Raportul final al Comisiei de monitorizare a alegerilor membrilor Consiliului de Mediere

27 mart. 2015
Vizualizari: 994

Despre

  • Mediatori cu drept de vot: 6.713
  • Și-au exprimat opțiunea: 4.214
  • Buletine de vot valabil exprimate: 2.984
  • Buletine de vot invalidate: 1.224
Pe site-ul Consiliului de Mediere a fost publicat raportul final al Comisiei de monitorizare a alegrilor pentru calitatea de membru al Consiliului de Mediere.

 
Scopul constituirii Comisiei este de a asigura transparența activităților derulate pe perioada campaniei electorale și pe perioada desfășurării procesului electoral.

Puteți consulta rezultatele acestui proces electoral urmărind acest link.

Din raport reiese că au fost tipărite 7.050 de buletine de vot. Din totalul celor 6.713 de mediatori cu drept de vot și-au exprimat opțiunea 4.214, dintre care aproape 4.000 prin corespondență, iar restul prin vot direct, la urnă.

Rezultatul numărării și validării voturilor de către Comisiei de Validare a Voturilor este următorul:

2.984 buletine de vot valabil exprimate;

2.931 plicuri cu buletine de vot neutilizate;

404 de buletine de vot neutilizate „la urnă” și rezerva de 5%;

1.224 buletine de vot invalide;

40 de plicuri s-au întors de la curier (după data de 15 martie 2015);

7 plicuri s-au întors goale.

 

În total au fost invalidate 1.224 de buletine de vot pentru motive precum aplicarea unor semne distinctive pe buletinele de vot, buletine de vot fără semnătură, fără ștampilă sau cu ștampila altor profesii decât cea de mediator.

În concluzia raportului, Comisia a propus o serie de recomandări pentru o organizare mai buna a viitoarelor alegeri:

„1. Termenul de convocare a tuturor comisiilor să fie cu cel puțin 60 de zile înainte de începerea procesului electoral. Acestea vor trebui să se cunoască înainte, să interacționeze și să-și armonizeze procedurile, modalități de lucru și cooperare.
2. Calendarul alegerilor va trebui dimensionat la numărul de mediatori existent la acel moment. Astfel trebuie să se țină seama de creșterea numărului de la numai câteva sute de mediatori în 2009, la 1.700 În anul 2011, față de 6.713 mediatori În anul 2015.
3. Dimensionarea corectă a personalului din Comisii, În special aici mă refer la Comisia de monitorizare a alegerilor care a trebuit să asigure permanentă monitorizare pe o durată de 21 de zile dintre care 17 zile consecutive. De asemenea, va trebui stabilită și corectată partea de finanțare privind cazarea, transportul și masa comisiilor.
4. Limite clare de termen pentru Începutul și pentru sfârșitul campaniei electorale, precum și modul de efectua re a campaniei electorale. O altă propunere pentru eficientizarea și reducerea costurilor cu procesul electoral ar putea fi: utilizarea unei platforme electronice securizate pentru votul online”.

Pentru mai multe detalii privind procesul electoral din 2015 pentru alegerea membriilor Consiliului de Mediere din accesați raportul publicat pe site-ul Consiliului de Mediere.

Raportul final al Comisiei de monitorizare a alegerilor membrilor Consiliului de Mediere was last modified: martie 27th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: