Regulamentul Senatului – modificări (Hotărârea Senatului nr. 163/2018)

2 nov. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 196

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Actul modificat

Original Black Friday pe UJmag.ro!
Actul modificator

Sumar

Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005

(rep. M. Of. nr. 72 din 25 ianuarie 2018; cu modif. ult.)

Hotărârea Senatului nr. 163/2018 privind modificarea și completarea Regulamentului Senatului

(M. Of. nr. 919 din 31 octombrie 2018)

 

– modifică: art. 135;

– introduce: art. 135^1.

 

În M. Of. nr. 919 din 31 octombrie 2018, s-a publicat Hotărârea Senatului nr. 163/2018 privind modificarea și completarea Regulamentului Senatului.

Astfel, respectiva hotărâre aduce unele modificări, dar și completări Regulamentului Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005 (rep. M. Of. nr. 72 din 25 ianuarie 2018; cu modif. ult.).

Potrivit articolului nou introdus, votul prin mijloace electronice se va realiza prin introducerea cardului de vot în consolă, urmată de apăsarea uneia dintre tastele „pentru”, „contra”, „abținere” sau „prezent”. Apoi, rezultatul votului electronic se va afișa automat pe  ecranul consolei și pe ecranele din sala de ședință, în cazul unei defecțiuni tehnice, votul repetându-se. Pe de altă parte, în situația în care defecțiunea persistă, se recurge, după caz, la celelalte modalități de vot. În ceea ce privește cardul de vot electronic care permite senatorului accesul la mijloacele electronice de vot, acesta este personal, iar utilizarea sa de către o altă persoană este interzisă. În acest sens, nerespectarea interdicției atrage aplicarea sancțiunii prevăzute de regulament.

 

Vă prezentăm, în continuare, modificările și completările aduse Regulamentului Senatului.

 

Art. 135 din Regulamentul Senatului (modificat prin Hotărârea Senatului nr. 163/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 135 prevedea:

„(1) Votul deschis se exprimă public prin ridicarea mâinii, ridicare în picioare, apel nominal sau electronic. În cazul legilor constituționale, votul deschis se poate exprima și prin corespondență, în condițiile stabilite de Regulamentul Comisiei de revizuire a Constituției.

(2) Votul prin ridicarea mâinii sau prin ridicare în picioare poate avea una dintre următoarele semnificații: pentru, contra sau abținere. Constatarea rezultatelor se face de secretari și se comunică de președinte. Președintele Senatului sau liderul oricărui grup parlamentar poate cere renumărarea voturilor.

(3) Votul prin apel nominal se desfășoară astfel: președintele explică obiectul votării și sensul cuvintelor pentru, contra și abținere, după care unul dintre secretari dă citire numelui și prenumelui fiecărui senator care răspunde pentru, contra sau abținere. După terminarea apelului se repetă numele și prenumele senatorilor care nu au răspuns la primul apel.

(4) Votul electronic se desfășoară prin conectarea unuia dintre contactele care reprezintă vot pentru, vot contra sau abținere. Rezultatul votului electronic se afișează la comanda președintelui Senatului. În cazul unei defecțiuni tehnice, votul se repetă. Dacă defecțiunea persistă, se recurge, după caz, la celelalte modalități de vot. Cartela de vot este netransmisibilă.

(5) Dacă votul electronic este deschis, la solicitarea oricărui grup parlamentar se eliberează câte o listă cuprinzând rezultatele votului. În acest caz, lista se publică pe site-ul Senatului”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 135 se modifică și va avea următorul conținut:

(1) Votul deschis se exprimă public prin ridicarea mâinii, ridicare în picioare, apel nominal sau electronic. În cazul legilor constituționale, votul deschis se poate exprima și prin corespondență, în condițiile stabilite de Regulamentul Comisiei de revizuire a Constituției.

(2) Votul prin ridicarea mâinii sau prin ridicare în picioare poate avea una dintre următoarele semnificații: pentru, contra sau abținere. Constatarea rezultatelor se face de secretari și se comunică de președinte. Președintele Senatului sau liderul oricărui grup parlamentar poate cere renumărarea voturilor.

(3) Votul prin apel nominal se desfășoară astfel: președintele explică obiectul votării și sensul cuvintelor pentru, contra și abținere, după care unul dintre secretari dă citire numelui și prenumelui fiecărui senator care răspunde pentru, contra sau abținere. După terminarea apelului se repetă numele și prenumele senatorilor care nu au răspuns la primul apel.

(4) Suma numărului senatorilor care și-au exprimat una dintre cele trei opțiuni de mai sus plus senatorii prezenți care nu și-au exprimat opțiunea de vot reprezintă prezența senatorilor la ședință”.

 

Art. 135^1 din Regulamentul Senatului (introdus prin Hotărârea Senatului nr. 163/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 135, se introduce un nou articol, art. 135^1, cu următorul conținut:

(1) Votul prin mijloace electronice se realizează prin introducerea cardului de vot în consolă, urmată de apăsarea uneia dintre tastele «pentru», «contra», «abținere» sau «prezent». Rezultatul votului electronic se afișează automat pe ecranul consolei și pe ecranele din sala de ședință. În cazul unei defecțiuni tehnice, votul se repetă. Dacă defecțiunea persistă, se recurge, după caz, la celelalte modalități de vot.

(2) Cardul de vot electronic care permite senatorului accesul la mijloacele electronice de vot este personal. Utilizarea acestuia de către o altă persoană este interzisă. Nerespectarea interdicției atrage aplicarea sancțiunii prevăzute de prezentul regulament.

(3) Votul prin mijloace electronice se desfășoară astfel: președintele de ședință explică obiectul votării și inițiază procedura de vot. Exprimarea votului prin mijloace electronice se face în intervalul de timp alocat votării. Senatorul are următoarele posibilități:

a) apăsarea tastei «pentru» – caz în care senatorul va fi înregistrat prezent, cu opțiunea de vot «pentru»;

b) apăsarea tastei «contra» – caz în care senatorul va fi înregistrat prezent, cu opțiunea de vot «contra»;

c) apăsarea tastei «abținere» – caz în care senatorul va fi înregistrat prezent, cu opțiunea de vot «abținere».

În cazul în care senatorul va apăsa exclusiv tasta «prezent», fără apăsarea vreuneia dintre opțiunile «pentru», «contra» sau «abținere», acesta va fi înregistrat prezent, în categoria celor care nu și-au exprimat nicio opțiune de vot.

(4) În timpul ședinței de vot exprimat prin mijloace electronice, în cazul în care senatorul nu are cardul de vot introdus corect în consolă sau, având cardul corect introdus în consolă, nu apasă nicio tastă, acesta figurează absent la votul respectiv. Introducerea cardului de vot în consolă, în intervalul de timp alocat votării, permite senatorului să își exprime poziția în problema supusă votului. Scoaterea cardului de vot din consolă, după exprimarea poziției în problema supusă votului, dar înainte de expirarea timpului alocat votării, nu invalidează opțiunea exprimată.

(5) Ori de câte ori votul prin mijloace electronice este deschis, acesta se introduce pentru fiecare senator pe site-ul Senatului, în cazul votului final, sau atunci când plenul Senatului hotărăște în mod expres.

(6) Dacă votul electronic este deschis, la solicitarea oricărui grup parlamentar se eliberează câte o listă cuprinzând rezultatele votului. În acest caz, lista se publică pe site-ul Senatului.

(7) Afișarea și interpretarea rezultatului votului prin mijloace electronice se fac după cum urmează: pe ecranele din sala de ședință și pe consolele individuale de vot, după exprimarea votului electronic se vor afișa următoarele informații: «prezenți»; «pentru»; «contra»; «abținere»; «nu votez».

(8) Prezența în cazul votului prin mijloace electronice reprezintă suma tuturor senatorilor care au apăsat una dintre cele 4 taste afișate pe ecranul consolei de vot”.

 

Alte dispoziții

 

Potrivit art. II, Regulamentul Senatului, cu modificările și completările aduse prin respectiva hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

Regulamentul Senatului – modificări (Hotărârea Senatului nr. 163/2018) was last modified: noiembrie 2nd, 2018 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter