Regulamentul ASF nr. 4/2021 privind activitatea de control desfășurată de către ASF – modificări (Regulamentul ASF nr. 11/2022)

31 mai 2022
Vizualizari: 354

Actul modificat

Actul modificatorPreambulSumar
Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 4/2021 privind activitatea de control desfășurată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară 

(M. Of. nr. 106 din 1 februarie 2021)

Regulamentul ASF nr. 11/2022 pentru modificarea și completarea Regulamentului ASF nr. 4/2021 privind activitatea de control desfășurată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară

  

(M. Of. nr. 530 din 30 mai 2022)

 

În temeiul:

art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1), art. 3, 6, precum și ale art. 212 alin. (8) din O.U.G. nr. 93/2012;

În urma deliberărilor Consiliului ASF din cadrul ședinței din data de 18.05.2022.

 

modifică: art. 2 alin. (2) pct. 4, art. 9 alin. (2) lit. d), art. 18 alin. (1), art. 18 alin. (3), art. 19, art. 21 alin. (1), art. 22 alin. (1), art. 22 alin. (3), art. 24 alin. (1), art. 25 alin. (1);

 

– introduce: art. 22 alin. (1^1);

 

– abrogă: art. 2 alin. (2) pct. 3, pct. 15, art. 23, art. 24 alin. (2).

În M. Of. nr. 530 din 30 mai 2022 s-a publicat Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 11/2022 pentru modificarea și completarea Regulamentului ASF nr. 4/2021 privind activitatea de control desfășurată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. 

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante modificări aduse respectivului regulament.

Art. 2 alin. (2) pct. 4

Vechea reglementare

„4. control inopinat – tip de control care constă în verificarea, la sediul entității, a anumitor activități/operațiuni/procese și mecanisme interne aferente unei perioade de timp determinate și/sau a îndeplinirii uneia sau mai multor obligații, conform legislației incidente sectorului de supraveghere financiară și care nu se notifică în prealabil entității controlate”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Noua reglementare

La articolul 2 alineatul (2), punctul 4 se modifică și va avea următorul cuprins:

„4. control inopinat – tip de control care constă în verificarea, la sediul entității sau de la distanță, a anumitor activități/operațiuni/procese și mecanisme interne aferente unei perioade de timp determinate și/sau a îndeplinirii uneia sau mai multor obligații, conform legislației incidente sectorului de supraveghere financiară și care nu se notifică în prealabil entității controlate”.

 

Art. 18 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1) Prin excepție de la prevederile art. 14 alin. (1), etapa desfășurării acțiunii de control periodic la sediul entității se poate realiza și de la distanță: (…)”.

Noua reglementare

La articolul 18, partea introductivă a alineatului (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Prin excepție de la prevederile art. 14 alin. (1), etapa desfășurării acțiunii de control periodic sau inopinat la sediul entității se poate realiza și de la distanță: (…)”.

 

Art. 19

Vechea reglementare

„Echipa de control transmite prin mijloace de comunicare electronică entității controlate decizia de control și solicitarea documentelor și informațiilor pe care le consideră necesare pentru efectuarea controlului periodic de la distanță, iar entitatea controlată va confirma primirea și înregistrarea acestora în evidențele proprii”.

Noua reglementare

Articolul 19 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Echipa de control transmite prin mijloace de comunicare electronică entității controlate decizia de control și solicitarea documentelor și informațiilor pe care le consideră necesare pentru efectuarea controlului periodic sau inopinat de la distanță, iar entitatea controlată va confirma primirea și înregistrarea acestora în evidențele proprii”.

 

Art. 21 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1) Echipa de control aduce în atenția entității controlate pe parcursul acțiunii de control, precum și la finalizarea acesteia, în cadrul unei ședințe de încheiere, principalele aspecte preliminare identificate și, respectiv, reținute, rezultate din documentele examinate și din discuțiile/interviurile cu persoanele care au furnizat informații relevante pentru aspectele analizate, în acord cu tematica de control”.

Noua reglementare

La articolul 21, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Echipa de control aduce în atenția entității controlate pe parcursul acțiunii de control, precum și la finalizarea acesteia, în cadrul unei ședințe de încheiere, aspecte preliminare identificate și, respectiv, reținute, rezultate din documentele examinate și din discuțiile/interviurile cu persoanele care au furnizat informații relevante pentru aspectele analizate, în acord cu tematica de control”.

 

Art. 22 alin. (1^1)

Noua reglementare

La articolul 22, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:

„(11) Procesul-verbal de control menționat la alin. (1) se transmite entității controlate:

a) în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la finalizarea acțiunii de control periodic;

b) în termen de maximum 2 zile lucrătoare de la finalizarea acțiunii de control inopinat”.

 

Art. 22 alin. (3)

Vechea reglementare

„(3) Entitatea controlată transmite în scris, dacă este cazul, obiecțiile cu privire la reținerile echipei de control menționate în cuprinsul procesului-verbal de control în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la data primirii acestuia”.

Noua reglementare

La articolul 22, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Entitatea controlată transmite în scris, dacă este cazul, obiecțiile cu privire la reținerile echipei de control menționate în cuprinsul procesului-verbal de control în termen de:

a) maximum 7 zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de control, în cazul acțiunilor de control periodic;

b) maximum 2 zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de control, în cazul acțiunilor de control inopinat”.

 

Art. 25 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1) Conducerea structurii organizatorice de specialitate din care face parte echipa de control prezintă pentru înscrierea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului A.S.F. nota privind concluziile și propunerile cu privire la aspectele constatate în urma acțiunii de control, însoțită de procesul-verbal de control, obiecțiile entității controlate, dacă au fost transmise, și nota de conciliere, după caz”.

Noua reglementare

La articolul 25, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Conducerea structurii organizatorice de specialitate din care face parte echipa de control prezintă pentru înscrierea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului A.S.F. nota privind concluziile și propunerile cu privire la aspectele constatate în urma acțiunii de control, însoțită de procesul-verbal de control și obiecțiile entității controlate, dacă au fost transmise”.

 

Art. II din Regulamentul ASF nr. 11/2022

„Acțiunile de control periodic sau inopinat în curs de desfășurare la data intrării în vigoare a prezentului regulament continuă în conformitate cu reglementările în vigoare la data începerii acestora”.

Art. III din Regulamentul ASF nr. 11/2022

„Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și intră în vigoare la data publicării”.

 

 

Regulamentul ASF nr. 4/2021 privind activitatea de control desfășurată de către ASF – modificări (Regulamentul ASF nr. 11/2022) was last modified: mai 31st, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.