Reacţii după publicarea Raportului GRECO

10 iul. 2019
Vizualizari: 565

Publicarea  Raportului GRECO a determinat o serie de reacții ale oficialilor români. Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat marți că fiecare instituție care apare în rapoartele GRECO trebuie să facă o analiză în legătură cu recomandările făcute și să ia măsurile care se impun.

„În legătură cu recomandările, (…) la Ministerul Justiției noi o să ne facem propria analiză, așa cum fiecare instituție menționată în raportul GRECO trebuie să își facă propria analiză și să tragă concluziile și să ia măsurile care consideră că se impun. În momentul în care vom finaliza această analiză, consultând pe toți cei care au un cuvânt de spus în buna funcționare a Justiției, cu siguranță o să vin în fața dumneavoastră și o să dau dovadă de aceeași transparență. Fiecare recomandare va fi analizată în parte”, a spus  ministrul Birchall, într-o scurtă declarație la sediul Ministerului Justiției, scrie Agerpres.

„GRECO își exprimă preocuparea profundă în special în legătură cu faptul că autoritățile române au ignorat complet recomandarea de a se renunța la crearea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ). În privința reformelor din sistemul de justiție, GRECO atrage atenția că majoritatea încercărilor recente ale autorităților române de a reduce statutul limitărilor pentru anumite fapte de corupție, dacă vor fi trecute într-o lege, ar submina grav lupta împotriva corupției. GRECO critică în special lipsa de acțiune pentru rezolvarea nevoii unor criterii obiective de selecție în numirea și demiterea procurorilor și pentru întărirea rolului CSM în acest proces. Organismul anticorupție al Consiliului Europei își exprimă de asemenea regretul că amendamente legislative recente și jurisprudența Curții Constituționale au sporit rolul Executivului în numirea procurorilor de rang înalt”, mai notează Agerpres.

„Cele două recomandări GRECO care vizează sfera de competență a Agenției Naționale de Integritate au fost ridicate de la stadiul «parțial implementate» la cel «implementate satisfăcător», potrivit raportului interimar de conformitate dat publicității marți”, se arată într-un comunicat de presă al ANI transmis Agerpres.

Raportul GRECO a fost comentat și de politicieni.

„Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților și fost ministru al Justiției, spune că raportul GRECO este dovada modului partizan în care se fac evaluările în ceea ce privește sistemul judiciar din România și ignoră abuzurile semnalate în ultimii ani”, scrie Mediafax.

Mediafax mai notează că „senatorul Liviu Pop a declarat, la RFI, că Secția Specială pentru anchetarea magistraților trebuie menținută, iar Guvernul nu poate da curs unor recomandări care intră în contradicție cu Constituția”.

Și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a reacționat după publicarea raportului GRECO.

„Raportul GRECO privind România a fost publicat pe http://www.just.ro/ sau, mai bine zis, părerea unor experți străini despre justiția din România a fost publicată. Aceiași experți care nu au avut nimic de comentat despre dezvăluirile din ultimii ani (vezi protocoalele secrete, dosare făcute la comandă, sentințe venite din pădurile patriei, secții ilegale de investigarea magistraților, etc)”, a scris președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook, scrie Cotidianul.

Curtea Constituțională va discuta pe 18 iulie pe marginea respectării dispozițiilor constituționale în cazul celor două proiecte de revizuire a Constituției depuse pentru dezbateri în Parlament de PNL-USR și PSD-ALDE.

„Potrivit art. 19 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, înainte de sesizarea Parlamentului pentru inițierea procedurii legislative de revizuire a Constituției, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoțită de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituțională, care este obligată ca, în termen de 10 zile, să se pronunțe asupra respectării dispozițiilor constituționale privind revizuirea. Pe 1 iulie, partidele parlamentare de opoziție au depus la Parlament proiectul de modificare a Constituției, care transpune rezultatul referendumului din 26 mai”, scrie Agerpres.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat marți că electoratul liberal îl obligă să își depună candidatura la prezidențiale.

„Mi-am arătat această disponibilitate, colegii mei cunosc că am motivația necesară pentru a candida la următoarele alegeri, având în vedere că o viitoare candidatură comună din partea noastră și a PSD ar avea șanse mai mari. Vom discuta după data de 20, pe baza sondajelor de opinie pe care și noi le avem și colegii din PSD le au în derulare. Vom hotărî întâi separat și apoi, dacă va fi cazul, împreună, despre candidatura separată sau condițiile optime de candidatură comună”, a declarant liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, scrie Cotidianul.

Directorul General al CNAIR. S.A, Narcis Neaga a anunțat marți că a demisionat din funcție, după ce premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat ministrului Transporturilor Răzvan Cuc demiterea sa.

„Având în vedere importanța dezvoltării infrastructurii rutiere pentru bunul mers al economiei romanești și faptul că pentru a reuși să atingem cu succes acest obiectiv este nevoie de bună credință și de colaborarea necondiționată a tuturor factorilor de decizie din România precum și în urma unei discuții pe care am avut-o cu Președintele Consiliului de Administrație, Costin Mihalache, am decis să renunț la funcția de Director General al CNAIR S.A. În opinia mea acesta este și sensul mesajului transmis de premierul Viorica Dăncilă, pe care îl respect”, a declarat Narcis Neaga, scrie Mediafax.

Seară frumoasă!

Reacții după publicarea Raportului GRECO was last modified: iulie 10th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: