Putin cere o soluție pașnică pentru criza coreeană

4 oct. 2017
Vizualizari: 2067

Deschidem Revista din această seară cu o informație care vine să clarifice o chestiune foarte importantă, în legătură cu ancheta parlamentară privind alegerile prezindențiale din 2009.

News.ro notează: „Ministerul Public afirmă că a luat act de decizia CCR care stabilește că instituția nu este obligată să transmită Comisiei parlamentare de anchetă dosarul privind alegerile prezidențiale din 2009 spunând că aceasta confirmă punctul de vedere al MP, reia argumentele conform cărora nu a putut da curs colicitării comisiei în absența unor dispoziții legale și apreciază că decizia Curții clarifică o problemă de drept fără precedent în sistemul judiciar”. 

„Avocatul Poporului a anunțat, miercuri, că a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la Ordonanța de Urgență 54/2017 prin care se menține acreditarea școlilor doctorale autorizate provizoriu până la 1 octombrie 2019, apreciind că aceasta «contravine dispozițiilor constituționale privind regimul ordonanțelor de urgență, afectează principiul securității raporturilor juridice, principiul separației și echilibrului puterilor în cadrul democrației constituționale și principiul supremației legii». În plus, Avocatul Poporului afirmă că Executivul a apelat de două ori în această chestiune la Ordonanța de Urgență, ceea ce face să se piardă ”caracterul de noutate, specific unei situații extraordinare”, mai scrie azi News.ro.

Plenul Camerei Deputaților a respins, miercuri, proiectul de lege propus de UDMR privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în relația cu administrația publică.

Mediafax oferă detalii: „Anterior, Comisia juridică și Comisia de administrație au respins, miercuri dimineață, cu majoritate de voturi proiectul de lege propus de UDMR care prevedea reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în relația cu administrația publică. Proiectul de lege a fost respins cu 256 de voturi, fiind susținut de 21 de deputați. Propunerea de respingere în integralitate a proiectului de lege a aparținut opoziției parlamentare și a fost votată cu majoritate de voturi, deși deputatul UDMR Marton Arpad a propus dezbaterea proiectului de lege pe articole”.

Senatul este cameră decizională în acest caz. Și tot Senatul a respins o cerere a DNA de avizare a începerii urmăririi penale a unui ministru.

„Senatul a avizat negativ marți cererea DNA de avizare a începerii urmăririi penale a senatorului ALDE Viorel Ilie, ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, confirmând decizia luată în urmă cu o săptămână de Comisia juridică. Viorel Ilie este acuzat de instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, scrie News.ro.

„Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul care modifică Legea finanțării activității partidelor politice și a campaniilor electorale, astfel încât sumele obținute cu încălcarea prevederilor legale nu vor mai putea fi confiscate și direcționate către bugetul de stat”, anunță Mediafax.

Legea minelor s-ar putea modifica.

„Ministerul Economiei vrea să schimbe Legea Minelor, iar printre modificările aduse sunt faptul că titularul de licență este obligat să utilizeze cele mai bune tehnologii la nivel industrial. În plus, proiectul instituie în sarcina titularului obligația dar și să acopere integral costurile oricăror accidente ecologice”, arată News.ro.

România continua programul de investiții în sistemul de apărare.

„Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat miercuri că în maximum două săptămâni va fi promovat în Parlament proiectul de lege pentru achiziționarea primului sistem Patriot”, anunță Mediafax.

Și tot ministrul Apărării, Mihai Fifor, a  mai precizat, potrivit Mediafax : „Sistemele de rachete Patriot achiziționate de România vor asigura apărarea întregului spațiul aerian, inclusiv a bazelor militare americane de la Deveselu și Kogălniceanu”.

În finalul Revistei, scriem despre poziția Rusiei în războiul declarațiilor dintre președinții Coreei de Nord și ai SUA. Vladimir Putin îi pune la punct pe cei doi președinți.

„Condamnăm deciziile Phenianului care încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU, dar alimentarea retoricii militare este dăunătoare și nu conduce nicăieri.(…) Toate părțile trebuie să manifeste reticență și să caute o soluție pașnică la criza din Peninsula Coreea”, a declarat Vladimir Putin, potrivit Gândul.

Seară frumoasă!

Putin cere o soluție pașnică pentru criza coreeană was last modified: octombrie 4th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: