Regulator de competență. Autoritatea de lucru judecat (CPC)

25 ian. 2017
Vizualizari: 3248
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 337/2016

CPC: art. 20 [art. 133 NCPC], CPC: art. 312 [art. 498 NCPC]

Învestită cu soluționarea conflictului negativ de competență, Înalta Curte va constata inexistența în cauză a unui conflict negativ de competență, în considerarea celor ce succed:

Dispozițiile art. 20 C. proc. civ. [art. 133 NCPC] prevăd că există conflict negativ de competență atunci când două sau mai multe instanțe s-au declarat necompetente de a judeca aceeași pricină.

În speță, din parcursul dosarului, nu se identifică premisa necesară nașterii unui conflict negativ de competență, analizat prin prisma art. 20 C. proc. civ. [art. 133 NCPC], de vreme ce declinările nu au operat reciproc între instanțele aflate în acest ipotetic conflict de competență, respectiv Curtea de Apel București, secția a VIII-a de contencios administrativ și fiscal, și Tribunalul București, secția a VIII-a, de litigii de muncă și asigurări sociale.

Stabilirea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Curții de Apel București, secția a VIII-a de contencios administrativ și fiscal, a intervenit prin Decizia nr. 1975 din 21 octombrie 2015 a Curții de Apel București, decizie ce se bucură de autoritate de lucru judecat.

Din perspectiva autorității de lucru judecat, decizia Curții de Apel București este un regulator de competență prin funcția de stabilire a instanței competente să judece cauza în primă instanță. Astfel, Curtea de Apel București, ca instanță de recurs, a aplicat dispozițiile art. 312 alin. (6) C. proc. civ. [art. 498 NCPC], determinând instanța competentă să soluționeze cauza în primă instanță în urma admiterii recursurilor promovate cu reținerea necompetenței materiale a primei instanțe ca unic motiv de casare.

Obligativitatea celor statuate de Curtea de Apel București, ca efect al autorității de lucru judecat, se impune în fața Înaltei Curți, excluzând intervenția acestei din urmă instanțe în regulatorul de competență. Așa fiind, autoritatea de lucru judecat de care se bucură Decizia nr. 1975 din 21 octombrie 2015 blochează orice considerente ale Înaltei Curți cu privire la stabilirea competenței de soluționare a cauzei.

Sursa informației: www.scj.ro.

Regulator de competență. Autoritatea de lucru judecat (CPC) was last modified: ianuarie 25th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: