Recontopirea pedepselor aplicate având drept consecinţă deducerea unor perioade deja executate (NCPP)

19 oct. 2020
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 245

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 172/2020

NCPP: art. 51 alin. (1), art. 275 alin. (3) și (6), art. 585 alin. (2), art. 597 alin. (1), art. 598 alin. (1) lit. d)

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

Prin cererea adresată de către petent și înregistrată pe rolul Judecătoriei Aiud la data de 16 ianuarie 2020 sub dosar nr. x/2019, ca urmare a declinării competenței de soluționare de către Judecătoria Dej și de către Judecătoria Gherla, petentul A., deținut în Penitenciarul Miercurea Ciuc, a solicitat recontopirea pedepselor aplicate având drept consecință deducerea unor perioade deja executate, obiectul fiind contestație la executare întemeiată pe prevederile art. 598 alin. (1) lit. d) din C. proc. pen.

Problema care a generat prezentul conflict negativ de competență o reprezintă stabilirea locului de deținere al petentului la data formulării cererii, având în vedere disp. art. 598 alin. (1) lit. d) raportat la art. 598 alin. (2) din C. proc. pen.

Astfel, contestația la executare poate fi formulată în cazurile expres și limitativ prevăzute în cuprinsul textului de lege, respectiv art. 598 alin. (1) din C. proc. pen.

Contestația împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri:

a) când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă;

b) când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare;

c) când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare;

d) când se invocă amnistia, prescripția, grațierea sau orice altă cauză de stingere ori de micșorare a pedepsei.

Potrivit art. 598 alin. (2) din C. proc. pen., în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) și d), contestația se face, după caz, la instanța prevăzută la art. 597 alin. (1) sau (6), iar în cazul prevăzut la alin. (1) lit. c), la instanța care a pronunțat hotărârea ce se execută. În cazul în care nelămurirea privește o dispoziție dintr-o hotărâre pronunțată în apel sau în recurs în casație, competența revine, după caz, instanței de apel sau Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Potrivit art. 597 alin. (6) din C. proc. pen., dispozițiile alin. (1), (5) se aplică și în cazul în care rezolvarea uneia dintre situațiile reglementate în prezentul titlu este dată în competența instanței în a cărei circumscripție se află locul de deținere. În acest caz, soluția se comunică instanței de executare.

De asemenea, prin Decizia nr. 15 din 17 septembrie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a stabilit că toate cererile formulate de persoanele condamnate în cursul executării pedepsei sunt de competența instanței în a cărei circumscripție se află locul de deținere la data formulării cererii, indiferent dacă locul de deținere este reprezentat de penitenciarul stabilit inițial sau de penitenciarul stabilit prin transferarea definitivă ori temporară a persoanei condamnate.

În ceea ce privește obiectul cauzei stabilit de Judecătoria Dej, se reține că petentul, deși și-a întemeiat cererea pe dispozițiile art. 585 din C. proc. pen., în realitate acesta dorește recontopirea pedepselor aplicate cu consecința deducerii unor perioade deja executate, obiectul fiind contestație la executare întemeiată pe dispozițiile art. 598 alin. (1) lit. d) din C. proc. pen..

Pachet: Principiile procedurei judiciare

Așadar, având în vedere că la data de 18 noiembrie 2019, dată la care a fost înregistrată inițial pe rolul Judecătoriei Dej cererea formulată de petentul contestator, acesta se află încarcerat în Penitenciarul Gherla, – conform, fișei de evidență a mutărilor din baza de date ANP aflată la fila x – în executarea unei pedepse la care a fost condamnat prin Sentința penală nr. 2209/2019 a Judecătoriei Brașov, fiind ulterior transferat în Penitenciarul Miercurea Ciuc, competentă cu soluționarea cauzei este Judecătoria Gherla.

Pentru considerentele anterior expuse, în temeiul dispozițiilor art. 51 alin. (1) din C. proc. pen., raportat la art. 598 alin. (2) din C. proc. pen. și art. 597 alin. (6) din C. proc. pen. (art. 585 alin. (2) din C. proc. pen.), va stabili competența de soluționare a contestației la executare/cererii de modificare a pedepsei formulată de condamnatul A. în favoarea Judecătoriei Gherla, instanță căreia i se va trimite dosarul.

În baza art. 275 alin. (3) din C. proc. pen., cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.

În baza art. 275 alin. (6) din C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 313 RON, va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Recontopirea pedepselor aplicate având drept consecință deducerea unor perioade deja executate (NCPP) was last modified: octombrie 18th, 2020 by Redacția ProLege

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter