Recalificarea cererii. Contestație în anulare întemeiată pe dispozițiile art. 426 lit. i) NCPC. Competența de soluționare a cererii

14 mart. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 196
  • NCPP art. 426 lit. i)
  • NCPP art. 429 alin. (2) art. 598
  • NCPP art. 425^1 alin. (7) pct. 2 lit. a)

Instanța este obligată să dea cererii calificarea corectă, care rezultă din motivele de fapt și de drept invocate.

Întrucât contestatorul a invocat faptul că a fost condamnat de două ori pentru aceeași faptă, indicând și hotărârile pe care își întemeiază susținerea, Curtea a constatat că aceasta se circumscrie cazului de contestație în anulare prevăzut de art. 426 lit. i) Cod procedură penală. 

Contestația în anulare întemeiată pe cazul prevăzut în art. 426 lit. i) Cod procedură penală se introduce la instanța la care a rămas definitivă pe latura penală ultima hotărâre, prin care a fost încălcat principiul ne bis in idem.
Ca atare, a fost admisă contestația, a fost recalificată cererea în contestație în anulare și, având în vedere dispozițiile art. 429 alin. (2) Cod procedură penală, a fost trimisă cauza spre soluționare instanței competente. 

(Curtea de Apel Oradea, secția penală, decizia nr. 1 din 9 ianuarie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Recalificarea cererii. Contestație în anulare întemeiată pe dispozițiile art. 426 lit. i) NCPC. Competența de soluționare a cererii was last modified: martie 14th, 2022 by Redacția ProLege
Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.