Regulamentul de aplicare a Legii nr. 142/2018 privind precursorii de droguri – aprobare (H.G. nr. 263/2019)

28 mai 2019
Vizualizari: 1659

Actul publicat în Monitor

Sumar
H.G. nr. 236/2019 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 142/2018 privind precursorii de droguri

(M. Of. nr. 360 din 9 mai 2019)

 

Se aprobă  Regulamentul de aplicare a Legii nr. 142/2018 privind precursorii de droguri

 

În M. Of. nr. 360 din 9 mai 2019 s-a publicat H.G. nr. 236/2019 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 142/2018 privind precursorii de droguri.

Astfel, prin respectivul act normativ se aprobă Regulamentul de aplicare a Legii nr. 142/2018 privind precursorii de droguri, prevăzut în anexă.

 

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale Regulamentului de aplicare a Legii nr. 142/2018 privind precursorii de droguri.

 

Prezentare generală

 

Potrivit art. 1, pentru acordarea licenței prevăzute de art. 5 alin. (1) din Legea nr. 142/2018, operatorul va formula o cerere, la care vor fi anexate următoarele documente:

– documentele sau declarațiile din care să rezulte îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) și (2) lit. a) și b) pct. v), vi), ix), x) din Regulamentul delegat 2015/1.011;

– certificatul de cazier judiciar al persoanei responsabile de activitatea cu precursorii de droguri;

– documente din care rezultă procesul tehnologic utilizat pentru efectuarea operațiunilor de fabricare, producere, testare, sinteză, extracție, condiționare sau folosire, cantitățile de materie primă ce se utilizează și randamentul procesului tehnologic pentru un ciclu al operațiunilor cu substanțe clasificate din categoria 1 pentru care se solicită acordarea licenței.

Astfel, respectiva cerere urmează a fi depusă ori transmisă către Agenția Națională Antidrog (ANA), prin unul din următoarele mijloace de comunicare: poștă, curierat, e-mail sau fax.

Conform art. 4, în cazul unui refuz de acordare a licenței, acesta se realizează prin decizie motivată a ANA, decizie care se comunică de îndată solicitantului sau titularului prin orice mijloc de comunicare ce asigură transmiterea deciziei și confirmarea primirii acesteia.

Pe de altă parte, după cum prevede art. 8, pentru acordarea înregistrării speciale, solicitantul formulează o altă cerere, iar farmaciile și cabinetele de medicină veterinară anexează la aceasta inclusiv autorizația de funcționare emisă de autoritatea competentă.astfel, înregistrarea specială se acordă în termen de 30 de zile de la data înregistrării solicitării la ANA.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Totodată, pentru acordarea autorizației de export, operatprul va formula o cerere ce va conține informațiile prevăzute la art. 13 alin. (1) din Regulamentul CE nr. 111/2005, și va fi însoțită de copia autorizației de import emisă de autoritatea competentă a partenerului extern sau confirmarea din partea autorității competente din țara importatoare din care să rezulte că pentru substanța clasificată în cantitatea respectivă nu este necesară o autorizație de import.

De asemenea, acordarea autorizației de import se face în temeiul unei cereri ce trebuie să conțină informațiile prevăzute de art. 21 alin. (1) din Regulamentul CE nr. 111/2015. Astfel, autorizațiile de export și autorizațiile de import sunt valabile până la finalizarea operațiunilor autorizate, fără a depăși termenul prevăzut la art. 18, respectiv la art. 25 din Regulamentul CE nr. 111/2005.

Conform art. 23, în cazul pierderii licenței, a licenței speciale, a înregistrării, a înregistrării speciale, a autorizației de export sau a autorizației de import, titularul are obligația de a publica un anunț într-un cotidian de largă circulație din România, de îndată ce a luat la cunoștință despre eveniment, informând în același timp ANA.

De asemenea, dacă pe parcursul efectuării unui transport de precursori de droguri, dar și în orice altă situație, are loc un eveniment care presupune eliberarea accidentală de precursori de droguri, pierdere, distrugere sau furt de precursori de droguri, transportatorul, operatorul sau utilizatorul, după caz, notifică de îndată ANA evenimentul, după ce au fost sesizate organele competente în funcție de evenimentul produs.

Potrivit art. 30, precursorii de droguri ridicați în vederea confiscării se depozitează în camera de corpuri delicte din cadrul IGPR sau, după caz, de la nivelul structurilor teritoriale ale acestei instituții, cea mai apropiată de locul ridicării, sau la cel mai apropiat operator care îndeplinește condițiile de primire în custodie.

În ceea ce privește Baza națională de date privind precursorii de droguri, aceasta se încarcă și se exploatează de către instituțiile prevăzute la art. 16 din Legea nr. 142/2018, în aceasta urmând a se introduce date privind precursorii de droguri se introduc date privind operatorii și utilizatorii, precum și operațiunile desfășurate de aceștia, licențele, licențele speciale, înregistrările, înregistrările speciale, autorizațiile de export și import acordate, refuzate, suspendate sau revocate, precum și măsurile de monitorizare și control dispuse în temeiul regulamentelor europene prevăzute la art. 1 alin. (1) din Legea nr. 142/2018.

Vă prezentăm, în continuare, modelul cererii pentru acordarea licenței ori a licenței speciale, astfel:

„Nr. ……………

Din ……………

 

CERERE

pentru acordarea licenței/licenței speciale prevăzute la art. 5 din Legea nr. 142/2018 privind precursorii de droguri

 

Operatorul ………………………., cu adresa/sediul social în …………….., str. …………………… nr. ……, județul/sectorul ……….., înființat prin ……………………./înregistrat la oficiul registrului comerțului cu nr. ………………., cod unic de înregistrare ………………., obiect de activitate principal ………………………………………………, secundar ……………., telefon/fax ………………, e-mail ………….., prin reprezentant legal ………………………………………, nr. certificat OEA*1) ………., solicită acordarea LICENȚEI/LICENȚEI SPECIALE*2) pentru desfășurarea de operațiuni cu substanțe clasificate din categoria 1, după cum urmează:

a) substanțele clasificate

– substanța ……………………….., cod NC ………;*3)

b) operațiunile desfășurate, conform Regulamentului (CE) nr. 273/2004*4) și Regulamentului (CE) nr. 111/2005*5), pentru fiecare substanță, sunt următoarele:

–  substanța ……………………….., cod NC ………; operațiuni*4), *5) ……………;

– descrierea operațiunilor preconizate*6) – anexă;

c) locațiile în care se desfășoară activitățile cu substanțe clasificate:

  1. sediu social*7):
  2. sedii secundare:

–  punct de lucru/sucursala*8):

d) descrierea tuturor locurilor/sediilor în care se desfășoară activitățile*9) – anexă;

e) informații din care să rezulte că au fost luate măsurile adecvate împotriva retragerii neautorizate a substanțelor clasificate*10) – anexă;

f) estimare cantitate anuală:

–  substanța ………., cantitate: ………………..

Declarăm că persoana responsabilă este

 

………………………………………………………..,

(numele și prenumele)

cu domiciliul în ……………………., telefon: ……………../  fax: ………………., e-mail: ……………………., desemnată prin ……………………., ale cărei funcții și responsabilități sunt*11): ……………………

g) informații sau înscrisuri care atestă anumite calități cu privire la operator sau la persoana responsabilă de activitatea cu precursorii de droguri*12) – anexă;

h) copie legalizată a certificatului de înregistrare*13) – anexă.

Ne asumăm răspunderea, potrivit legii penale, că informațiile furnizate corespund realității, iar documentele prezentate în copie sunt conforme cu originalul.

 

Reprezentant legal*14),         Data …………………

………………………………

 

*1) Se va completa în cazul în care operatorului i-a fost acordat statutul de operator economic autorizat în conformitate cu art. 38 – 40 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii.

*2) Se va alege tipul solicitării, după caz.

*3) Se vor completa denumirea și codul NC al substanțelor din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 273/2004 și la Regulamentul (CE) nr. 111/2005; în cazul unui amestec sau al unui produs natural se vor efectua următoarele mențiuni: descrierea amestecului sau a produsului natural, denumirea și codul NC al substanțelor clasificate din amestecul sau produsul natural menționate în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 273/2004 și la anexa din Regulamentul (CE) nr. 111/2005, procentul maxim de astfel de substanțe clasificate în amestec sau în produsul natural.

*4) Procurare intracomunitară (din țară/UE), depozitare, fabricare, producere, prelucrare, comercializare intracomunitară (în țară/UE), intermediere (brokeraj), în acord cu precizările din art. 2 lit. c) din Regulamentul (CE) nr. 273/2004.

*5) Import, export, activități intermediare importului-exportului, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. c) – e) din Regulamentul (CE) nr. 111/2005.

*6) Descrierea operațiunilor desfășurate: se prezintă în anexă documente din care să rezulte procesul tehnologic utilizat pentru efectuarea operațiunilor de fabricare, producere, testare, sinteză, extracție, condiționare, folosire etc., care să cuprindă mențiuni cu privire la cantitățile de materie primă ce se utilizează și randamentul procesului tehnologic pentru un ciclu al operațiunilor cu substanțe clasificate din categoriile 2 și 3 pentru care se solicită acordarea înregistrării.

*7) Se menționează natura: de exemplu, depozit, laborator, fabrică etc., cu adresa în …………………………

*8) Se menționează natura: de exemplu, depozit, laborator, fabrică etc., cu adresa în …………………, înregistrat la oficiul registrului comerțului cu nr. (unde este cazul) ………………….., cod unic de înregistrare ……………………., telefon/fax: ………………………, e-mail: ………………………….. .

*9) Se prezintă în anexa la cerere schița amplasamentului, descrierea locurilor/sediilor în care se desfășoară activitățile societății, raportat la schița acestora.

*10) Se prezintă în anexa la cerere un memoriu privind asigurarea securității fizice a substanțelor.

*11) Se va realiza o descriere scurtă a responsabilităților acesteia, la cerere urmând a fi anexată decizia de desemnare a persoanei responsabile de activitatea cu precursori de droguri.

În cazul în care operatorul este persoană fizică, rubrica se va înlocui cu următoarele mențiuni: Declar că persoana responsabilă este subsemnatul,

 

………………………………………………………..,

(numele și prenumele)

cu domiciliul în …………………………, telefon: ……………………./fax: ……………………., e-mail: …………………….. .

*12) Se va prezenta în anexă cazierul judiciar al persoanei responsabile, un certificat care să ateste profesionalismul operatorului sau, după caz, profesionalismul persoanei responsabile sau un document care să arate că aceștia dețin calitățile necesare pentru buna desfășurare a operațiunilor.

*13) Se prezintă în anexă.

*14) Se vor menționa: funcția, numele, prenumele, semnătura și se va aplica ștampila.

[VERSO]

Datele dumneavoastră personale sunt prelucrate de Agenția Națională Antidrog în scopul acordării înregistrării/înregistrării speciale. În vederea realizării acestui scop, datele pot fi dezvăluite unor terți. Datele dumneavoastră sunt stocate pe perioada necesară îndeplinirii atribuțiilor, după care vor fi arhivate potrivit legislației aplicabile. Persoanele ale căror date personale sunt prelucrate de Agenția Națională Antidrog pot să își exercite drepturile prevăzute de Regulamentul general privind protecția datelor printr-o cerere trimisă la adresa Bd. Unirii nr. 37, bl. A4, parter, sectorul 3, București, sau la adresa de e-mail: secretariat@ana.gov.ro. Mai multe informații puteți obține accesând site-ul www.ana.gov.ro, la rubrica protecția datelor”.

Regulamentul de aplicare a Legii nr. 142/2018 privind precursorii de droguri – aprobare (H.G. nr. 263/2019) was last modified: mai 28th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.