Recurs respins ca inadmisibil. Nesupunea recursului a încheierilor de suspendare a judecării cauzei pronunțate în faza procesuală a recursului (NCPC)

29 oct. 2018
Vizualizari: 2043
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1562/2017

NCPC: art. 137 alin. (1), art. 242 pct. 2, art. 244^1 alin. (1)

Prin cererea adresată Tribunalului București la data de 18 iunie 2008 și înregistrată sub nr. x/3/2008, Ministerul Justiției, în calitate de Autoritate Centrală pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor Convenției de la Haga asupra aspectelor civile ale răpirii internaționale de copii a solicitat, în contradictoriu cu A. și Primăria Sectorului 4 București, în conformitate cu prevederile art. 5802 și următoarele, să autorizeze executorul judecătoresc să o ia pe minora B. de la mama sa, A., în scopul de-ai fi predată tatălui său, C.

Prin încheierea din data de 19 august 2008, Tribunalul București, secția a III-a civilă, a admis, în parte, cererea formulată de către reclamantul Ministerul Justiției; l-a autorizat pe reclamantul Ministerul Justiției, pentru creditorul C., sa o ia pe minora B., născută la 23 februarie 2005, de la debitoarea A. pentru a o preda creditorului, în vederea înapoierii sale la reședința obișnuită din Olanda, conform titlului executoriu, sentința civilă nr. 1284 din 11 octombrie 2007, pronunțată de Tribunalul București, secția a III-a civilă, în Dosarul nr. x/3/2007, pe cheltuiala debitoarei. Totodată, a fost respinsă cererea privind obligarea debitoarei la plata amenzii civile.

La data de 23 noiembrie 2015, pe rolul Curții de Apel București, secția a III-a civilă, și pentru cauze cu minori și de familie a fost înregistrat recursul declarat de recurenții-pârâți D., E., A., F. și G., prin ocrotitor legal, A., împotriva încheierii din 19 august 2008, pronunțată de Tribunalul București, secția a III-a civilă, în Dosarul nr. x/3/2008.

Prin încheierea de ședință din 7 aprilie 2016, pronunțată în Dosarul nr. x/3/2008, Curtea de Apel București, secția a III-a civilă și pentru cauze cu minori și de familie, în baza art. 242 pct. 2 C. proc. civ., a dispus suspendarea judecății recursului declarat de recurenții-pârâți D., E., A., F. și G., prin ocrotitor legal A., împotriva încheierii din 19 august 2008, pronunțată de Tribunalul București, secția a III-a civilă, în contradictoriu cu intimatul-reclamant Ministerul Justiției și cu intimata-pârâtă Primăria Sector 4 București.

Împotriva acestei încheieri au declarat recurs recurenții-pârâți D., E., A., F. și G., ambii, prin reprezentant legal A.

Recursul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție la data de 25 iulie 2017, sub nr. x/3/2008/a2.

La termenul de judecată din data de 13 octombrie 2017, Înalta Curte a reținut cauza în pronunțare cu privire la excepția inadmisibilității recursului, ce se impune a fi analizată cu prioritate, în temeiul art. 137 alin. (1) C. proc. civ., excepție față de care constată următoarele:

Împotriva hotărârilor judecătorești se pot exercita căile de atac prevăzute de lege prin dispoziții imperative, de la care nu se poate deroga.

Conform art. 244^1 alin. (1) C. proc. civ.: „Asupra suspendării judecării procesului, instanța se va pronunța prin încheiere care poate fi atacată cu recurs în mod separat, cu excepția celor pronunțate în recurs”.

În speță, recursul declarat de recurenții-pârâți D., E., A., F. și G., ambii prin reprezentant legal A., vizează o încheiere de suspendare a judecății, care a fost pronunțată de curtea de apel în calea de atac a recursului.

Încheierea atacată pe calea extraordinară a recursului, este irevocabilă, fiind pronunțată de o instanță de recurs, motiv pentru care este incidentă excepția inadmisibilității recursului pendinte.

Prin urmare, în cauză, sunt incidente dispozițiile art. 244^1 alin. (1) teza a II-a C. proc. civ., care reglementează o situație de excepție, în sensul că nu sunt supuse recursului încheierile de suspendare a judecării cauzei pronunțate în faza procesuală a recursului.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Astfel, întrucât stadiul procesual este recursul, iar hotărârea care soluționează cauza are caracter irevocabil și încheierea prin care se dispune suspendarea judecății își însușește acest caracter, urmând soarta hotărârii finale.

În consecință, față de caracterul irevocabil al hotărârii atacate și de dispozițiile art. 244^1 alin. (1) teza a II-a C. proc. civ., recursul exercitat de recurenții-pârâți D., E., A., F. și G., ambii prin reprezentant legal A. împotriva încheierii din 7 aprilie 2016, pronunțată de Curtea de Apel București, secția a III-a civilă și pentru cauze cu minori și de familie, în Dosarul nr. x/3/2008 va fi respins, ca inadmisibil.

Sursa informației: www.scj.ro.

Recurs respins ca inadmisibil. Nesupunea recursului a încheierilor de suspendare a judecării cauzei pronunțate în faza procesuală a recursului (NCPC) was last modified: octombrie 29th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.