Record COVID-19: 1.504 de cazuri noi

27 aug. 2020
Vizualizari: 515

Deschidem Revista din această seară cu o temă de interes public lansată de Academia Română. Academia își manifestă preocuparea față de consecințele pe care utilizarea tehnologiei 5G le-ar putea avea asupra sănătății publice și consideră că această dezbatere este de maxim interes, în contextul în care țara noastră analizează aprobarea strategiei de implementare a rețelei 5G la nivel național.

„Atragem atenția că expunerea populației la radiația de radiofrecvențe de mare putere în Europa și, implicit, în țara noastră este deja o temă de dezbatere în lumea științifică la nivel mondial. Astfel, oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de circa 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune, dezvoltând practic un ocean artificial de radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz), cu imens potențial de risc, pe termen mediu, asupra vieții”, precizează Academia, într-un comunicat transmis joi, notează Agerpres.

Potrivit acestui for, Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului și alte autorități medicale internaționale au clasificat câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe ca posibil carcinogen la om.

„În mod concret, radiațiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de circa 1-2 mm, precum și la nivelul păturii superficiale a corneei, iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului. Alături de riscul de cancer, literatura de specialitate semnalează, între altele, efecte precum stresul celular, lezări ale mecanismelor genetice, deficit de memorie și probleme ale procesului de învățare, tulburări neurologice”, arată sursa citată, mai scrie Agerpres.

Academia Română consideră că, „înainte de a introduce în funcțiune sistemul 5G, este absolut necesară o analiză științifică responsabilă, care să vizeze atât evaluarea riscurilor asupra sănătății oamenilor, cât și stabilirea standardelor de expunere maximă totală”, relatează Agerpres.

„Comisia Europeană a anunțat joi semnarea, în numele statelor membre ale UE, a unui contract cu compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca pentru achiziția a 300 de milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19”, relatează Reuters și EFE, citate de Agerpres.

„Vaccinul experimental dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford se află în prezent în faza a II-a din trei a testelor clinice, după ce a dat rezultate «promițătoare» în prima fază a testelor. Comisia Europeană a mai încheiat pre-acorduri de achiziție a unor vaccinuri împotriva COVID-19 cu companiile farmaceutice Sanofi, Johnson&Johnson, Curevac și Moderna”, mai scrie Agerpres, despre vaccinul de care va beneficia și România.

Și pentru că scriem despre vaccinul experimental antiCOVID-19, ar trebui să amintim că ziua de joi a fost una a recordurilor negative: România a înregistrat 1.504 de cazuri noi de COVID-19.

„«Alte 1.504 de cazuri noi de COVID-19 au fost anunțate joi de Grupul de Comunicare Strategică – cel mai mare număr zilnic de la declanșarea pandemiei – bilanțul îmbolnăvirilor fiind de 83.150. De asemenea, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 38 de decese, totalul fiind 3.459. 492 de pacienți sunt la ATI. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) Raed Arafat a afirmat că scenariul cel mai grav în contextul pandemiei de coronavirus în România ar fi „să rămânem cu capacitate limitată de internare pentru bolnavii simptomatici care au nevoie de oxigen și de tratament». El a adăugat că din acest punct de vedere e îngrijorătoare cifra de 1.500 de noi infectări, deoarece la fiecare 1.000 de cazuri, aproape 50 dintre pacienți ajung în terapie intensivă în următoarele zile. Arafat a mai spus că «acesta este scenariul pe care încercăm să îl evităm inclusiv prin creșterea numărului paturilor în terapie intensivă»”, relatează News.ro.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a comentat joi, la Digi24, bilanțul cazurilor de coronavirus din ultimele 24 de ore.

„«Situația încă nu este sub control, chiar dacă în ultimele zile a fost un trend ușor descrescător, iată că sunt momente în care este depășit recordul din raportările de la ora 13.00. Asta arată că încă mai avem de lucrat împreună ca să menținem situația sub control, să menținem un platou sau o descreștere ușoară, cel puțin în următoarea perioadă. Asta înseamnă automat respectarea regulilor care au fost recomante sa impuse, de către noi toți, împreună. (…) Cifra de 1.500 pentru noi e îngrjorătoare pentru că fiecare cifră, un procent din ea, înseamnă internare în terapie intensivă. La fiecare 1000 de cazuri, aproape 50 ajung la terapie intensivă. Încercam în acest moment să creștem numărul de locuri de terapie intensivă», a spus Raed Arafat. El a explicat că scenariul cel mai grav ar fi să rămânem fără paturi disponibile de terapie intensivă, ceea ce ar însemna o capacitate limitată de internare a pacienților care au nevoie de oxigen, a spus dr. Arafat, la Digi 24, scrie Cotidianul.

Seara frumoasă!

Record COVID-19: 1.504 de cazuri noi was last modified: august 27th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: