Regimul deținerii şi utilizării armamentului din dotare şi operațiunile cu arme şi muniții în sistemul administrației penitenciare (Legea nr. 23/2016)

11 mart. 2016
Vizualizari: 1154

Despre

  • M. Of. nr. 174 din 8 martie 2016
  • Legea nr. 23/2016
Actul normativ publicat în Monitorul OficialSumar
Legea nr. 23/2016
(M. Of. nr. 174 din 8 martie 2016)
Cap. I („Dispoziții generale”)
Cap. II („Folosirea armelor, a muniției și dispozitivelor militare”)
Cap. III („Uzul de arme letale”)
Cap. IV („Uzul de arme neletale”)
Cap. V („Dispoziții finale”)

 

În M. Of. nr. 174 din 8 martie 2016, a fost publicată Legea nr. 23/2016 privind regimul deținerii și utilizării armamentului din dotare și operațiunile cu arme și muniții în sistemul administrației penitenciare.

Vom prezenta, în continuare, structura respectivei legi.

Cap. I („Dispoziții generale”)
Cap. II („Folosirea armelor, a muniției și dispozitivelor militare”)
Cap. III („Uzul de arme letale”)
Cap. IV („Uzul de arme neletale”)
Cap. V („Dispoziții finale”)

Vom prezenta câteva din dispozițiile legii în discuție.

Respectiva lege reglementează deținerea, portul, folosirea armelor, dispozitivelor militare și a munițiilor aferente acestora, în sistemul administrației penitenciare.

Cap. I („Dispoziții generale”)
 
Cap. I prezintă, în principal, termenii și expresiile folosite în lege, definind semnificațiile acestora, pe lângă alte dispoziții de ordin general, după cum spune și titlul capitolului.

Cap. II („Folosirea armelor, a muniției și dispozitivelor militare”)
 
Cap. II prezintă, in genere regimul folosirii armelor, a muniției și a dispozitivelor militare, și anume de către funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, fiind permisă doar în poligoanele special destinate, omologate și autorizate în acest scop.

Cap. III („Uzul de arme letale”)
 
Cap. III prezintă situațiile în care funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, dotați cu arme letale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au dreptul de a face uz de armă, doar după ce s-a făcut somația legală și situațiile în care au dreptul de a face uz de armă, fără somație, dacă nu există timpul necesar pentru aceasta: în caz de legitimă apărare sau în caz de stare de necesitate.

De asemenea, sunt prevăzute și situații în care uzul de armă trebuie evitat pe cât posibil, și anume împotriva femeilor și bătrânilor. În plus, este interzis uzul de armă letală împotriva copiiilor, femeilor cu semne vizibile de sarcină și persoanelor cu semne vădite de invaliditate, cu excepția cazurilor în care înfăptuiesc un atac armat sau în grup care pune în pericol viața sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane și în situațiile în care s-ar primejdui viața altor persoane ori s-ar viola teritoriul, spațiul aerian sau apele naționale ale unui stat vecin.

Cap. IV: („Uzul de arme neletale”)
 
Cap. IV prezintă situațiile în care funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, dotați cu arme neletale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au dreptul de a face uz de armă, după ce s-a făcut somația legală. Spre exemplu, pentru restabilirea ordinii tulburate de comportamentul necorespunzător al persoanelor private de libertate, generator al unor incidente operaționale sau critice, în locurile de deținere și în afara acestora; împotriva persoanelor private de libertate, în cazul neexecutării dispozițiilor legale ale funcționarului public cu statut special din sistemul administrației penitenciare, numai dacă există o temere legitimă că acțiunile persoanelor private de libertate pot pune în pericol viața, integritatea corporală sau bunurile oricărei persoane și altele, prevăzute în respectiva lege.

Cap. V: („Dispoziții finale”)
 
Cap. V prezintă chestiuni de ordin administrativ, spre exemplu, faptul că Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate au obligația de a organiza, periodic, sesiuni de formare profesională pentru toți funcționarii publici cu statut special, pentru dobândirea unui comportament reflex privind uzul de armă, în conformitate cu normele legale, precum și cu privire la modul de reacție în astfel de situații ș.a.m.d.

 

Regimul deținerii și utilizării armamentului din dotare și operațiunile cu arme și muniții în sistemul administrației penitenciare (Legea nr. 23/2016) was last modified: martie 10th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.