Raportul Comisiei Europene privind principiile comune aplicabile acțiunilor colective în încetare și în despăgubire introduse în statele membre în cazul încălcării drepturilor conferite de legislația Uniunii

29 ian. 2018
Vizualizari: 742

Potrivit unui comunicat din data de 29 ianuarie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității Raportul Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul economic și social european privind punerea în aplicare a Recomandării din data de 11 iunie 2013 a Comisiei privind principiile comune aplicabile acțiunilor colective în încetare și în despăgubire introduse în statele membre în cazul încălcării drepturilor conferite de legislația Uniunii (2013/396/UE).

Recomandarea din data de 11 iunie 2013 a Comisiei a stabilit principii care ar trebui să se aplice în cazul încălcărilor drepturilor conferite de legislația Uniunii în toate domeniile de politică și în ceea ce privește atât acțiunile în încetare, cât și acțiunile în despăgubire. Din recomandare reiese că toate statele membre ar trebui să dispună de sisteme de acțiune colectivă la nivel național care să urmeze aceleași principii de bază pe întreg cuprinsul Uniunii, ținând seama de tradițiile juridice ale statelor membre și oferind protecție împotriva unui eventual abuz.

În același timp, având în vedere riscurile asociate litigiului colectiv, principiile prevăzute de recomandare vizează, de asemenea, atingerea unui echilibru corespunzător între obiectivul asigurării unui acces suficient la justiție, precum și necesitatea prevenirii abuzurilor prin măsuri de protecție adecvate.

Totodată, Comisia s-a angajat să evalueze punerea în practică a recomandării, la patru ani de la publicarea acesteia. Respectivul raport cuprinde această evaluare și se concentrează asupra evoluțiilor legislației statelor membre care au avut loc de la adoptarea recomandării.

În plus, raportul analizează dacă aceste evoluții au condus la o aplicare mai cuprinzătoare și mai coerentă a principiilor individuale prevăzute în recomandare (secțiunea 2). În acest mod, raportul analizează, de asemenea, experiența practică acumulată cu normele privind acțiunile colective disponibile la nivel național sau, în absența acestor norme, cât de eficientă este modalitatea în care sunt abordate cazurile de prejudicii colective.

În acest context, raportul analizează măsura în care punerea în aplicare a recomandării a contribuit la realizarea obiectivelor sale principale de facilitare a accesului la justiție și de prevenire a litigiilor abuzive. În fine, raportul conține observații finale cu privire la necesitatea unor măsuri suplimentare privind acțiunile colective la nivelul Uniunii Europene (secțiunea 3).

De asemenea, raportul ia în considerare principalul instrument al Uniunii cu caracter obligatoriu care abordează acțiunile colective, Directiva privind acțiunile în încetare, solicitând ca procedura privind acțiunile în încetare pentru protejarea intereselor comune ale consumatorilor să fie disponibilă în toate statele membre, precum și verificarea adecvării legislației UE în materie de protecție a consumatorilor și de comercializare din 2017, care a evaluat Directiva privind acțiunile în încetare.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare respectivul raport, astfel cum a fost publicat de către UNBR:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh) 

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/01/RAPORT-ONORARII-CCBE.pdf” height=”800px”]

Sursa informației


Recomandarea Comisiei din 11 iunie 2013 privind principiile comune aplicabile acțiunilor colective în încetare și în despăgubire introduse în statele membre în cazul încălcării drepturilor conferite de legislația Uniunii (2013/396/UE)

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh) 

[gview file=”https://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2018/01/rec.pdf” height=”800px”]

Raportul Comisiei Europene privind principiile comune aplicabile acțiunilor colective în încetare și în despăgubire introduse în statele membre în cazul încălcării drepturilor conferite de legislația Uniunii was last modified: ianuarie 29th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: