Regulamentul privind transferul, detaşarea şi delegarea procurorilor – aprobare (Hotărârea CSM nr. 817/2019)

23 oct. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 264

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Actul publicat în Monitor

Original Black Friday pe UJmag.ro!

Sumar

Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nr. 817/2019 pentru aprobarea Regulamentului privind transferul, detașarea și delegarea procurorilor

(M. Of. nr. 845 din 17 octombrie 2019)

Se aprobă  Regulamentul privind transferul, detașarea și delegarea procurorilor.

 

În M. Of. nr. 845 din 17 octombrie 2019 s-a publicat Hotărârea CSM nr. 817/2019 pentru aprobarea Regulamentului privind transferul, detașarea și delegarea procurorilor.

Astfel, prin respectivul act normativ se aprobă Regulamentul privind transferul, detașarea și delegarea procurorilor.

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale Regulamentului privind transferul, detașarea și delegarea procurorilor.

 

Structura

 

Cap. I („Transferul procurorilor”);

Cap. II („Detașarea procurorilor”);

Original Black Friday pe UJmag.ro!

Cap. III („Delegarea procurorilor în funcții de execuție”);

Cap. IV („Delegarea procurorilor în funcții de conducere”).

 

Prezentare generală

 

Potrivit  art. 1, transferul procurorilor de la un parchet la alt parchet se aprobă, la cererea celor în cauză, de Secția pentru procurori a CSM, iar acesta nu poate fi aprobat la un parchet ierarhic superior celui la care are dreptul de a funcționa, potrivit legii. De asemenea, est imposibil transferul procurorillor la DNA, la DIICOT, precum și în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Pe de altă parte, procurorii care au promovat efectiv în funcții de execuție la parchete superioare nu pot fi transferați timp de cel puțin 2 ani de la data promovării, în vreme ce persoanele numite în condițiile art. 33 din Legea nr. 303/2004, nu pot fi transferate timp de cel puțin 3 ani de la numirea în funcție. Totodată, posturile vacante de conducere nu se ocupă prin transfer.

Anunțul privind organizarea unei sesiuni de transfer se publică însoțit de o listă ce va cuprinde posturile vacante de execuție de la toate unitățile de parchet, precum și posturile ce urmează a se vacanta, iar cererile se depun la CSM cel mai târziu în termen de 15 zile de la data publicării respectivului anunț. Cererile depuse se vor analiza de către Secția pentru procurori a CSM, după împlinirea termenului, și se vor soluționa în maxim două luni de la expirarea termenului menționat anterior.

Conform art. 3, la soluționarea cererilor de transfer ale procurorilor la alte parchete vor fi avute în vedere următoarele criterii:

– volumul de activitate al parchetului de la care se solicită transferul și la care se solicită transferul, numărul posturilor vacante și al posturilor temporar vacante la parchetele implicate și dificultățile de ocupare a acestora;

– specializarea procurorului;

– starea de sănătate și situația familială;

– alte aspecte rezultate din cuprinsul avizelor transmise Secției pentru procurori, precum și din referatul.

Pe de altă parte, detașarea procurorilor la alte parchete se dispune de Secția pentru procurori a CSM, cu acordul scris al acestora, la cererea motivată a conducătorului parchetului la care se solicită detașarea, dar aceasta nu poate fi dispusă decât la un parchet la care procurorul are dreptul să funcționeze.

Mai mult, detașarea procurorilor la CSM, INM, SNG, Ministerul Justiției și unitățile subordonate acestuia ori la alte autorități publice se dispune de Secția pentru procurori a CSM, la cererea motivată a instituției la care se solicită detașarea. În cerere se menționează și funcția și atribuțiile postului în care se solicită detașarea.

În ceea ce privește delegarea procurorilor în funcții de execuție, în acest caz, Secția pentru procurori a CSM dispune:

– delegarea procurorilor la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, la DNA și DIICOT sau din cadrul acestora la alte unități de parchet;

– delegarea procurorilor în cadrul parchetelor de pe lângă curțile de apel sau din cadrul acestora la o unitate de parchet din circumscripția altui parchet de pe lângă curtea de apel;

– delegarea procurorilor de la un parchet de pe lângă judecătorie sau tribunal la un alt parchet de pe lângă judecătorie sau tribunal aflat în circumscripția altui parchet de pe lângă curtea de apel.

Pe de altă parte, în ceea ce privește delegarea procurorilor în funcții de conducere, în acest caz, propunerea de delegare se formulează de către:

– procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ pentru delegarea în funcții de conducere a procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel, a procurorului-șef al DNA și a procurorului-șef al DIICOT;

– procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ sau al parchetului de pe lângă curtea de apel pentru celelalte funcții de conducere din cadrul acestor unități de parchet;

– procurorul-șef al DNA sau al DIICOT și Terorism pentru celelalte funcții de conducere din cadrul acestor direcții;

– procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel pentru delegarea în funcția de prim-procuror al parchetului de pe lângă tribunal sau al parchetului de pe lângă judecătoria din circumscripția sa;

– prim-procurorul parchetului de pe lângă tribunal sau al parchetului de pe lângă judecătorie pentru adjuncții acestora, precum și pentru procurorii șefi de secție din cadrul acestor unități de parchet.

Regulamentul privind transferul, detașarea și delegarea procurorilor – aprobare (Hotărârea CSM nr. 817/2019) was last modified: octombrie 22nd, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter