Reorganizarea MFP pentru a pregăti preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene

27 iun. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 845

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul Guvernului (www.gov.ro), acesta a adoptat, în data de 22 iunie, o Hotărâre privind reorganizarea Ministerul Finanțelor Publice. Actul normativ include înființarea unui post de secretar de stat care va coordona activitatea privind afacerile europene din perspectiva finanțelor publice, în vederea preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene (PRES), în perioada iulie – decembrie 2019.

Ministerul Finanțelor Publice va trebui să organizeze toate activitățile pe care le presupune îndeplinirea rolului de PRES la standarde europene, pentru dosarele de pe agenda europeană de care este responsabil, în paralel cu asigurarea derulării activităților curente implicate de afacerile europene. Acestea sunt necesare pentru a susține interesul național în raport cu celelalte state membre, respectiv cu Comisia și Consiliul Uniunii Europene.

România, în calitate de Președinte al Consiliului Uniunii Europene:

  • Va avea responsabilitatea gestionării curente a agendei europene la nivelul formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (Consilii, Coreper și grupuri de lucru);
  • Va conduce și coordona dialogul cu celelalte instituții europene – Comisia, Parlamentul European, Consiliul European – în cadrul procesului decizional;
  • Va fi responsabilă de organizarea reuniunilor informale în România (ministeriale, la nivel de înalți funcționari, secretari de stat, directori generali, grupuri de lucru etc.);
  • Va organiza, conduce și coordona conferințe dedicate priorităților specifice, precum și evenimente culturale de promovare a României (inclusiv la Bruxelles și în statele membre).
  • Va participa la toate activitățile presupuse de apartenența la trio-ul de Președinții constituit din Austria, România și Finlanda (1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2020).

Mai reiese din comunicat și faptul că în cadrul Ministerului Finanțelor Publice se va înființa o nouă structură organizatorică – Direcția de analiză și cercetare în domeniul finanțelor publice. Noua structură va fi coordonată de un economist șef, cu rang de director general. Inițiativele de politică fiscal-bugetară promovate de Guvern și de Parlament au o arie de impact foarte largă, de la diferite segmente ale populației până la mediul de afaceri și instituții financiare. Din acest motiv, realizarea de cercetări și analize economice în domeniul reformelor structurale, a competitivității economice și stabilității macroeconomice vor contribui la sporirea eficacității politicilor publice în domeniul finanțelor publice.

Totodată, Ministerul Finanțelor Publice va prelua activitățile privind parteneriatul public-privat de la Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat public-privat. Noua structură contribuie la elaborarea strategiei Guvernului privind investițiile publice. Totodată, împreună cu direcțiile de analiză a cheltuielilor și de prioritizare a investițiilor, stabilește norme și proceduri referitoare la identificarea, selectarea și prioritizarea proiectelor, sprijină realizarea contractelor și consiliază echipele în stabilirea clauzelor specifice.

Respectivul act normativ adoptat modifică și completează H.G. nr. 34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor Publice.

 

Pentru a vedea respectivul comunicat, vizitați site-ul Guvernului (www.gov.ro).

Reorganizarea MFP pentru a pregăti preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene was last modified: iunie 24th, 2016 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter