Recunoaşterea unei căi de atac în alte condiţii decât cele prevăzute de legea procesual penală. Încălcarea principiului legalităţii căilor de atac (Constituția României, L. nr. 304/2004, NCPP)

22 iul. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 292

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 88/A/2019

Constituția României: art. 126 alin. (2); L. nr. 304/2004: art. 16 alin. (2); NCPP: art. 275 alin. (2), art. 421 pct. 1 lit. a), art. 431

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

Norme de procedură judiciară sunt adoptate de către legiuitor potrivit competenței sale stabilite prin art. 126 alin. (2) din Constituție. În exercitarea acestei atribuții, legiuitorul a stabilit regulile aplicabile procesului penal, inclusiv regimul exercitării căilor de atac.

Din economia dispozițiilor art. 129 din Constituție, care prevede că părțile interesate și Ministerul Public pot exercita căile de atac numai în condițiile legii, rezultă că declararea unei căi de atac este condiționată de respectarea principiului legalității căilor de atac, dezvoltat de dispozițiile art. 16 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, conform cărora „Hotărârile judecătorești pot fi desființate sau modificate numai în căile de atac prevăzute de lege și exercitate conform dispozițiilor legale”.

De aceea, se constată că recunoașterea unei căi de atac în alte condiții decât cele prevăzute de legea procesual penală constituie o încălcare a principiului legalității căilor de atac și, din acest motiv, apare ca o soluție inadmisibilă în ordinea de drept.

Decizia penală nr. 1316/A din 17 octombrie 2018 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală în dosarul nr. x/2018, ce face obiectul prezentului apel, este pronunțată în calea de atac a contestației în anulare, exercitată, la rândul său, împotriva deciziei nr. 599/A din data de 19 aprilie 2018, pronunțată de Curtea de Apel București, secția I penală, în dosarul nr. x/2017, prin care a fost respins, ca inadmisibil, apelul împotriva sentinței nr. 37/29.01.2018 a Judecătoriei Sectorului 1 București.

Decizia nr. 599/A din data de 19 aprilie 2018, pronunțată de Curtea de Apel București, secția I Penală în dosarul nr. x/2017 este o hotărâre definitivă și, prin urmare, și hotărârea pronunțată în contestație în anulare este definitivă, nefiind supusă niciunei căi de atac. De aceea, exercitarea împotriva acesteia a apelului sau a oricărei alte căi de atac, este inadmisibilă.

Caracterul definitiv al hotărârilor pronunțate în procedura examinării admisibilității în principiu a contestației în anulare se reține în considerentele Deciziei nr. 5 din 04 martie 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru Dezlegarea unor Chestiuni de Drept în Materie Penală, obligatorie pentru instanțe, conform căreia, în concepția C. proc. pen., atât încheierea prin care se dispune admiterea în principiu a contestației în anulare, cât și sentința sau decizia prin care se dispune respingerea, ca inadmisibilă, a contestației în anulare, în cadrul procedurii de examinare a admisibilității în principiu, prevăzută în art. 431 din C. proc. pen., sunt hotărâri definitive, nesupuse căii de atac a apelului.

Mai mult, Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a statuat, prin decizia nr. 5/2015, publicată în M. Of. nr. 248 din 10.04.2015, că „hotărârea pronunțată în procedura examinării admisibilității în principiu a contestației în anulare, împotriva unei sentințe pentru care nu este prevăzută o cale de atac, nu poate fi supusă apelului”. Or, cu atât mai mult, hotărârea pronunțată în procedura examinării admisibilității în principiu a contestației în anulare împotriva unei decizii nu poate fi supusă apelului

Pentru aceste considerente, în baza art. 421 pct. 1 lit. a) din C. proc. pen., Înalta Curte de Casație și Justiție va respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de contestatorul A.

Văzând și dispozițiile art. 275 alin. (2) din C. proc. pen.

Sursa informației: www.scj.ro.

Recunoașterea unei căi de atac în alte condiții decât cele prevăzute de legea procesual penală. Încălcarea principiului legalității căilor de atac (Constituția României, L. nr. 304/2004, NCPP) was last modified: iulie 17th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter