Puteți divorța pe cale notarială – Intrarea în vigoare a noului Cod civil (IV)

4 mai 2016
Vizualizari: 2664

Au trecut aproape cinci ani de când noul Cod civil a adus cu sine modificări majore cu privire la noțiunea de patrimoniu al persoanei, la modalitățile de ocrotire a persoanei fizice, precum și în materia dreptului familiei.

În cele ce urmează, vă propunem să vă informați în legătură cu principalele noutăți pe care le-a introdus Codul în domeniile mai sus enunțate și vă invităm să aflați cum puteți beneficia de aceste noi reglementări legale.

Puteți divorța pe cale notarială

Apelați la notarul public pentru a constata divorțul și pentru a încheia acordul cu privire la copiii minori rezultați din căsătorie. Partajați bunurile comune

În cazul în doriți să divorțați și ați ajuns la o înțelegere în acest sens cu soțul/soția, este bine să știți că puteți apela la notarul public pentru constatarea divorțului, chiar dacă există copiii minori rezultați din căsătorie și indiferent cât timp a trecut de la data încheierii căsătoriei.

Poate notarul constata divorțul dacă sunt copiii minori rezultați din căsătorie?

Art. 375-378 Cod civil

Da, notarul public poate constata divorțul și în acest caz. Soții, consiliați de notarul public, vor trebui să convină cu privire la modul de exercitare a autorității părintești, la stabilirea locuinței copiilor după divorț, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii, precum și stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor. În cazul în care soții nu ajung la un acord sau în cazul în care acest acord nu este în interesul minorilor, notarul public nu va putea constata divorțul.

Poate notarul public autentifica actul de partaj al bunurilor comune în urma divorțului?

Art. 355-357 Cod civil

Da, notarul public poate autentifica convenția soților referitoare la partajul bunurilor comune, după ce va face în prealabil lichidarea regimului matrimonial. Posibilitatea lichidării regimului matrimonial și a partajării bunurilor comune prin act notarial există indiferent dacă divorțul a fost pronunțat de instanță sau constatat de notarul public ori, după caz, de ofițerul de stare civilă.

Material publicat de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România

👍Vezi și: Protejați-vă afacerea și interesele – Intrarea în vigoare a noului Cod civil (I)

👍Vezi și: Puneți-vă la adăpost copiii – Intrarea în vigoare a noului Cod civil (II)

👍Vezi și: Cunoașteți-vă drepturile și apărați-vă interesele în timpul căsătoriei – Intrarea în vigoare a noului Cod civil (III)

Puteți divorța pe cale notarială – Intrarea în vigoare a noului Cod civil (IV) was last modified: mai 10th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: