Regulamentul ASF nr. 7/2020 privind autorizarea şi funcţionarea fondurilor de investiţii alternative – modificări (Regulament ASF nr. 14/2021)

14 oct. 2021
Vizualizari: 179

Actul modificat

Actul modificatorSumar
 

Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 7/2020 privind autorizarea și funcționarea fondurilor de investiții alternative

(M. Of. nr. 335 și 335 bis din 24 aprilie 2020; cu modif. și compl. ult.)

 

 

Regulamentul ASF nr. 14/2021 pentru modificarea Regulamentului Autorității de Supraveghere Financiară nr. 7/2020 privind autorizarea și funcționarea fondurilor de investiții alternative

(M. Of. nr. 975 din 13 octombrie 2021)

 

 

– modifică: art. 43 alin. (1), art. 50 alin. (1)-(4), anexa nr. 11 – denumirile punctelor VIII și VIII.1.

 

În M. Of. nr. 975 din 13 octombrie 2021 s-a publicat Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 14/2021 pentru modificarea Regulamentului ASF nr. 7/2020 privind autorizarea și funcționarea fondurilor de investiții alternative.

Redăm, în continuare, modificările aduse prin prezentul Regulament.

 

Art. 43 alin. (1)

Vechea reglementare

(1) F.I.A.I.R. de tip contractual administrat de un A.F.I.A. nu poate deține o expunere totală mai mare de 50% din activele sale nete pe instrumente financiare emise de persoane juridice membre ale aceluiași grup de societăți din care face parte A.F.I.A. ce administrează activele sale. În sensul prezentului articol, un grup de societăți este format din persoane juridice care au cel puțin un acționar/asociat comun ce deține cel puțin 33% din capitalul social al fiecărei societăți membre a grupului sau care au cel puțin un membru comun în consiliul de administrație, în cazul societăților organizate în sistem unitar, sau în directorat, în cazul societăților organizate în sistem dualist.”

 

Noua reglementare

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Potrivit noii reglementări, art. 43 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

(1) F.I.A.I.R. de tip contractual administrat de un A.F.I.A. nu poate deține o expunere totală mai mare de 50% din activele sale nete pe instrumente financiare emise de persoane juridice membre ale aceluiași grup de societăți. În sensul prezentului articol, un grup de societăți este format din persoane juridice care au cel puțin un acționar/asociat comun ce deține cel puțin 33% din capitalul social al fiecărei societăți membre a grupului sau care au cel puțin un membru comun în consiliul de administrație, în cazul societăților organizate în sistem unitar, sau în directorat, în cazul societăților organizate în sistem dualist.

 

 

Art. 50 alin. (1)-(4)

Vechea reglementare

„(1)  În aplicarea art. 38 alin. (1) și (2) din Legea nr. 243/2019, A.F.I.A. care administrează un F.I.A.I.R. sau, după caz, consiliul de administrație/directoratul F.I.A.I.R. care se autoadministrează întocmește și transmite la A.S.F. și publică rapoarte cu privire la valorile V.A.N. și V.U.A.N. calculate de administrator și certificate de depozitar, precum și cu privire la situația detaliată a investițiilor la data de raportare, având conținutul stabilit, după caz, în funcție de forma de constituire a F.I.A.I.R., în anexa nr. 9, în cazul unui F.I.A.I.R. de tip contractual, sau în anexele nr. 10 și 11, în cazul unui F.I.A.I.R. de tip societate. Raportările privind valorile V.A.N. și V.U.A.N. calculate de administrator și certificate de depozitar se transmit A.S.F. în maximum 5 sau 15 zile calendaristice de la sfârșitul perioadei pentru care se face raportarea, după caz, în funcție de frecvența oferită investitorilor pentru răscumpărarea titlurilor de participare din activul F.I.A.I.R. la inițiativa acestora. Sfârșitul perioadei de raportare se consideră a fi ultima zi calendaristică din perioada de raportare.

În cazul în care ultima zi de transmitere la A.S.F. sau de publicare a rapoartelor nu este o zi lucrătoare, acestea sunt transmise în următoarea zi lucrătoare după această dată.

(2) În aplicarea art. 38 alin. (2) din Legea nr. 243/2019, în cazul F.I.A.I.R. admis la tranzacționare în cadrul unei piețe reglementate sau unei burse dintr-un stat terț, A.F.I.A. nu publică lunar situația detaliată a investițiilor din portofoliul F.I.A.I.R. stabilită în anexa nr. 9 sau anexa nr. 11, după caz, ci cu o frecvență trimestrială, în termen de cel mult 20 de zile lucrătoare de la sfârșitul perioadei pentru care se face raportarea.

(3) A.S.F. poate solicita, ori de câte ori consideră necesar, detalierea rapoartelor prevăzute la alin. (1), obligația A.F.I.A. fiind de a răspunde solicitării în termen de 5 (cinci) zile lucrătoare, urmând ca detalierea respectivă să fie certificată de depozitar în termen de o zi lucrătoare.

(4) A.F.I.A. publică rapoartele menționate la alin. (1) pe site-ul propriu sau pe site-ul F.I.A.I.R., dacă există, în termen de cel mult 20 de zile lucrătoare de la sfârșitul perioadei pentru care se face raportarea, în cazul în care A.S.F. nu a formulat obiecții sau solicitări de clarificare conform legii.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 50 alin. (1)-(4) se modifică și vor avea următorul conținut:

(1) În aplicarea art. 38 alin. (1) și (2) din Legea nr. 243/2019, A.F.I.A. care administrează un F.I.A.I.R. sau, după caz, consiliul de administrație/directoratul F.I.A.I.R. care se autoadministrează întocmește și transmite A.S.F. și publică rapoartele cu privire la valorile V.A.N. și V.U.A.N. calculate de administrator și certificate de depozitar, precum și cu privire la situația detaliată a investițiilor la data de raportare, având conținutul stabilit, după caz, în funcție de forma de constituire a F.I.A.I.R., în anexa nr. 9, în cazul unui F.I.A.I.R. de tip contractual, sau în anexele nr. 10 și 11, în cazul unui F.I.A.I.R. de tip societate. Raportările privind valorile V.A.N. și V.U.A.N. calculate de administrator și certificate de depozitar, având conținutul stabilit în anexa nr. 9 sau anexa nr. 10, după caz, se transmit A.S.F. în maximum 5 sau 15 zile calendaristice de la sfârșitul perioadei pentru care se face raportarea, după caz, în funcție de frecvența oferită investitorilor pentru răscumpărarea titlurilor de participare din activul F.I.A.I.R. la inițiativa acestora. Sfârșitul perioadei de raportare se consideră a fi ultima zi calendaristică din perioada de raportare. În cazul în care ultima zi de transmitere la A.S.F. sau de publicare a rapoartelor nu este o zi lucrătoare, acestea sunt transmise în următoarea zi lucrătoare după această dată.

(2) A.F.I.A. publică rapoartele menționate la alin. (1) pe site-ul propriu sau pe site-ul F.I.A.I.R., dacă acesta există, în termenele prevăzute la același alineat.

(3) În cazul F.I.A.I.R. admis la tranzacționare în cadrul unei piețe reglementate sau unei burse dintr-un stat terț, A.F.I.A. nu publică lunar situația detaliată a investițiilor din portofoliul F.I.A.I.R. stabilită în anexa nr. 9 sau anexa nr. 11, după caz, ci cu o frecvență trimestrială, semestrială și anuală, în termenele prevăzute de legislația aplicabilă în acest sens, pentru publicarea rapoartelor trimestriale, semestriale și anuale.

(4) A.S.F. poate solicita, ori de câte ori consideră necesar, detalierea rapoartelor prevăzute la alin. (1), A.F.I.A. având obligația de a răspunde solicitării în termen de 5 zile lucrătoare, urmând ca detalierea respectivă să fie certificată de depozitar în termen de o zi lucrătoare.

 

Totodată, la anexa nr. 11, denumirile pct. VIII și VIII.1 se modifică și vor avea următorul cuprins:

„VIII. Alte valori mobiliare și instrumente ale pieței monetare

VIII.1. Alte valori mobiliare”

Regulamentul ASF nr. 7/2020 privind autorizarea și funcționarea fondurilor de investiții alternative – modificări (Regulament ASF nr. 14/2021) was last modified: octombrie 14th, 2021 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.