Reprezentanți ai magistraților au discutat cu Avocatul Poporului privind nemulțumirile lor salariale

21 sept. 2016
Vizualizari: 792

Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, împreună cu echipa sa, s-au întâlnit cu doamna procuror Alexandra Lăncrănjan, președinte al Asociației LiderJust și doamna judecător Mădălina Afrăsinei, din partea Asociației Magistraților din România.

În cadrul reuniunii, reprezentanții magistraților și-au exprimat nemulțumirea față de prevederile O.U.G. nr. 43/2016 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, pentru modificarea și completarea unor acte normative și pentru aplicarea unitară a dispozițiilor legale, prin care se introduce un nou text legal conform căruia „pentru stabilirea nivelului maxim al salariului de bază/indemnizației de încadrare din cadrul instituției sau autorității publice respective, se iau în considerare numai drepturile salariale prevăzute în actele normative privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și nu se includ drepturile stabilite sau recunoscute prin hotărâri judecătorești”.

Reprezentanții magistraților au arătat faptul că Guvernul intenționează să elimine tocmai raportarea la indemnizațiile stabilite în baza legii, prin hotărâre judecătorească, astfel încât egalizarea indemnizațiilor să nu se mai facă prin raportare la aceste indemnizații, ci doar prin raportare la indemnizații stabilite prin lege, și calculate în înțelesul Ministerului Justiției. În plus, persoanele care au obținut anterior recunoașterea unor indemnizații mărite prin hotărâre judecătorească, vor continua să primească sume mai mari decât colegii lor, aflați în situații similare, dar care nu au obținut astfel de hotărâri, scopul legislației în discuție, indicat în nota de fundamentare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 20/2016, de a egaliza veniturile la muncă egală, fiind astfel ratat complet.

Magistrații au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate a O.U.G. nr. 43/2016, care, în opinia acestora, aduc atingere art. 115 alin. (4) și alin. (6) din Constituție, întrucât nu ar respecta îndeplinirea cumulativă a condițiilor statuate de Curtea Constituțională prin Decizia nr. 255/2005, și anume: existența unei situații extraordinare; reglementarea acesteia să nu poată fi amânată; urgența să fie motivată în cuprinsul ordonanței. Aceștia au arătat că prin O.U.G. nr. 43/2016 s-a realizat diminuarea indemnizațiilor magistraților, astfel cum au fost acestea stabilite prin O.U.G. nr. 20/2016, aspect care afectează salarizarea și implicit statutul unor instituții fundamentale ale statului (Consiliul Superior al Magistraturii, înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul General, instanțele judecătorești ordinare) și implicit o încălcare a dispozițiilor art. 115 alin. (6) din Constituție.

Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea a declarat că, în scopul soluționării solicitărilor Magistraților, urmează să solicite puncte de vedere de la mai multe ministere (Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Justiției, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne) și de la organizațiile sindicale din domeniile sus-menționate. În opinia domnului Victor Ciorbea, punctele de vedere sunt necesare deoarece prevederile O.U.G. nr. 43/2016 vizează categorii diverse de salariați plătite din fonduri publice.

Sursa informației

Reprezentanți ai magistraților au discutat cu Avocatul Poporului privind nemulțumirile lor salariale was last modified: septembrie 21st, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: