Regulamentul BNR nr. 1/2016 privind activitatea de emisiune de obligațiuni ipotecare

21 mart. 2016
Vizualizari: 1090
Actul publicat în Monitorul OficialSumar
Regulamentul BNR nr. 1/2016
(M. Of. nr. 184 din 11 martie 2016)
Cap. I („Dispoziții generale”)
Cap. II („Activitatea de emisiune de obligațiuni ipotecare”)
Cap. III („Dispoziții referitoare la agent”)
Cap. IV („Registrul de evidență internă”)
Cap. V („Cerințe privind structurarea portofoliului de creanțe”)
Cap. VI („Evaluarea și administrarea riscului de lichiditate”)
Cap. VII („Calculul indicatorului de acoperire, a indicatorului de supragarantare și derularea simulărilor de criză”)
Cap. VIII („Cerințe de raportare”)
Cap. IX („Cerințe de transparență”)
Cap. X („Dispoziții finale”)

 

În M. Of. nr. 184 din 11 martie 2016, a fost publicat Regulamentul BNR nr. 1 din 3 martie 2016 privind activitatea de emisiune de obligațiuni ipotecare.

Vom prezenta, în continuare, structura respectivului regulament.

Cap. I („Dispoziții generale”)
Cap. II („Activitatea de emisiune de obligațiuni ipotecare”)
Cap. III („Dispoziții referitoare la agent”)
Cap. IV („Registrul de evidență internă”)
Cap. V („Cerințe privind structurarea portofoliului de creanțe”)
Cap. VI („Evaluarea și administrarea riscului de lichiditate”)
Cap. VII („Calculul indicatorului de acoperire, a indicatorului de supragarantare și derularea simulărilor de criză”)
Cap. VIII („Cerințe de raportare”)
Cap. IX („Cerințe de transparență”)
Cap. X („Dispoziții finale”)

În continuare, vom prezenta câteva dintre dispozițiile respectivului ordin.

Cap. I („Dispoziții generale”) din Regulamentul BNR nr. 1/2016

Cap. I dispune asupra faptului că respectivul regulament se aplică instituțiilor de credit, persoane juridice române, încadrate în una dintre următoarele categorii: bănci, case centrale ale cooperativelor de credit și bănci de credit ipotecar și reglementează condițiile în care se desfășoară activitatea de emisiune de obligațiuni ipotecare de către acestea. De asemenea, mai prezintă, printre altele, și sensurile termenilor și expresiilor folosite în respectivul regulament.

Cap. II („Activitatea de emisiune de obligațiuni ipotecare”) din Regulamentul BNR nr. 1/2016

Cap. II reglementează condițiile pentru emiterea de obligațiuni ipotecare, prezintă documentele necesare pentru evaluarea cererii de aprobare a emisiunii de obligațiuni ipotecare, prezintă, de asemenea, aprobarea emisiunii de obligațiuni ipotecare, precum și efectele respingerii cererii de aprobare a emisiunii de obligațiuni ipotecare și retragerea aprobării pentru efectuarea unei emisiuni de obligațiuni ipotecare.

Cap. III („Dispoziții referitoare la agent”) din Regulamentul BNR nr. 1/2016

Cap. III prezintă dispoziții privind prevederile generale referitoare la aprobarea agentului, enumeră documentele necesare pentru aprobarea agentului, precum și obligațiile agentului, printre altele.

Cap. IV („Registrul de evidență internă”) din Regulamentul BNR nr. 1/2016

Cap. IV dispune asupra formei și conținutului registrului, precum și asupra modului de completare și păstrare a registrului de evidență internă.

Cap. V („Cerințe privind structurarea portofoliului de creanțe”) din Regulamentul BNR nr. 1/2016

Cap. V conține dispoziții de ordin general, dispune și asupra limitelor aplicabile în structurarea portofoliului de creanțe (precum și condiții pentru aplicarea prevederilor art. 12 și 14 din Legea nr. 304/2015 privind emisiunile de obligațiuni ipotecare (M. Of. nr. 902 din 4.12.2015), emitenții putând include în portofoliul de creanțe afectat garantării obligațiunilor ipotecare instrumente financiare derivate care să îndeplinească anumite condiții).

Cap. VI („Evaluarea și administrarea riscului de lichiditate”) din Regulamentul BNR nr. 1/2016

Cap. VI reglementează faptul că în aplicarea prevederilor art. 15 alin. (1) din Legea nr. 304/2015 privind emisiunile de obligațiuni ipotecare (M. Of. nr. 902 din 4.12.2015), emitentul are obligația de a asigura menținerea unui nivel de lichiditate a portofoliului de creanțe care să asigure acoperirea obligațiilor de plată aferente unei emisiuni de obligațiuni ipotecare, conform scadențelor acestora. De asemenea, pentru îndeplinirea cerinței prevăzute la art. 13 alin. (4) din Legea nr. 304/2015 privind emisiunile de obligațiuni ipotecare (M. Of. nr. 902 din 4.12.2015), emitentul determină pe bază zilnică, pentru următoarele 180 de zile, anumiți indicatori, prezentați în regulament.

Cap. VII („Calculul indicatorului de acoperire, a indicatorului de supragarantare și derularea simulărilor de criză”) din Regulamentul BNR nr. 1/2016

Cap. VII reglementează modul de calcul al indicatorului de acoperire, modul de calcul al indicatorului de supragarantare și simulări de criză (simularea impactului schimbărilor ratei dobânzii asupra valorilor actualizate și simularea impactului schimbărilor cursului de schimb asupra valorilor actualizate).

Cap. VIII („Cerințe de raportare”) din Regulamentul BNR nr. 1/2016

Cap. VIII dispune asupra datelor de referință și date de transmitere a raportărilor și asupra formatului frecvența raportării.

Cap. IX („Cerințe de transparență”) din Regulamentul BNR nr. 1/2016

Cap. IX reglementează faptul că emitentul are obligația să întocmească și să publice pe site-ul propriu rapoartele trimestriale prevăzute în anexa C, până cel târziu în a 15-a zi a lunii următoare trimestrului pentru care sunt întocmite, iar rapoartele prevăzute la alin. (1) se publică însoțite de certificarea agentului față de conținutul acestora. Emitentul are și obligația de a transmite o copie a rapoartelor prevăzute la alin. (1) și a certificării prevăzute la alin. (2) și către Banca Națională a României – Direcția supraveghere, însoțită de certificarea agentului prevăzută la art. 22 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 304/2015 privind emisiunile de obligațiuni ipotecare (M. Of. nr. 902 din 4.12.2015).

 

Regulamentul BNR nr. 1/2016 privind activitatea de emisiune de obligațiuni ipotecare was last modified: martie 18th, 2016 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.