Raportul Inspecţiei Judiciare privind rezultatul activităţii de monitorizare a dosarelor de mare corupţie, existente pe rolul curţilor de apel şi instanţelor arondate, precum şi al ÎCCJ

12 iul. 2018
Vizualizari: 642

Potrivit unui comunicat al Inspecției Judiciare din data de 12 iulie 2018, instituția a publicat Raportul Inspecției Judiciare nr. 2741/IJ/1234/DIJ/2017 privind rezultatul activității de monitorizare a dosarelor de mare corupție, existente pe rolul curților de apel și instanțelor arondate, precum și al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Astfel, analizând datele statistice relevate de monitorizarea dosarelor de mare corupție, Inspecția arată că soluționarea acestora se realizează într-un ritm care poate fi considerat adecvat, dar nu trebuie omis faptul că în anul 2017 s-a înregistrat o creștere numărului total de dosare, inclusiv al celor mai vechi de 5 ani în sistem, situație care impune o atenție sporită a managementului instanțelor, dar și a modului concret de gestionare a fiecărui dosar în vederea evitării împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.

Așa cum s-a arătat și cu ocazia ultimei monitorizări, Inspecția Judiciară consideră că un rol eficient în reducerea duratei procedurilor îl au atât măsurile dispuse de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care prin Hotărârea nr. 651 din 19 iunie 2014 a propus instanțelor activități concrete de management al cauzelor a căror judecată este temporizată, cât și controlul propriu-zis efectuat de Inspecția Judiciară prin solicitarea instanțelor judecătorești a referatelor semestriale de monitorizare, precum și a bunelor practici identificate și a măsurilor manageriale dispuse de conducerile instanțelor.

Mai mult, Inspecția subliniază faptul că dosarele de mare corupție au în general un caracter complex, dat pe de o parte de situațiile de fapt deduse judecății, iar pe de altă parte de comportamentul participanților la proces care, în multe cazuri, manifestă intenția vădită de temporizare a procedurii.

La nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție, s-a constatat o gestionare adecvată a dosarelor de mare corupție aflate în prezent pe rolul Secției penale și a Completelor de 5 Judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, fără a fi identificate situații de natură a conduce la temporizarea procedurii. Așa cum arată în capitolul rezervat Înaltei Curți de Casație și Justiție, Inspecția consideră că un aspect important care se impune a fi reținut este dat de bunele practici identificate la nivelul instanței supreme în materia acordării termenelor de judecată, de natură a contribui în mod eficient la evitarea temporizării procedurilor în cauzele de mare corupție.

În concluzie, din analiza comunicărilor efectuate de instanțele judecătorești cu privire la măsurile dispuse și bunele practici identificate, se constată ca la nivelul conducerilor manageriale există o implicare constantă în gestionarea dosarelor de mare corupție, iar măsurile dispuse pot fi considerate ca fiind adecvate scopului propus, respectiv reducerea duratei de soluționare a acestei categorii de dosare – se precizează în raport.

Controlul efectuat cu privire la procedurile judiciare reprezintă o problemă actuală a instanțelor judecătorești, care însă nu poate fi depășită decât prin acțiunile conjugate, atât ale conducerilor instanțelor judecătorești, astfel cum reiese din comunicările analizate mai sus, cât și și ale judecătorilor de caz în fiecare dosar în parte.

De asemenea, în raport de situatia de fapt, Inspecția infiormează cu prvire la monitorizarea dosarelor de mare coruptie, la nivelul Direcției de inspecție judiciară pentru judecători faptul că s-a apreciază că desfășurarea activității de monitorizare a  acestei categorii de dosare se justifică a fi continuată și în anul 2018, în considerarea rolului preventiv al acestei activități.

Față de cele expuse, Inspecția a formulat următoarele propuneri:

– Înaintarea prezentului Raport Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii;

– Comunicarea Raportului, după aprobare, curților de apel și Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pentru mai mult informații, redăm, în continuare, respectivul raport, astfel cuma a fost publicat de către Inspecția Judiciară.

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh)

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/07/inspectia-jurdiciara-raport-coruptie.pdf” height=”800px”]

Sursa informației

Raportul Inspecției Judiciare privind rezultatul activității de monitorizare a dosarelor de mare corupție, existente pe rolul curților de apel și instanțelor arondate, precum și al ÎCCJ was last modified: iulie 12th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: