Restituire imobile preluate în mod abuziv. Dosare înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor. Drepturi stabilite prin Legea nr. 165/2013 (art. 34 din Legea nr. 165/2013)

7 mart. 2016
Vizualizari: 1133
  • Legea nr. 165/2013: art. 34

Dispozițiile art. 34 din Legea nr. 165/2013, sus-evocate, fac vorbire despre „dosarele înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor” fără a distinge, ceea ce înseamnă că sunt avute în vedere toate categoriile de dosare (cereri) care, în raport cu dispozițiile legale anterioare, fuseseră înaintate Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.
Atât termenul de 60 de luni, cât și acela de 36 de luni – acesta din urmă fiind incident în prezentul proces – sunt termene puse la dispoziția Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor pentru soluționarea dosarelor (cererilor) în reparație, având semnificația unor termene legale imperative și prohibitive pe care persoanele interesate sunt datorate să le respecte, în sensul că nu au dreptul de a pretinde soluționarea mai înainte de împlinirea lor. În același timp, Comisia Națională are dreptul de a soluționa dosarele chiar mai înainte de expirarea menționatelor termene, fără însă a-i putea fi impusă o astfel de conduită de către părți.

(C. Ap. Cluj, S. I civ., dec. civ. nr. 726/A din 9 septembrie 2014)

Traian Dârjan
Judecător, Curtea de Apel Cluj, Secţia I civilă

Prin decizia nr. 5 din 16 martie 2015 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, s-a stabilit că: „În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 26 alin. (3) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în corelare cu art. 4, art. 33-35 din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, cu modificările şi completările ulterioare, este prematură cererea de chemare în judecată privind soluţionarea pe fond a notificării nerezolvate de către entitatea deţinătoare, cerere introdusă după intrarea în vigoare a Legii nr. 165/2013, dar anterior împlinirii termenelor din procedura prealabilă reglementate de acest act normativ. În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 1.528 din Codul civil coroborate cu dispoziţiile art. 33 alin. (1) din Legea nr. 165/2013, cu modificările şi completările ulterioare, este prematură cererea persoanei îndreptăţite adresată instanţei ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013, dar anterior împlinirii termenelor reglementate de art. 33 din acest act normativ de obligare a unităţii deţinătoare să soluţioneze notificarea la împlinirea termenelor respective”.

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Restituire imobile preluate în mod abuziv. Dosare înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor. Drepturi stabilite prin Legea nr. 165/2013 (art. 34 din Legea nr. 165/2013) was last modified: martie 7th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: