Recurs inadmisibil. Încălcare a principiului legalităţii şi a principiului constituţional al egalităţii în faţa legii (NCPC, Constituția României)

29 ian. 2019
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 485

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 955/2018

NCPC: art. 34 alin. (2), art. 312 alin. (1), art. 377 alin. (2) pct. 4; Constituția României: art. 129

Conferintele Video Universul Juridic

În conformitate cu dispozițiile art. 34 alin. (2) C. proc. civ. „încheierea prin care s-a respins recuzarea se poate ataca numai odată cu fondul”.

Așadar, încheierea de respingere a cererii de recuzare are, din punctul de vedere ai căilor de atac, același regim juridic ca și hotărârea asupra fondului.

În speță, prin încheierea recurată, a fost anulată, ca netimbrată, cererea de recuzare formulată de petentul D. în cadrul Dosarului nr. x/86/2016, având ca obiect soluționarea recursului declarat împotriva a două încheieri pronunțate asupra unor cereri de recuzare (încheierile din 02.06-2016, 08.09.2016) și împotriva unei încheieri prin care s-a dispus suspendarea judecării cauzei pentru lipsa părților (încheierea din 09.09.2016), pronunțate de Tribunalul Suceava, fondul cauzei fiind așadar o hotărâre irevocabilă, în sensul dispozițiilor art. 377 alin. (2) pct. 4 C. proc. civ.

Prin urmare, coroborând textele legale anterior menționate, întrucât în cauză hotărârea ce s-a pronunțat în soluționarea recursului are caracter irevocabil, reiese că și încheierea prin care s-a anulat, ca netimbrată, cererea de recuzare formulată de petentul D. este irevocabilă, nefiind susceptibilă de exercițiul căii de atac a recursului.

Principiul legalității căilor de atac, prevăzut de dispozițiile art. 129 din Constituție, presupune făptul că o hotărâre judecătorească poate fi supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condițiile și termenele stabilite de aceasta.

Așa fiind, în afară de căile de atac prevăzute de lege, nu se pot folosi alte mijloace procedurale în scopul de a se obține reformarea sau retractarea unei hotărâri judecătorești.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală constituie atât o încălcare a principiului legalității, cât și a principiului constituțional al egalității în fața legii, motîv pentru care apare ca o soluție inadmisibilă în ordinea de drept.

Ca atare, în raport de dispozițiile legale care reglementează normele procesuale aplicabile în cauză, încheierea din data de 2 noiembrie 2017 a Curții de Apel Suceava, secția I civilă, ce a fost atacată cu recurs, nu este supusă, prin lege, cenzurii acestei căi de atac.

Pentru considerentele expuse, recursul formulat în cauză fiind inadmisibil, Înalta Curte urmează al respinge în temeiul dispozițiilor art. 312 alin. (1) C. proc. civ.

Sursa informației: www.scj.ro.

Recurs inadmisibil. Încălcare a principiului legalității și a principiului constituțional al egalității în fața legii (NCPC, Constituția României) was last modified: ianuarie 18th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter