„Revendicările studenților țin de primatul asigurării unui învățământ de calitate”. Interviu cu Horia Onița, președintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR)

20 sept. 2021
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 70

Luni, 20 septembrie 2021, pe site-ul prouniversitaria.ro a fost publicat un amplu interviu cu președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), domnul Horia Onița, cu titlul „Revendicările studenților țin de primatul asigurării unui învățământ de calitate”.

Redăm, în continuare, câteva fragmente interesante din interviul Domniei Sale:

„O bună parte dintre studenți pleacă din cauza condițiilor salariale și a nivelului de trai, este clar acest lucru. Dacă nu oferim salarii decente pentru munca prestată, raportat la situația economică, desigur că legile pieței (unice) vor sugera pentru tineri să meargă în altă țară.”

„Angajatorii trebuie să vină mai aproape de tineri, iar un rol-cheie îl joacă aici universitățile. Dacă ne uităm la procese-verbale sau rapoarte, toate colaborează excelent cu piața muncii. În fapt, situațiile nu stau deloc așa. Fie că vorbim de competențele formate, fie că vorbim de stagii de practică sau internshipuri, este un clivaj între nevoi și ofertă, subliniat foarte bine de Rapoartele de Țară ale României elaborate de Comisia Europeană, problemă de sistem, căreia nu i s-a răspuns cu acțiuni prea concrete (că legislative avem).”

„În primul rând, lipsa resurselor financiare determină mulți studenți să abandoneze studiile. Sunt nevoiți, astfel, să se angajeze și nu își mai permit să continue în învățământul superior. Cum atenuăm? Prin măsuri țintite și pachete integrate pentru această categorie socială. Studiile UEFISCDI arată fără dubiu, empiric, beneficiile bursei sociale. O bursă socială crește performanțele academice ale studentului și scade abandonul universitar, chiar în contextul în care bursele sunt departe de a acoperi nivelul rezonabil.”

„ANOSR a fost, din păcate, de prea multe ori singurul actor care s-a luptat «pe bune» pentru finanțarea educației terțiare. Pe lângă poziții și campanii media (inclusiv cu personalități), facem anual singurele analize privind finanțarea învățământului superior, pe lângă autoritățile publice. Argumentăm necesitatea investiției, repartizarea intervenției, propunem noi cuantumuri, mecanisme de calcul sau priorități.”

„Revendicările studenților, beneficiari ai educației, țin de primatul asigurării unui învățământ de calitate și a unor condiții de trai care să permită parcurgerea acestuia, adică niște deziderate fără doar și poate justificate, atât în termeni absoluți, cât și relativ la așteptări prin comparație cu tendințele europene.”

 

Interviul integral poate fi accesat pe site-ul Pro Universitaria.

Revista Pro Universitaria cuprinde și o broșură, care este gratuită, „Admiterea în anul universitar 2021-2022”, ca prefață la respectivul an de studii. Această premieră editorială are menirea de a-i informa, corect și într-o manieră destinsă, pe toți cei interesați de programele de licență și masterat, cu privire la aspectele utilitare care țin de alegerea și înscrierea într-o universitate de stat sau privată.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Pro Universitaria.

 

„Revendicările studenților țin de primatul asigurării unui învățământ de calitate”. Interviu cu Horia Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) was last modified: septembrie 27th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.