Recorduri „negre” pentru România

21 oct. 2020
Vizualizari: 714

De la o zi la alta, crește numărul localităților unde infectările cu COVID-19 au depășit incidența de 3 la mie. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, afirmă că, în prezent, sunt 255 de localități care au depășit incidența de 3 la mie în ceea ce privește infectările cu noul coronavirus, printre acestea se află 22 de municipii și 15 orașe, și enumeră municipiile: București, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bacău, Reșița, Sfântu Gheorghe, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu Mureș, Zalău, Alexandria și Râmnicu Vâlcea.

„Cu creșterea numărului cazurilor per general, ajungem și la creșterea numărului cazurilor în Terapie Intensivă, număr care ne așteptăm să continue să crească, cel puțin încă o perioadă. Pentru că măsurile luate recent și care eu sper să fie măsuri eficiente… la acest moment avem 615 localități care au incidență între 1,5 și 3 la mie, 255 de localități care au depășit incidența de 3 la mie. Ca municipii, avem 44 de municipii care sunt între 1,5 la mie și 3 la mie. Avem 50 de orașe care sunt între 1,5 și 3 la mie. Avem 22 de municipii care sunt peste 3 la mie, avem 15 orașe care sunt peste 3 la mie”, a spus șeful DSU, dr. Raed Arafat, marți seară, la Digi 24, notează News.ro.

„Sperăm că măsurile care s-au luat recent, dacă sunt respectate, să ducă la sistarea creșterii, cel puțin să ne oprim la un platou, să începem să mergem către o curbă descendentă, dar asta înseamnă că tot o perioadă o să avem o presiune pe sistemul sanitar, pentru că 3.000, 4.000 de cazuri, 4.000 și ceva de cazuri pe zi, asta înseamnă un număr important de cazuri la Terapie Intensivă”, a adăugat dr. Arafat, scrie News.ro.

Întrebat ce ar trebui să facă autoritățile din România, având în vedere creșterea cazurilor de infecții cu virusul SARS CoV-2, medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a declarat pentru News.ro că este necesar un nou blocaj de două-trei săptămâni.

„Ar trebui impuse niște reguli mai stricte și avut mare grijă să se implementeze. Degeaba e interzis să ne adunăm în număr mare, când chefurile continuă. Dacă nu ești ferm… Și poate gândit foarte bine… Ideal, poate ar fi bine să blochezi totul două – trei săptămâni, dar din păcate este an electoral. Trei săptămâni, dacă s-ar bloca, ar fi o măsură bună, dar nu ne putem permite deoarece industria ar fi afectată”, a declarat medicul Virgil Musta, notează News.ro.

Musta a declarat că nerespectarea măsurilor de protecție a dus la explozia de cazuri.

„Dacă respectam acum trei luni, nu eram aici. Nerespectând, încetul cu încetul ne contaminăm. Acest comportament a dus la explozia de cazuri care va fi greu de stopat. Este rău că nu mai avem timp. În sensul presiunii asupra sistemului de sănătate. Una era să se întâmple când spitalul era gol, alta e când spitalul e plin. Acum va trebui să alegem între ce putem salva și ce nu putem salva. Să zicem că sunt persoane care vin cu forme medii și ușoare, acum îi trimitem acasă și sperăm să nu evolueze sever”, a declarat dr. Musta, scrie News.ro.

Un clasamentul realizat de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor, cu privire la decesele din ultimele 14 zile ale persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, ne plasează pe poziția a doua în Europa.

„Ultima raportate a Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor, făcută marți, 20 octombrie, arată că România are o rată a deceselor, în ultimele 14 zile, de 4,5 la 100.000 de locuitori. Astfel, țara noastră se situează pe locul al doilea în Europa, scriu jurnaliștii Digi 24. Cehia este pe primul loc la rata mortalității COVID-19, cu 7,1 la 100.000 de locuitori. Pe locul trei se află Spania, cu o rată a deceselor la 14 zile de 3,8, urmată de Ungaria și Belgia. Finlanda și Estonia se află pe ultimele locuri ale acestui clasament, rata fiind de doar 0,1 decese la suta de mii de locuitori în ultimele două săptămâni. Cea mai populată țară europeană, Germania, înregistrează o rată de 0,3, iar Italia, una dintre cele mai afectate țări de pandemie în primul val, are o rată de 1”, relatează Adevărul.

Presa mai scrie că testele pentru Covid-19 efectuate în sistemul privat de sănătate ar putea fi decontate de stat.

„Un proiect depus recent în Parlament spune că testele pentru Covid-19 efectuate în sistemul privat de sănătate ar trebui suportate de bugetul de stat. Proiectul a fost depus în Parlament de Victor Ponta, Nicolae Bănicioiu, Gabriel Petrea și Ion Mocioalcă. Inițiatorii spun că este nevoie de o astfel de lege pentru că la noi se fac puține teste și nici nu își permit toți românii să achite analizele din spitalele private.(…) Potrivit buletinelor Grupului de Comunicare Strategică, zilnic sunt efectuate peste 25.000 de teste”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Recorduri „negre” pentru România was last modified: octombrie 21st, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: