Regulamentul privind constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către Consiliul Concurenţei – aplicare (Ordinul Consiliului Concurenței nr. 407/2019)

17 mai 2019
Vizualizari: 715

Actul publicat în Monitor

Sumar
Ordinul Consiliului Concurenței nr. 407/2019 pentru punerea în aplicare a Regulamentului privind constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către Consiliul Concurenței

(M. Of. nr. 370 din 13 mai 2019)

 

Se pune în aplicare Regulamentul privind constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către Consiliul Concurenței.

 

În M. Of. nr. 370 din 13 mai 2019 s-a publicat Ordinul Consiliului Concurenței nr. 407/2019 pentru punerea în aplicare a Regulamentului privind constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către Consiliul Concurenței.

Astfel, prin respectivul ordin se pune în aplicare Regulamentul privind constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către Consiliul Concurenței, prevăzut în anexă.

 

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale Regulamentului privind constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către Consiliul Concurenței.

 

Structura 

 

Cap. I („Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute de Legea nr. 21/1996 și de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2014 de către inspectorii de concurență”);

Cap. II („Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute de Legea nr. 21/1996 de către comisiile Consiliului Concurenței”);

Cap. III („Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute de Legea nr. 21/1996 de către Plenul Consiliului Concurenței”);

Cap. IV („Comunicarea deciziilor Consiliului Concurenței și executarea actelor cu caracter sancționatoriu emise de Consiliul Concurenței”);

Cap. V („Căile de atac”);

Cap. VI („Dispoziții finale”);

Anexa nr. 1 („Model de proces-verbal de sancționare contravențională pentru contravențiile prevăzute de Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare”);

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Anexa nr. 2 („Model de proces-verbal de afișare a procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor”);

Anexa nr. 3 („Model de proces-verbal de afișare a deciziilor Consiliului Concurenței de constatare și sancționare a contravențiilor”).

 

Prezentare generală

 

Scopul Regulamentului este acela de a stabili regimul de constatare a contravențiilor și aplicare a sancțiunilor prevăzute de Legea concurenței nr. 21/1996  și a celor prevăzute de O.U.G. nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996.

Astfel, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face de către inspectorii de concurență, dar nu a celor debutanți, cu excepția celor prevăzute la art. 53 lit. d) și e) din Legea nr. 21/1996. De asemena, aceiași inspectori constată și aplică sancțiunile pentru contravențiile prevăzute la art. 45 alin. (1) și (2) din O.U.G. nr. 77/2014. În vederea constatării, inspectorii întocmesc un proces-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii.

Procesul-verbal se redactează cu respectarea dispozițiilor O.G. nr. 2/2001, fiind semnat pe fiecare pagină de inspectorii de concurență și de reprezentantul legal al contravenientului și înregistrat la sediul contravenientului și în registrul special de procese-verbale al Consiliului Concurenței. La momentul întocmirii procesului-verbal, inspectorii au obligația de a aduce la cunoștință contravenientului dreptul de a face obiecții cu privire la conținutul actului de constatare și sancționare. Așadar, eventualele obiecții vor fi consemnate la rubrica „Alte mențiuni”, sub sancțiunea nulității procesului-verbal.

Pe de altă parte, Comisiile Consiliului Concurenței constată și aplică sancțiuni pentru contravențiile prevăzute la:

– art. 53 lit. a)-c), art. 54, art. 54 și art. 55 alin. (1) lit. d) și lit. e) din Legea nr. 21/1996 și art. 58-59 din același act normativ;

– art. 55 lit. a)-c) din Legea nr. 21/1996 în caz de delegare a atribuțiilor Plenului către o astfel de comisie.

Astfel, decizia Comisiei Consiliului Concurenței prin care se constată și se sancționează o contravenție trebuie să cuprindă următoarele elemente: datele de identificare ale contravenientului, descrierea faptei contravenționale, indicarea dispoziției legale încălcate, punctul de vedere al făptuitorului cu privire la fapta sa, amenda aplicată și modalitatea de individualizare a acesteia, precum și termenul și modalitatea de plată, termenul de contestare și instanța competentă să soluționeze contestația.

De asemenea, Plenul Consiliului Concurenței constată și aplică sancțiuni pentru contravențiile prevăzute la 53 lit. a) – c), art. 54, art. 54^1, art. 55 alin. (1) din Legea nr. 21/1996 și aplică art. 58 sau 59 în condițiile art. 60 alin. (4) din același act normativ.

Potrivit art. 16, deciziile adoptate în plen se semnează de către președinte, în numele Consiliului Concurenței, iar deciziile adoptate în comisie se semnează de către membrii comisiei. Deciziile Consiliului Concurenței se înmânează sau, după caz, se comunică în copie prin adresa semnată de președintele Consiliului Concurenței sau înlocuitorul acestuia. Totodată, aceste decizii, alături de cele ale comisiilor Consiliului, pot fi contestate în contencios administrativ, în termen de 30 de zile de la comunicare, la Curtea de Apel București.

Regulamentul privind constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către Consiliul Concurenței – aplicare (Ordinul Consiliului Concurenței nr. 407/2019) was last modified: mai 16th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.