Respingerea cererii de reexaminare formulată de petent. Cerere de recurs cu încălcarea dispoziţiilor legale (NCPC)

4 sept. 2019
Vizualizari: 1745
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 311/2019

NCPC: art. 53 alin. (1), art. 493 alin. (5), art. 634

Potrivit art. 53 alin. (1) C. proc. civ., „Încheierea prin care s-a respins recuzarea poate fi atacată numai de părți, odată cu hotărârea prin care s-a soluționat cauza. Când această din urmă hotărâre este definitivă, încheierea va putea fi atacată cu recurs, la instanța ierarhic superioară, în termen de 5 zile de la comunicarea acestei hotărâri”.

Conform art. 53 alin. (3) teza a II-a C. proc. civ., „când instanța de recurs constată că recuzarea a fost greșit respinsă, ea va casa hotărârea, dispunând trimiterea cauzei spre rejudecare la instanța de apel sau, atunci când calea de atac a apelului este suprimată, la prima instanță”.

Din coroborarea dispozițiilor art. 53 alin. (1) C. proc. civ. cu cele ale alin. (3) teza a II-a al aceluiași articol, rezultă că împotriva încheierii prin care s-a respins recuzarea se poate face recurs, la instanța ierarhic superioară, în termen de 5 zile de la comunicarea hotărârii prin care s-a soluționat cauza, în ipoteza în care această din urmă hotărâre este definitivă, iar nu în termen de 5 zile de când a fost comunicată încheierea recurată, textele legale invocate folosind sintagmele „hotărârea prin care s-a soluționat cauza”, „trimiterea cauzei spre rejudecare la instanța de apel sau (…) la prima instanță”, ceea ce înseamnă că încheierea prin care s-a respins cererea de recuzare a unui judecător sau a completului care participă la judecată va putea fi atacată cu recurs numai după soluționarea cauzei respective și pronunțarea unei hotărâri definitive, în înțelesul art. 634 C. proc. civ.

În speță, cauza a fost soluționată prin încheierea din 3 aprilie 2018, pronunțată în Dosarul nr. x/2017, prin care Curtea de Apel Brașov, secția civilă, a respins cererea de reexaminare formulată de petent, în condițiile art. 191 C. proc. civ., împotriva încheierii din 27 februarie 2018, pronunțată de aceeași instanță, definitivă potrivit art. 191 alin. (4) C. proc. civ.

Potrivit înscrisurilor aflate la dosar, comunicarea acestei hotărâri s-a făcut recurentului la 4 aprilie 2018.

În ceea ce privește recursul, se constată că acesta a fost declarat de recurent la 15 aprilie 2018, cu depășirea termenului legal de 5 zile, prevăzut de art. 53 alin. (1) C. proc. civ.

Prin urmare, Înalta Curte constată că recurentul A. a formulat cererea de recurs cu încălcarea dispozițiilor legale mai sus menționate.

În consecință, pentru considerentele expuse, în temeiul dispozițiilor art. 493 alin. (5) C. proc. civ., Înalta Curte va respinge, ca tardiv, recursul formulat de recurentul A. împotriva încheierii din 28 martie 2018, pronunțată de Curtea de Apel Brașov, secția civilă, în Dosarul nr. x/2017.

Sursa informației: www.scj.ro.

Respingerea cererii de reexaminare formulată de petent. Cerere de recurs cu încălcarea dispozițiilor legale (NCPC) was last modified: septembrie 1st, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.