Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 6/2017 privind Fondul naţional de protecţie – modificări (Regulamentul ASF nr. 17/2021)

22 oct. 2021
Vizualizari: 145

Actul modificat

Actul modificatorSumar
 

Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 6/2017 privind Fondul național de protecție

 

(M. Of. nr. 647 din 7 august 2017; cu modif. și compl. ult.)

 

Regulamentul ASF nr. 17/2021 pentru modificarea și completarea Regulamentului Autorității de Supraveghere Financiară nr. 6/2017 privind Fondul național de protecție

(M. Of. nr. 1006 din 21 octombrie 2021)

 

– introduce: art. 3 alin. (1^1);

– modifică: art. 3 alin. (1), art. 4.

 

În M. Of. nr. 1006 din 21 octombrie 2021 s-a publicat Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 17/2021 pentru modificarea și completarea Regulamentului ASF nr. 6/2017 privind Fondul național de protecție.

Vă prezentăm, în continuare, modificările, dar și completările aduse respectivului Regulament

 

Art. 3 alin. (1^1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 3, după alin. (1) se introduceun nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:

(1^1) Nivelul disponibilului se verifică lunar de către BAAR în prima zi lucrătoare a fiecărei luni pentru luna anterioară, la cursul de schimb publicat de Banca Națională a României valabil în ultima zi a lunii anterioare.

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Art. 3 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1) În vederea îndeplinirii, în orice moment, de către BAAR a atribuțiilor de birou național auto, de organism de plată a despăgubirilor și de organism de compensare, adunarea generală a BAAR stabilește un nivel de referință pentru disponibilul FNP, a cărui valoare nu poate fi mai mică decât valoarea reprezentând echivalentul în lei a sumei de 30.000.000 de euro; nivelul disponibilului se verifică lunar în prima zi lucrătoare a fiecărei luni pentru luna anterioară, la cursul de schimb publicat de Banca Națională a României valabil în ultima zi a lunii anterioare.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 3 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

(1) În vederea îndeplinirii, în orice moment, de către BAAR a atribuțiilor de birou național auto, de organism de plată a despăgubirilor și de organism de compensare, adunarea generală a BAAR stabilește un nivel de referință pentru disponibilul FNP, a cărui valoare nu poate fi mai mică decât valoarea reprezentând echivalentul în lei al sumei de 30.000.000 euro.

 

Art. 4

Vechea reglementare

„Art. 4

(1) Prin excepție de la prevederile art. 3 alin. (1), în situații excepționale, astfel cum acestea sunt prevăzute în instrucțiunile proprii ale BAAR, atunci când disponibilul FNP se situează pentru o perioadă de 3 luni consecutive sub nivelul de referință, dar nu mai puțin de 27.000.000 euro, BAAR aplică măsuri astfel încât disponibilul FNP să atingă cel puțin valoarea de referință într-un termen de maximum 4 luni de la data adoptării acestora.

(1^1) În situația în care, în urma verificărilor efectuate potrivit prevederilor art. 3 alin. (1), disponibilul FNP se situează sub nivelul de 27.000.000 euro, BAAR convoacă cu celeritate adunarea generală și stabilește măsurile care se impun pentru adecvarea disponibilului FNP până la nivelul de referință; măsurile adoptate sunt supuse avizului A.S.F.

(1^2) BAAR raportează lunar către A.S.F., până în data de 5 a fiecărei luni, nivelul disponibilului FNP înregistrat în ultima zi lucrătoare a lunii precedente.

[textul din Art. 4, alin. (2) a fost abrogat la 13-feb-2019 de Art. I, punctul 8. din Regulamentul 2/2019]”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 4 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 4

(1) BAAR raportează lunar către A.S.F., până în data de 5 a fiecărei luni, nivelul disponibilului FNP înregistrat în ultima zi lucrătoare a lunii precedente.

(2) Prin excepție de la prevederile art. 3 alin. (1), în situații excepționale, astfel cum acestea sunt prevăzute în instrucțiunile proprii ale BAAR, nivelul disponibilului FNP poate scădea sub nivelul de referință până la depășirea situației excepționale, în condițiile prevăzute la alin. (3)-(6).

(3) În situația în care, în urma verificărilor efectuate potrivit prevederilor art. 3 alin. (11), disponibilul FNP se situează sub nivelul de referință de 30.000.000 euro, dar nu mai puțin de 10.000.000 euro, BAAR aplică măsuri astfel încât disponibilul FNP să atingă cel puțin nivelul de referință într-un termen de maximum 30 de luni de la data constatării de către BAAR a scăderii disponibilului FNP sub nivelul de referință.

(4) În situația în care, în urma verificărilor efectuate potrivit prevederilor art. 3 alin. (11), disponibilul FNP se situează sub 10.000.000 euro, BAAR convoacă adunarea generală în termen de maximum 30 de zile de la data raportării către A.S.F. a situației constatate conform prevederilor alin. (1) și stabilește măsurile care se impun astfel încât disponibilul FNP să atingă cel puțin nivelul de 10.000.000 euro într-un termen de maximum 2 luni de la data convocării adunării generale.

(5) În cazul prevăzut la alin. (4), ulterior atingerii nivelului de 10.000.000 euro al disponibilului FNP, se aplică procedura prevăzută la alin. (3) astfel încât termenul de 30 de luni de la data primei constatări a scăderii disponibilului FNP sub nivelul de referință să nu fie depășit.

(6) Măsurile adoptate de către BAAR potrivit prevederilor alin. (3) și (4) sunt supuse avizului A.S.F.

Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară nr. 6/2017 privind Fondul național de protecție – modificări (Regulamentul ASF nr. 17/2021) was last modified: octombrie 22nd, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.