Ratificarea Acordului de împrumut – finanţare adiţională pentru Proiectul privind controlul integrat al poluării cu nutrienţi – dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Washington la 14 aprilie 2016 (Legea nr. 46/2017)

14 apr. 2017
Vizualizari: 727
Actul normativ publicat în Monitorul OficialSumar
Legea nr. 46/2017
(M. Of. nr. 243 din 7 aprilie 2017)
Se ratifică Acordul de împrumut (finanțare adițională pentru Proiectul privind controlul integrat al poluării cu nutrienți) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 48 milioane euro, denumit în continuare Proiectul, semnat la Washington la 14 aprilie 2016, denumit în continuare Acord de împrumut.

În M. Of. nr. 243 din 7 aprilie 2017, a fost publicată Legea nr. 46/2017 privind ratificarea Acordului de împrumut (finanțare adițională pentru Proiectul privind controlul integrat al poluării cu nutrienți) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Washington la 14 aprilie 2016.

În continuare, vom prezenta dispozițiile respectivei legi.

Art. 1 din Legea nr. 46/2017

Art. 1 stabilește faptul că se ratifică Acordul de împrumut (finanțare adițională pentru Proiectul privind controlul integrat al poluării cu nutrienți) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 48 milioane euro, denumit în continuare Proiectul, semnat la Washington la 14 aprilie 2016, denumit în continuare Acord de împrumut.

Art. 2 din Legea nr. 46/2017

Potrivit art. 2, unitățile administrativ-teritoriale beneficiare ale Proiectului vor contribui la cofinanțarea acestuia, în limita echivalentului în lei al sumei de 2 milioane euro, pentru acoperirea în principal a cheltuielilor cu realizarea studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice aferente proiectelor de investiții incluse în Proiect.

Art. 3 din Legea nr. 46/2017

Conform prevederilor art. 3, Ministerul Apelor și Pădurilor este desemnat agenție de implementare și în această calitate i se deleagă întreaga autoritate și responsabilitate în realizarea Proiectului prevăzut la art. 1.

De asemenea, Ministerul Apelor și Pădurilor va implementa Proiectul, prin Unitatea de management al Proiectului privind controlul integrat al poluării cu nutrienți, existentă în structura acestuia. Aceasta va fi sprijinită în implementarea și monitorizarea Proiectului de personal din aparatul propriu al ministerului, de către consultanți și de personal dedicat din cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, stabilit pe bază de protocol.

Astfel, activele achiziționate în cadrul Proiectului se transferă, după recepția acestora, cu titlu gratuit, către beneficiarii activelor, aceștia având obligația ca, începând cu data transferului, să le utilizeze și să le asigure întreținerea pe întreaga durată de viață a respectivului activ.

Ministerul Finanțelor Publice va încheia cu Ministerul Apelor și Pădurilor un acord subsidiar, prin care se vor stabili drepturile și obligațiile părților în implementarea Proiectului și în aplicarea Acordului de împrumut.

Art. 4 din Legea nr. 46/2017

Potrivit art. 4, cheltuielile reprezentând echivalentul în lei al valorii împrumutului vor fi asigurate din bugetul Ministerului Apelor și Pădurilor, în limita sumelor alocate anual cu această destinație de la bugetul de stat.

Art. 5 din Legea nr. 46/2017

În art. 5 este prevăzut faptul că sumele trase din împrumut și virate în contul de valută deschis pe numele Ministerului Finanțelor Publice la Banca Națională a României se utilizează pe măsura necesităților de finanțare a deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 6 din Legea nr. 46/2017

Conform art. 6, plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, respectiv rambursarea capitalului, achitarea dobânzilor, comisioanelor și a altor costuri aferente împrumutului, se asigură conform legislației în vigoare privind datoria publică, prin mecanismul aferent finanțărilor rambursabile contractate de Guvern, prin Ministerul Finanțelor Publice, în vederea finanțării deficitului bugetului de stat și refinanțării datoriei publice guvernamentale.

Art. 7 din Legea nr. 46/2017

Art. 7 prevede că se autorizează Guvernul României ca, prin Ministerul Finanțelor Publice, să convină cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare amendamente la conținutul Acordului de împrumut care nu sunt de natură să majoreze obligațiile financiare asumate de România față de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Amendamentele convenite se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Ratificarea Acordului de împrumut – finanțare adițională pentru Proiectul privind controlul integrat al poluării cu nutrienți – dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Washington la 14 aprilie 2016 (Legea nr. 46/2017) was last modified: aprilie 10th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.