Retragerea cererii de revizuire. Obligarea revizuentului la plata cheltuielilor judiciare către stat (NCPP)

31 dec. 2019
Vizualizari: 1746
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 11/A/2019

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 421 pct. 2 lit. a), art. 601

La data de 18.06.2018, a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 5 București sub nr. x/2018, cererea formulată de condamnatul A., prin apărător ales, prin care a solicitat revizuirea Sentinței penale nr. 75/F/24.04.2017 pronunțată de Curtea de Apel București, secția I penală, definitivă prin Decizia penală nr. 20/A/30.01.2018 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în Dosarul nr. x/2015. Cererea de revizuire aflată la dosarul Judecătoriei Sectorului 5 București conține datele de identificare a revizuentului A. și a fost formulată prin intermediul unui apărător ales.

De asemenea, Înalta Curte constată că a fost atașată cererii de revizuire și împuternicirea avocațială, în care se menționează că, în baza contractului de asistență juridică nr. x/18.06.2018, apărătorul este împuternicit de către revizuentul A. să redacteze, semneze și să depună cererea de revizuire, precum și să reprezinte clientul în fața organelor judiciare.

Așadar, contrar celor reținute de instanța de fond, din înscrisurile aflate la dosar rezultă că cererea de revizuire din 18.06.2018 a fost formulată de A., prin apărător ales, nefiind o cerere fictivă promovată în numele unei persoane condamnate, fără mandat din partea acesteia. De altfel, în prezenta cauză nu sunt aplicabile dispozițiile art. 601 C. proc. pen., care, așa cum a menționat și Ministerul Public, se referă la cererile prevăzute de Titlul V din C. proc. pen., care reglementează executarea hotărârilor penale. Or, revizuirea este prevăzută în Capitolul V din Titlul III din C. proc. pen.

În continuare, Înalta Curte constată că, prin cererea din 13.11.2018, revizuentul a arătat că nu își însușește cererea de revizuire, ceea ce echivalează, așa cum în mod corect a arătat Ministerul Public, cu o retragere a acestei cereri.

Or, prin Decizia nr. XXXIV din 06 noiembrie 2006, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție într-un recurs în interesul legii, s-a statuat că instanța învestită cu soluționarea cererilor de amânare ori întrerupere a executării pedepsei închisorii sau detențiunii pe viață, de revizuire și contestație la executare, în cazul retragerii acestora, urmează să ia act de această manifestare de voință.

Prin urmare, în cauză, în mod greșit curtea de apel nu a luat act de manifestarea de voință a revizuentului A., în sensul retragerii cererii formulate.

Totodată, Înalta Curte constată că instanța de fond nu a dispus obligarea revizuentului la plata cheltuielilor judiciare către stat, conform art. 275 alin. (2) C. proc. pen. care statuează că, în cazul declarării apelului, recursului în casație ori al introducerii unei contestații sau oricărei alte cereri, cheltuielile judiciare sunt suportate de către persoana căreia i s-a respins ori care și-a retras apelul, recursul în casație, contestația sau cererea.

De altfel, trebuie subliniat că atât în situația respingerii cererii de revizuire, cât și în ipoteza în care se ia act de retragerea acesteia, persoana care a formulat-o trebuie să fie obligată la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Așadar, față de aceste considerente, Înalta Curte, în temeiul art. 421 pct. 2 lit. a) C. proc. pen., va admite apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție împotriva Sentinței penale nr. 263/F din data de 27 noiembrie 2018, pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală în Dosarul nr. x/2018, va desființa sentința apelată și rejudecând:

Va lua act de retragerea cererii de revizuire formulată de revizuentul A.

În baza art. 275 alin. (2) C. proc. pen. va obliga intimatul revizuent A. la plata sumei de 100 RON, cheltuieli judiciare către stat.

Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea apelului formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție vor rămâne în sarcina statului.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Onorariul apărătorului din oficiu pentru intimatul revizuent A. în cuantum de 130 de RON va rămâne în sarcina statului și se suportă din fondurile Ministerului de Justiție.

Sursa informației: www.scj.ro.

Retragerea cererii de revizuire. Obligarea revizuentului la plata cheltuielilor judiciare către stat (NCPP) was last modified: decembrie 26th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.