Raluca Bercea, Sorina Doroga: Dreptul Uniunii Europene in 100 de hotarari si cazuri practice. Simona Cristea, Claudiu Munteanu-Jipescu: Doctrine juridice – curs – editia a VII-a si caiet de seminar – editia a VII-a. C.H. Beck: Curierul Fiscal nr. 3/2017

18 apr. 2017
Vizualizari: 1245
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Raluca Bercea, Sorina Doroga: Dreptul Uniunii Europene în 100 de hotărâri și cazuri practice

Raluca Bercea, Sorina Doroga: Dreptul Uniunii Europene in 100 de hotarari si cazuri practice

Raluca Bercea, Sorina Doroga: Dreptul Uniunii Europene in 100 de hotarari si cazuri practice

Cartea Dreptul Uniunii Europene în 100 de hotărâri și cazuri practice este, pe de-o parte, o antologie a jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene, iar pe de altă parte, un grupaj de așa-numite „cazuri practice”, spețe construite pentru uzul studenților.
Jurisprudența selectată susține într-o manieră accesibilă teoria generală a sistemului juridic al Uniunii Europene și reprezintă o extrem de utilă trecere în revistă a tendințelor curente din jurisprudența Curții.

Nu în ultimul rînd, cartea le prezintă celor familiarizați cu jurisprudența activistă, bazată pe „interpretari evolutive” ale tratatului, a Curții de la Strasbourg, o versiune diferită, cea a interpretării care se autolimiteaza. Mă refer în special la jurisprudența Curții de la Luxemburg din ultimul deceniu.

Nu este prima carte de acest gen, este însă una dintre cele mai bune. O culegere de texte densă, riguroasă și eleganta.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Simona Cristea, Claudiu Munteanu-Jipescu: Doctrine juridice – curs – ediția a VII-a și caiet de seminar – ediția a VII-a

Simona Cristea, Claudiu Munteanu-Jipescu: Doctrine juridice - curs - editia a VII-a si caiet de seminar - editia a VII-a

Simona Cristea, Claudiu Munteanu-Jipescu: Doctrine juridice – curs – editia a VII-a si caiet de seminar – editia a VII-a

Într-un moment în care tendința la nivel european este de a repune accentul pe cercetarea fundamentală, lucrarea d-nei. Simona Cristea nu poate fi decât binevenită. Diversificarea accentuată a ramurilor tradiționale ale dreptului a dus în ultimele decenii la o specializare excesiva a juriștilor. Însă câștigul în profunzime a fost, din păcate, însoțit de o pierdere importantă în capacitatea de a privi lucrurile dintr-o perspectivă de ansamblu. De aceea, lumea juridică contemporană simte nevoia de a recupera principiile, bazele tradiționale ale fenomenului juridic-singura cale de a ajunge la o înțelegere corespunzătoare a mișcărilor dintr-un domeniu supraspecializat al acestuia.

Așa cum se arată în Cuvântul-înainte al lucrării, „Doctrinele juridice” reprezintă o continuare firească a problematicii Teoriei generale a dreptului. Această disciplină „nu-și propune să prezinte din punct de vedere istoric teoriile și curentele juridice, ci crearea și devenirea conceptelor fundamentale ale dreptului, punând în lumina preocupările legate de definirea conceptului de drept, de justiție, evoluția izvoarelor dreptului etc. […] Formarea conceptelor juridice nu a avut loc dintr-o data, ea este rezultatul unui proces amplu de frământări, de dezbateri, de soluții legislative, formulându-se permanent propuneri de îmbunătățire. De aceea, este necesară înțelegerea formării conceptelor, a fundamentării lor juridice, a îmbogățirii permanente a conținutului lor în confruntarea cu cerințele vieții juridice”.

Primul capitol clarifică statutul disciplinei „Doctrine juridice”, individualizând-o în raport cu teoria generală și cu filosofia dreptului, fixându-i obiectul de studiu și scopul. Capitolele următoare urmăresc cronologic felul în care a fost gândit și perceput fenomenul dreptului și principalele evoluții ale conceptelor juridice, din antichitate până astăzi. Sunt punctate astfel contribuțiile câtorva dintre cei mai importanți gânditori și, în același timp, practicieni ai dreptului: Cicero, Sfântul Augustin, Toma d`Aquino, Kant, Hegel, Gény, del Vecchio, Stammler, Leo Strauss, Villey, Hart, MacCormick. Ideile și influența juriștilor-filosofi sunt studiate integrat în problematizarile ce aceștia le-au declanșat: influența creștină asupra dreptului, teoria dreptului natural, laicizarea dreptului, raționalismul juridic, criză fenomenului dreptului, realismul juridic, sociologia dreptului, declinul modernismului, neopozitivismul etc.

Bibliografia variată oferită la finalul lucrării permite cititorului interesat de mai multe detalii să meargă la sursele problemelor expuse.

Public țintă: studenți, dar și teoreticienii și practicienii doritori a se pune la curent cu originea și mișcarea ideilor juridice.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

C.H. Beck: Curierul Fiscal nr. 3/2017

C.H. Beck: Curierul Fiscal nr. 3/2017

C.H. Beck: Curierul Fiscal nr. 3/2017

Începutul de an a venit nu doar cu o serie de modificări legislative în domeniul fiscalității, dar și cu cel mai mare eveniment dedicat acestui domeniu la nivel național. TaxEu Forum a avut loc în 2-3 februarie 2017 și, cu această ocazie, va prezentăm numărul 2 al revistei Curierul Fiscal, primul volum (dintre cele două) dedicat Conferinței. Veți regăsi în acest număr prelegeri ale unora dintre speakeri, fie pentru a va reaminti lucrurile punctate și discutate de aceștia, fie pentru a luă la cunoștință despre cele discutate în cadrul Conferinței, dar și despre ultimele noutăți și dileme ale fiscalității.

TaxEU Forum este cel mai important eveniment național de taxe și fiscalitate organizat în București împreună cu cele mai importante companii de consultanță fiscală din România.

Subiectele discutate arată cum evoluțiile din mediul fiscal românesc aduc un grad mai mare de coeziune cu reglementările de la nivel european și care sunt principalele avantaje ale acestora pentru mediul de afaceri local.

În istoria evenimentului, acesta s-a bucurat de un real succes, reunind în cadrul fiecărei ediții peste 300 de participanți, precum reprezentanți ai companiilor de consultanță fiscală și legală, consultanți juridici, controlori financiari, specialiști în taxe și impozite și reprezentanți ai Ministerului de Finanțe al României. Edițiile au inclus atât sesiuni de conferința, cât și seminarii aplicate, susținute de importante companii din industria de profil.

Prima zi a evenimentului (2 februarie) a fost formată din 3 conferințe și o sesiune specială de dezbateri și Q&A, în care au fost dezbătute subiecte precum modificările legislative cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2017, controlul fiscal pentru perioada următoare, noi prevederi legislative pentru TVA aplicabile în 2017.

În cadrul celei de-a doua zile (3 februarie), s-au desfășurat seminarii în paralel susținute de către companii de consultanță, fiecare dintre acestea abordând teme de actualitate și provocări legislative și fiscale la care vor încerca să ofere soluții eficiente. De asemenea, participanții au aflat, prin exemple practice și spețe actuale, răspunsuri la problemele generate de legislația în vigoare și cum pot fi gestionate schimbările din industrie.

La eveniment au participat specialiști din domeniu, dintre care: Dan Badin (Partener coordonator servicii fiscale și juridice, Deloitte România), Adrian Rus (Partener, Prețuri de transfer, EY România), Gabriel Biriș (Partner, Biriș Goran), Angela Roșca (Managing Partner, Taxhouse-Taxând România), Mihaela Mitroi (Partener, Lider Servicii de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC România și Europa de Sud-Est), Dan Barascu (Tax Partner, BDO România), Mihaela Pohaci (Partener, PNSA TAX), Dan Schwartz (Managing Partner, RSM România) , Nadia Oanea (Executive Director, Grant Thornton România), Anca Grigorescu (Partner, bpv Grigorescu Stefanica).

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Raluca Bercea, Sorina Doroga: Dreptul Uniunii Europene in 100 de hotarari si cazuri practice. Simona Cristea, Claudiu Munteanu-Jipescu: Doctrine juridice – curs – editia a VII-a si caiet de seminar – editia a VII-a. C.H. Beck: Curierul Fiscal nr. 3/2017 was last modified: aprilie 12th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: