Raportul privind monitorizarea dosarelor de mare corupţie pe semestrul I 2015 (Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători)

5 feb. 2016
Vizualizari: 994

Despre

  • 77 dosare noi
  • 385 dosare în total
  • Pentru 60% dintre dosare durata procedurii judiciare este 1 și 5 ani

Direcția de inspecție judiciară pentru judecători din cadrul CSM a publicat raportul privind rezultatul activității de monitorizare a dosarelor de mare corupție în semestrul I din 2015.

Potrivit datelor statistice relevate în raport, numărul dosarelor de mare corupție aflate pe rolul curților de apel și al instanțelor arondate înregistrează o creștere constantă.

Din cele 385 dosare de mare corupție existente pe rolul instanțelor la finalul primului semestru al anului 2015, 77 dosare au fost înregistrate în perioada de referință (primul semestru din 2015), iar 17 dosare, deși se aflau în curs de judecată și la ultima raportare, nu au fost evidențiate. Prin urmare, se poate reține că stocul dosarelor de mare corupție existent la finalul anului 2014 s-a diminuat de la 319 dosare la 291 dosare.

Peste 35% din dosarele de mare corupție înregistrau la data de referință o durată a procedurii judiciare mai mică de 1 an, iar aproape 5% au o durată a procedurii mai mare de 5 ani. Cel mai mare procent – aproape 60% – este reprezentat de dosarele de mare corupție în care durata totală a procedurii judiciare se situează între 1 și 5 ani.

În ceea ce privește dosarele de mare corupție cu o durată totală a procedurii judiciare mai mică de 5 ani, se constată că temporizarea procedurilor judiciare este justificată de complexitatea cauzelor, determinată atât de natura faptelor cu care instanțele au fost sesizate, cât și de faptul că multe dosare vizează un număr mare de inculpați trimiși în judecată sub acuzația săvârșirii mai multor multe fapte

Criteriile după care un dosar este considerat de mare corupție sunt:

• Calitatea persoanelor: persoane ce ocupă funcții de demnitate publică: parlamentari, miniștri, secretari de stat, conducători ai autorităților administrative centrale, prefecți, consilieri județeni/președinți de consilii județene etc;

• Aspecte de natură pecuniară: valoarea prejudiciului creat – minim 50.000 de lei.

ÎCCJ

Numărul total al dosarelor de mare corupție aflate pe rol, în cursul judecății în primă instanță la Înalta Curte de Casație și Justiție, la data ultimei monitorizări (sfârșitul lunii decembrie 2014) era de 30 de dosare, din care au fost soluționate 5 dosare.

Ulterior datei de 1 ianuarie 2015, au fost înregistrate pe rolul instanței supreme 14 dosare noi de mare corupție, din care 10 dosare la Secția penală și 4 dosare la completele de 5 judecători în materie penală.

În aceeași perioadă, Secția penală a soluționat un număr de 13 dosare de mare corupție, iar completele de 5 judecători în materie penală au soluționat 11 dosare de mare corupție.

Concluzii

Din analiza datelor relevate de monitorizarea dosarelor de mare corupție se reține că ritmul de soluționare a acestui tip de cauze este adecvat, chiar și în condițiile caracterul de cele mai multe ori complex al acestora.

În raport de constatările rezultate în urma activității de monitorizare se apreciază că în asigurarea soluționării cu celeritate a dosarelor de mare corupție, este esențială creșterea gradului de responsabilizare a fiecărui judecător în parte, fiind necesar a se da eficiența cuvenită mijloacelor legale prevăzute pentru soluționarea cu celeritate a cauzelor, spre a se evita, astfel, pe de o parte, temporizarea judecății, iar, pe de altă parte, incidența prescripției răspunderii penale.

Direcția de inspecție judiciară pentru judecători a apreciat că desfășurarea activității de monitorizare a acestei categorii de cauze se justifică a fi continuată și în anul 2016, în considerarea rolului pur preventiv asigurat sub aspectul modului de îndeplinire a responsabilităților judiciare de către magistrații învestiți cu soluționarea unor asemenea cauze, soluționarea cu celeritate a acestui tip de cauze penale impunându-se și în contextul actual al mediatizării excesive a dosarelor de corupție.

Consultați raportul integral, accesând sursa informației, Inspecția Judiciară (www.inspectiajudiciara.ro).

Raportul privind monitorizarea dosarelor de mare corupție pe semestrul I 2015 (Direcția de inspecție judiciară pentru judecători) was last modified: februarie 5th, 2016 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: