Recurs respins ca inadmisibil. Sesizare CCR cu o excepție de neconstituționalitate (NCPC, L. nr. 2/2013, L. nr. 134/2010, L. nr. 47/1992)

14 ian. 2019
Vizualizari: 3115
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 564/2018

NCPC: art. 483 alin. (2), art. 634 alin. (1) pct. 4; L. nr. 2/2013: art. 18 alin. (2); L. nr. 134/2010: art. 94 pct. 1 lit. a)-i); L. nr. 47/1992: art. 29 alin. (1)

Dispozițiile art. 483 alin. (2) C. proc. civ. au fost avute în vedere de instanța constituțională atunci când a pronunțat Decizia nr. 369 din 30 mai 2017, în sensul că legiuitorul trebuie să le pună de acord cu decizia de constatare a neconstituționalității dispozițiilor art. 18 alin. (2) din Legea nr. 2/2013.

Neconcordanța dintre dispoziția legală menționată și legea fundamentală a vizat criteriul valoric al litigiilor și nu cel determinat de materiile enumerate în conținutul articolului (printre care figurează și conflictele de muncă).

În acest cadru legal, având în vedere materia căreia îi aparține litigiul dedus judecății, Înalta Curte apreciază că recursul promovat este inadmisibil.

Aceasta întrucât potrivit art. 634 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ. sunt hotărâri definitive, hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum și cele neatacate cu recurs.

Rezultă că deciziile definitive nu pot fi supuse nici apelului și nici recursului și ca atare, are caracter inadmisibil calea de atac exercitată împotriva unor atare hotărâri.

În speță, Decizia nr. 1449/Ap din 25 septembrie 2017 a Curții de Apel Brașov este dată în apel, în soluționarea unui litigiu de muncă având ca obiect contestație decizie concediere.

Or, potrivit dispozițiilor art. 18 alin. (2) din Legea nr. 2/2013 astfel cum a fost modificat prin O.U.G. nr. 95/2016, „În procesele pornite începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi și până la data de 31 decembrie 2015 nu sunt supuse recursului hotărârile pronunțate în cererile prevăzute la art. 94 pct. 1 lit. a)-i) din Legea nr. 134/2010 privind C. proc. civ., republicată, în cele privind navigația civilă și activitatea în porturi, conflictele de muncă și asigurări sociale (…)”.

Referitor la solicitarea de sesizare a Curții Constituționale cu neconstituționalitatea dispozițiilor art. 483 alin. (2) teza a III-a C. proc. civ., acesteia nu i se poate da curs, câtă vreme norma legală nu este în vigoare, fiind amânată de la aplicare până la 1 ianuarie 2019 (conform O.U.G. nr. 95/2016).

Or, potrivit art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, „Curtea Constituțională decide asupra excepțiilor ridicate în fața instanțelor judecătorești sau de arbitraj comercial privind neconstituționalitatea unei legi sau ordonanțe ori a unei dispoziții dintr-o lege sau dintr-o ordonanță în vigoare, care are legătură cu soluționarea cauzei în orice fază a litigiului și oricare ar fi obiectul acestuia”.

Totodată, este lipsită de temei legal și solicitarea de suspendare a judecății cauzei până la soluționarea excepției de neconstituționalitate, dispozițiile art. 413 alin. (1) pct. 1 C. proc. civ. invocate nefiind incidente, neregăsindu-se în speță ipoteza textului (dezlegarea cauzei să depindă de existența sau inexistența unui drept care face obiectul altei judecăți) în situația sesizării Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate.

Prin urmare, în raport de conținutul dispozițiilor legale anterior menționate, Înalta Curte constată că recursul declarat este inadmisibil, hotărârea pronunțată de Curtea de Apel Brașov fiind una definitivă în sensul dispozițiilor art. 634 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ., nesusceptibilă de a fi atacată pe calea recursului.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte va respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de reclamanta A. împotriva Deciziei nr. 1449/Ap din 25 septembrie 2017 a Curții de Apel Brașov, secția civilă. De asemenea, va respinge, ca inadmisibilă, cererea recurentei de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 483 alin. (2) C. proc. civ.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Sursa informației: www.scj.ro.

Recurs respins ca inadmisibil. Sesizare CCR cu o excepție de neconstituționalitate (NCPC, L. nr. 2/2013, L. nr. 134/2010, L. nr. 47/1992) was last modified: ianuarie 10th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.