Referendum pentru independenţă în Catalonia

2 oct. 2017
Vizualizari: 718

Evenimentul care ține azi prima pagină a presei internațional este referendumul din Catalonia, acolo unde catalanii au fost chemați la urne pentru a se pronunța în favoarea independenței acestei regiuni fața de Madrid.

„Guvernul regiunii autonome Catalonia a anunțat, luni, că 90% dintre catalani s-au pronunțat în favoarea independenței față de Spania, în cadrul referendumului din 1 octombrie, după numărarea a peste 2,2 milioane de voturi”, relatează site-ul publicației El Pais, citat de Mediafax.

„Guvernul regional a precizat că aproximativ 15.000 de voturi urmează să mai fie contorizate. Prezența la referendum este de aproximativ 42.3%, în condițiile în care sunt 5,34 milioane de persoane cu drept de vot în Catalonia”, mai scrie Mediafax.

News.ro scrie despre confrontările dintre poliția spaniolă și catalanii veniți la vot.

„Cel puțin 337 de persoane au fost rănite duminică în confruntările cu polițiștii care încercau să împiedice votul la referendumul pentru independența Cataloniei, au anunțat oficialitățile regionale citate de BBC. De asemenea, Ministerul de Interne a anunțat că 11 polițiști au fost răniți în timpul incidentelor”, relatează News.ro.

„Guvernul din Madrid a trimis mii de polițiști în regiune pentru a opri încercările autorităților de a organiza acest plebiscit. Sâmbătă, poliția spaniolă a sigilat peste 1.300 din cele aproximativ 2.300 de școli din Catalonia, în care ar fi trebuit să fie organizate secții de votare. În plus, forțele Guvernului central au ocupat centrul de telecomunicații al Guvernului regional catalan. Suporterii independenței Cataloniei au început să ocupe centrele de votare încă de vineri seara, aspect ce ar putea declanșa confruntări cu poliția spaniolă, care are ordinul de a închide toate secțiile de votare din Catalonia”, mai arată Cotidianul.

Jurnaliștii de la Cotidianul relatează modul în care Catalonia a ajuns la acest referendum, care îngrijorează Europa: „Regiunea catalană are un grad ridicat de autonomie, însă, conform Constituției spaniole, nu poate organiza un referendum pentru secesiune. Presiunile pentru un referendum pe tema independenței au crescut în ultimii ani, ținând cont de politicile de austeritate ale Madridului, într-un context în care economia spaniolă a avut mult de suferit. Cei care se opun independenței susțin că regiunea catalană se bucură deja de o largă autonomie, alături de alte regiuni spaniole precum Țara Bascilor sau Galicia. Curtea Constituțională din Spania a declarat deja că este ilegală organizarea unui referendum pentru independență în Catalonia”.

Am intrat în luna octombrie și deja primele majorări de accize se văd în prețul carburanților. Ca urmare a scumpirii combustibililor, sunt așteptate și scumpiri la produsele la care aceștia au ponderi semnificative în costul de producție sau de transport.

„Gazele se scumpesc de astăzi cu 6%, factura urmând să fie mai mare cu aproximativ 4 lei la o gospodărie medie, tarifele la electricitate urcă cu 0,030 lei/MWh, iar la carburanți prețul crește din cauza majorării accizelor, lansând în cascada scumpirilor produse cu cele mai mari ponderi în inflație”, arată Mediafax.

News.ro preia azi o declarație interesantă a directorului Direcției de Stabilitate Financiară al BNR, Eugen Rădulescu pe tema impozitării veniturilor din dividente și din  vânzări de active.

„Veniturile mari de zeci și sute de mii de euro din dividende, din vânzări de active, de imobile, de terenuri sau alte câștiguri de capital ar trebui impozitate cel puțin la nivelul veniturilor din muncă, România fiind singura țară care nu impozitează aceste venituri”, a declarat sâmbătă, la Sinaia, directorul Rădulescu, de la BNR.

Votul prin care CSM a avizat negativ modificările la legile justiției au fost comentate și de președintele țării, aflat vineri în vizită oficială la Tallinn.

„Un astfel de răspuns trebuie să dea foarte mult de gândit inițiatorilor, pentru că aici nu e vorba de răspunsul unor persoane din CSM. S-au făcut întâlniri cu aproape toți magistrații cred și rezultatul este deci rezultatul unui proces care a preocupat și a mișcat întregul sistem de justiție. Ori, răspunsuri simpliste de tipul că se opun reformei nu cred că sunt adecvate în această situație. Părerea mea este că trebuie mers înapoi la text, trebuie renegociat, trebuie văzut cum se poate construi, dacă se dorește, chiar reformarea sistemului în așa fel încât să se facă împreună cu sistemul. Este, cel puțin pentru mine, inimaginabil să se facă o reformă a sistemului împotriva sistemului. Ar fi o mare greșeală”, a afirmat președintele Iohannis, scrie News.ro.

Asupra aceluiași subiect s-au pronunțat azi și Uniunea Națională a Judecătorilor din România.

„Contrar avizării negative a proiectului de modificare a legilor Justiției de către CSM, printr-un vot de 10 la 8 în dată de 28 septembrie 2017, nevoia de îmbunătățire a sistemului judiciar este o necesitate pentru a corecta problemele incontestabile cu care acesta se confruntă și a-l aduce la standardele unui sistem de justiție democratic. UNJR a susținut în mod constant nevoia de a îmbunătăți legile Justiției și a arătat că proiectul de modificare al acestor legi propus de ministerul justiției Tudorel Toader are unele părți bune, altele care pot fi îmbunătățite și unele care nu pot fi acceptate, trebuind regândite sau excluse”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, Agerpres.

Seară frumoasă!

Referendum pentru independență în Catalonia was last modified: octombrie 2nd, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: