Regulamentul nr. 10/2016 privind organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară – modificări (Regulament ASF nr. 6/2019)

2 iul. 2019
Vizualizari: 444
Actul modificatActul modificatorSumar

Regulamentul nr. 10/2016 privind organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară

(M. Of. nr. 1.006 din 15 decembrie 2016; cu modif. ult.)

Regulamentul nr. 6/2019 pentru modificarea Regulamentului nr. 10/2016 privind organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară

(M. Of. nr. 531 din 28 iunie 2019)

– modifică: art. 162^2; art. 162^3 pct. 2; art. 162^7 pct. 3

În M. Of. nr. 531 din 28 iunie 2019 s-a publicat Regulamentul nr. 6/2019 pentru modificarea Regulamentului nr. 10/2016 privind organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară.

Vă prezentăm, în continuare, modificările, dar și completările aduse Regulamentului nr. 10/2016 privind organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară.

 

Art. 162^2 din Regulamentul nr. 10/2016 (modificat prin Regulamentul ASF nr. 6/2019)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 162^2 prevedea următoarele aspecte:

„Art. 162^2. Direcția supraveghere și control intermediari, conduită și scheme de garantare asigură realizarea obiectivelor A.S.F. privind supravegherea și controlul intermediarilor principali și secundari în asigurări, a activității desfășurate de aceștia în relația cu clienții de produse de asigurare și cu societățile de asigurare și/sau de reasigurare, supravegherea și controlul respectării regulilor de conduită ale societăților de asigurare și/sau de reasigurare și intermediarilor principali și secundari, în conformitate cu legislația în domeniul distribuției de asigurări, precum și activitatea desfășurată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, denumit în continuare B.A.A.R., și de Fondul de garantare a asiguraților, denumit în continuare F.G.A.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 162^2 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 162^2. Direcția supraveghere și control intermediari, conduită și scheme de garantare asigură realizarea obiectivelor A.S.F. privind supravegherea și controlul intermediarilor principali și secundari în asigurări, a activității desfășurate de aceștia în relația cu clienții de produse de asigurare și cu societățile de asigurare și/sau de reasigurare, supravegherea și controlul […]societăților de asigurare și/sau de reasigurare potrivit atribuțiilor specifice ale acestei direcții, supravegherea și controlul activității desfășurate de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, denumit în continuare B.A.A.R., și de Fondul de garantare a asiguraților, denumit în continuare F.G.A.”

 

Art. 162^3 pct. 2 din Regulamentul nr. 10/2016 (modificat prin Regulamentul ASF nr. 6/2019)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 162^3 pct. 2 prezenta următorul conținut:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Art. 162^3. Obiectivele Direcției supraveghere și control intermediari, conduită și scheme de garantare sunt:

2. asigurarea unui tratament corect și protejarea drepturilor clienților de produse de asigurare, prin supravegherea și controlul respectării regulilor de conduită, a prevenirii conflictelor de interese, respectarea cerințelor privind cunoștințele și abilitățile în domeniu, a comunicării și transparenței în relația cu clienții de produse de asigurare și aplicarea celor mai bune practici în activitatea de distribuție și în furnizarea serviciilor de consultanță de către societățile de asigurare și/sau reasigurare, intermediarii principali și intermediarii secundari, inclusiv de către distribuitorii care desfășoară activitatea de asigurarereasigurare pe baza dreptului de stabilire și a libertății de a presta servicii, așa cum rezultă din legislația în domeniul distribuției în asigurări;”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 162^3 pct. 2 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 162^3. Obiectivele Direcției supraveghere și control intermediari, conduită și scheme de garantare sunt:

2. asigurarea unui tratament corect și protejarea drepturilor clienților de produse de asigurare, prin:

a) monitorizarea, supravegherea și controlul societăților de asigurare și/sau reasigurare în ceea ce privește produsele de asigurare pe ciclul de viață al acestora, inclusiv gestionarea și soluționarea cererilor de despăgubire și instrumentarea daunelor și soluționarea de către aceste societăți a petițiilor primite de la asigurați sau persoane păgubite;

b) supravegherea și controlul respectării regulilor de conduită, a prevenirii conflictelor de interese, respectarea cerințelor privind cunoștințele și abilitățile în domeniu, a comunicării și transparenței în relația cu clienții de produse de asigurare și aplicarea celor mai bune practici în activitatea de distribuție și în furnizarea serviciilor de consultanță de către societățile de asigurare și/sau reasigurare, intermediarii principali și intermediarii secundari, inclusiv de către distribuitorii care desfășoară activitatea de asigurare-reasigurare pe baza dreptului de stabilire și a libertății de a presta servicii, așa cum rezultă din legislația în domeniul distribuției în asigurări;”

 

Art. 162^7 pct. 3 din Regulamentul nr. 10/2016 (modificat prin Regulamentul ASF nr. 6/2019)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 162^7 pct. 3 prezenta următorul conținut:

„Art. 162^7 – Atribuțiile specifice Serviciului supraveghere și control conduită și scheme de garantare sunt:

3. efectuează procesul de monitorizare și supraveghere sau control permanent asupra[…] societăților de asigurare și/sau de reasigurare în ceea ce privește […]desfășurarea activității de distribuție, atât de la sediul A.S.F., cât și controale periodice și inopinate la sediile acestora, în conformitate cu legislația în domeniul distribuției în asigurări, inclusiv activități de supraveghere a conduitei pentru societățile care desfășoară activități de asigurare și/sau de reasigurare în România pe baza dreptului de stabilire și a libertății de a presta servicii;”

 

Noua reglementare

Potrivit vechii reglementări, art. 162^7 pct. 3 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 162^7. Atribuțiile specifice Serviciului supraveghere și control conduită și scheme de garantare sunt:

3. efectuează procesul de monitorizare, supraveghere și control[…] asupra activității societăților de asigurare și/sau de reasigurare în ceea ce privește produsele de asigurare pe ciclul de viață al acestora, desfășurarea activității de distribuție, gestionarea și soluționarea cererilor de despăgubire, instrumentarea și soluționarea daunelor, soluționarea de către aceste societăți a petițiilor primite de la asigurați sau persoanele păgubite în conformitate cu legislația specifică, inclusiv activități de supraveghere a conduitei pentru societățile care desfășoară activități de asigurare și/sau de reasigurare în România pe baza dreptului de stabilire și a libertății de a presta servicii;”

Regulamentul nr. 10/2016 privind organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară – modificări (Regulament ASF nr. 6/2019) was last modified: iulie 2nd, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.