Recunoaşterea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a conduce mijloace de transport pe o anumită durată (NCPP, L. nr. 302/2004)

18 sept. 2020
Vizualizari: 790
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 243/2020

L. nr. 302/2004: art. 138, art. 139, art. 145 alin. (2); NCP: art. 264 alin. (3) lit. a) și b); NCPP: art. 51, art. 275 alin. (3)

Obiectul cauzei în dosarul în care cele două instanțe și-au declinat reciproc competența îl reprezintă recunoașterea unei hotărâri judecătorești pronunțate de către autoritățile judiciare din Republica Moldova pe numele cetățeanului român A..

Potrivit dispozițiilor art. 145 alin. (2) din Legea nr. 302/2004, republicată, atunci când constată că statul emitent a transmis înscrisurile și informațiile prevăzute la art. 138, Ministerul Justiției, prin direcția de specialitate, le înaintează parchetului de pe lângă judecătoria în a cărui circumscripție teritorială domiciliază persoana față de care s-a aplicat respectiva sancțiune sau care a fost obligată la plata cheltuielilor judiciare, în vederea sesizării instanței competente.

Din actele dosarului, se constată că, prin Sentința penală nr. x din 21 septembrie 2017 pronunțată de Judecătoria Orhei, Republica Moldova numitul A. a fost condamnat la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare cu privarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un termen de 1 (un) an, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzută de art. 264 alin. (3) lit. a) și b) din C. pen. al Republicii Moldova, pedeapsa stabilită fiind suspendată condiționat pe un termen de 2 (doi) ani.

Se observă, astfel, că pedeapsa principală a închisorii a fost suspendată condiționat, iar, cererea formulată de autoritățile judiciare din Republica Moldova vizează doar recunoașterea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a conduce mijloace de transport pe o anumită durată.

Or, potrivit dispozițiilor cuprinse în cap. II titlul V și cap. II titlul VI din Legea nr. 302/2004, republicată, procedura de recunoaștere și executare a hotărârilor judecătorești străine reglementată de respectivele texte de lege are în vedere exclusiv pedepsele principale sau măsurile privative de libertate aplicate de către autoritatea judiciară străină.

În privința altor sancțiuni de drept penal ori decăderi cuprinse în hotărârea judecătorească străină, acestea nu pot fi recunoscute și puse în executare în cadrul procedurii menționate anterior, ci pot forma obiectul unei proceduri speciale reglementate de art. 139 din cap. III titlul V din Legea nr. 302/2004.

În același sens sunt și considerentele Deciziei nr. 26/2015 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în recurs în interesul legii (publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 64/28.01.2016).

Așadar, Înalta Curte reține că în cauză sunt incidente dispozițiile art. 145 din Legea nr. 302/2004, republicată, întrucât este vorba de recunoașterea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a conduce mijloace de transport pe o anumită durată, pedeapsa principală a închisorii fiind suspendată condiționat, competența de soluționare aparținând judecătoriei în a cărei circumscripție domiciliază persoana condamnată.

Pentru considerentele expuse, în baza art. 51 C. proc. pen., Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei privind pe petentul persoană condamnată A. în favoarea Judecătoriei Bolintin Vale, instanță căreia i se va trimite dosarul.

În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Recunoașterea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a conduce mijloace de transport pe o anumită durată (NCPP, L. nr. 302/2004) was last modified: septembrie 17th, 2020 by Redacția ProLege
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.