Referendumul nu a fost validat

8 oct. 2018
Vizualizari: 730

Referendumul de modificare a Constituției a eșuat.

„Prezența la vot la referendumul de modificare a Constituției în sensul redefinirii familiei este de 20,41%, numărul votanților fiind de 3.731,704 la ora 21.00, atunci când s-au închis urnele în țară, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central (BEC). Referendumul este valid dacă prezența la vot este de 30%, iar 25% sunt voturi valabile”, scrie News.ro.

„Cea mai mare prezență a fost în județele Suceava – 30,67%, Dâmbovița – 28,98%, Bihor – 28,92%, Botoșani – 26,82%, Neamț – 26,63%, Mehedinți – 26,28%. Cea mai scăzută prezență s-a înregistrat în Covasna – 8,50%, Harghita – 11,12%, Satu Mare – 14,89%, Sibiu – 14,96%. În București au votat 15,74% dintre cei 1.790,383 de alegători înscriși pe liste, respectiv 281.977. În plus, au votat 23.566 de persoane de pe listele suplimentare și 2.460 de persoane prin intermediul urnei mobile. În mediul urban au votat 1.829,816 de alegători, iar în mediul rural, 1.901,888. Un număr de 121.118 de persoane au votat în secțiile din străinătate, cele mai multe în Italia (27.030), Spania (19.010), Marea Britanie (18.034) și Germania (10.516)”, mai arată News.ro.

Și ca o curiozitate, au fost și secții în care nu a votat nicio persoană.

„Sunt 4 secții cu prezență de 0% din punct de vedere al listelor permanente, existând însă persoane care au votat pe lista suplimentară. Două astfel de secții sunt din București, iar celelalte două sunt din Iași și din Harghita”, mai scrie News.ro.

După referendum au apărut și primele reacții ale liderilor politici. Ne vom opri la câteva.

„Liderul USR, deputatul Dan Barna, a cerut duminică seară demisia Guvernului, menționând că prin organizarea referendumului pentru modificarea Constituției acesta a «aruncat 40 de milioane pe o fantasmă». Barna a declarat, după încheierea scrutinului, că o clasă politică responsabilă nu ar trebui să organizeze asemenea referendumuri care fragmentează societatea”, scrie Agerpres.

„«Rezultatul referendumului de astăzi reprezintă o veritabilă moțiune de cenzură a românilor împotriva guvernării PSD. PNL a atras atenția de luni bune liderilor politici din România să nu încerce să confiște această temă, să nu politizeze referendumul. Noi am luat decizia de a lăsa deplină libertate membrilor și simpatizanților noștri de a se poziționa cum le dictează conștiința», a afirmat președintele PNL, Ludovic Orban”, notează News.ro.

Tot News.ro consemnează și declarația fostului premier Dacian Cioloș.

„«România a dat în aceste două zile o lecție de democrație clasei sale politice actuale. Avem datoria de a le mulțumi tuturor – și celor care au votat, dar și celor care au ales să nu voteze și de a trece cât se poate de repede peste acest moment de inutilă tensiune în societate. Referendumul nu are nici învingători, dar nici învinși. Are însă o lecție foarte puternică pe care trebuie să o învățăm cu toții: politicienii nu pot trafica nici convingerile, nici credințele și nici așteptările oamenilor», a transmis fostul premier, duminică seară, printr-un comunicat de presă”, arată News.ro.

Presa scrie astăzi că Forumul Judecătorilor din România a transmis Avocatului Poporului o cerere pentru sesizarea Curții Constituționale a României în legătură cu modificările aduse Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

„Asociația a explicat că acest demers a intervenit având în vedere promulgarea și imediata publicare în Monitorul Oficial a acestei legi, iminenta sa intrare în vigoare, precum și faptul că unele dintre măsurile legislative cuprinse sunt contrare recomandărilor Comisiei de la Veneția sau GRECO”, scrie Agerpres.

Declarația reprezentanților curților de apel – adoptată la întâlnirea de la Suceava -, este susținută și de către reprezentanții societății civile din CSM.

„Reprezentanții societății civile în CSM – Victor Alistar și Romeu Chelariu – au transmis vineri că «achiesează, în integralitate», atât la Declarația reprezentanților curților de apel adoptată la întâlnirea de la Suceava, cât și la decizia Secției pentru judecători a CSM, care «condamnă cu fermitate existența și efectele protocoalelor încheiate între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție»”, scrie News.ro.

DNA a oferit sâmbătă informații în legătură cu numărul persoanelor interceptate în ultimii ani.

„Direcția Națională Anticorupție susține că, în perioada ianuarie 2005 – februarie 2016, au fost dispuse 24.576 de mandate de supraveghere în dosarele instrumentate de procurorii anticorupție, care vizează 36.406 persoane”, notează Agerpres.

„«Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public privind suspiciunile care acreditează ideea că milioane de români ar fi fost interceptați, precum și cele potrivit cărora 3.000 de magistrați ar fi fost cercetați în ultimii patru ani de către DNA, respectiv că jumătate dintre magistrații din România au avut ani de zile dosare prin care, probabil, au fost influențați să dea soluții stabilite în afara sălii de judecată, punem la dispoziția publicului următoarele date statistice: mandatele de supraveghere tehnică/autorizațiile prin care s-a dispus interceptarea comunicațiilor în cauze DNA pe o perioadă de 11 ani (1 ianuarie 2005 – 16 februarie 2016, data pronunțării deciziei nr. 51 a CCR) – au fost dispuse 24.576 de mandate de supraveghere/autorizații; numărul persoanelor care au făcut obiectul acestora a fost de 36.406», se arată într-un comunicat al DNA, transmis sâmbătă” Agerpres.

În finalul Revistei, scriem despre un proiect extrem de important pentru istoria și spiritualitatea poporului român: „Monumenta Romaniae Historica”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

După ani de zile de așteptare, Proiectul «Monumenta Romaniae Historica», realizat de filosoful Constantin Barbu, a prins contur prin grija lui Mihai Anghel, proprietarul «Domeniului Coroanei» din Segarcea! În aceste zile au apărut deja primele opt volume din cele 100, ce urmează să apară în perioada următoare. Proiectul își propune publicarea în facsimil a unor documente excepționale, începând cu primele secole ale mileniului trecut, care conțin mărturii despre spiritualitatea românească de la începuturile ei”, arată Cotidianul.

Seară frumoasă!

Referendumul nu a fost validat was last modified: octombrie 8th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: