Quo vadis, Magister?

13 dec. 2024
Vizualizari: 309

E un timp al căutărilor, al alegerilor, al construcției, al edificării personale și profesionale, așa cum e un timp al reflecției, al analizei, al punerii în balanță, al cântăririi direcțiilor și parcursului.

Primul timp are în vedere trecutul apropiat sau mai îndepărtat. Celălalt timp este despre prezent. Despre ieri și azi. Despre mâine.

Să reușești să trăiești în Prezent, să reușești să fii, să-ți fii, să ne fii nu-i puțin lucru în timpurile și anotimpurile noastre. Să fii cald, plin de empatie și îngăduință, plin de drag și dragoste nu reușește multora.

Să fii natural, cordial, colocvial, convivial poate fi azi privit cu suspiciune. Poate ridica semne de întrebare. Poate să deruteze interlocutorul.

Să ai puterea să fii Tu, să-ți păstrezi coloana vertebrală și zâmbetul, mângâierea vorbei și puterea verbului, claritatea mesajului și fermitatea punctelor de vedere fac diferența.

Să te întrebi, să rămâi preocupat, să despici firul în patru, opt sau șaisprezece nu e pentru mulți. Să tragi concluziile potrivite, să le conștientizezi și asimilezi e pentru puțini.

Să vorbești despre principii, despre viață, despre așteptări, să rămâi pozitiv, să speri și să nădăjduiești și azi și mâine sunt pentru noi speranță și mângâiere. Sunt o rază la care ne încălzim. Cu care ne însoțim. La care ne adăpăm.

Când tu ne ești, noi îți suntem. Când tu ne chemi, noi venim. Când tu ne iubești, noi (te) iubim. Când tu ne mângâi, noi devenim mai buni.

Încununează, Magister, toate acestea! Îngăduie! Bucură! Fii!


* Textul este dedicat profesorilor, mentorilor și tuturor celor de la care am avut și avem de învățat, nu numai în domeniul juridic, ci și în toate etapele dezvoltării noastre personale și profesionale, și reprezintă Cuvântul înainte al lucrării prof. Ioan Chelaru, intitulate „Dimensiunea Culturală a Dreptului. Studii recente”.

 

 

Quo vadis, Magister? was last modified: decembrie 13th, 2024 by Nicolae Cîrstea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea este fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC (UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND - EVRIKA PUBLISING) şi al UJmag.ro. A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001. Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost reprezentant al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC. În prezent este Preşedintele acestor companii, fiind implicat în proiecte pe termen mediu şi lung în domeniul editorial şi cel al distribuţiei de carte pe piaţa din România.
A mai scris: