Punerea în aplicare a unor prevederi ale Regulamentului (UE) nr. 1.286/2014 privind documentele cu informaţii esenţiale referitoare la produsele de investiţii individuale structurate şi bazate pe asigurări (Regulament ASF nr. 12/2018)

5 nov. 2018
Vizualizari: 693

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 12/2018 din 25 octombrie 2018 pentru punerea în aplicare a unor prevederi ale Regulamentului (UE) nr. 1.286/2014 privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP)

(M. Of. nr. 919 din 31 octombrie 2018)

 

Se stabilesc măsurile de punere în aplicare a prevederilor art. 5 alin. (2), art. 7 și ale art. 28 alin. (1) și alin. (4) din Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014 privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări.

 

În M. Of. nr. 919 din 31 octombrie 2018 a fost publicat Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 12/2018 din 25 octombrie 2018 pentru punerea în aplicare a unor prevederi ale Regulamentului (UE) nr. 1.286/2014 privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP).

Respectivul regulament stabilește măsurile de punere în aplicare a prevederilor art. 5 alin. (2), art. 7 și ale art. 28 alin. (1) șialin. (4) din Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 noiembrie 2014 privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP).

Prezentare generală

 

Conform art. 3, prevederile Regulamentului ASF nr. 12/2018 urmează a se aplica creatorilor de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP), precum și persoanelorcare oferă consultanță cu privire la un PRIIP sau care vând un PRIIP investitorilor de retail pe teritoriul României.

Astfel, persoana care vinde PRIIP este obligată să transmită ASF, documentul cu informațiile esențiale cu 5 zile anterior punerii acestuia la dispoziția investitorilor de retail de pe teritoriul României. Totuși, în mod excepțional, creatorii și vânzătorii de PRIIP notificați de autoritățile naționale competente din statele membre de origine, trebuie să respecte prevederile specifice domeniului asigurărilor, în acest caz aplicându-se și acordul încheiat între autoritățile naționale competente din statele membre. Pe de altă parte, această excepție intervine numai în ceea ce privește notificarea inițială a activității pe teritoriul României.

Totodată, creatorul de PRIIP sau persoana care vinde PRIIP este obligată să transmită ASF versiunea modificată a documentului cu informații esențiale, cu două zile anterior punerii la dispoziția investitorului de retail.

De asemenea, documentul cu informațiile esențiale aferent PRIIP-urilor din România sau din alte state membre ale Uniunii Europene care sunt distribuite și în România, se va  redacta în limba română și, opțional, și în limba engleză. Aceleași dispoziții sunt aplicabile și documentelor de marketing prin care sunt promovate PRIIP-urile care sunt distribuite în România. În cazul persoanei care oferă consultanță cu privire la un PRIIP sau care îl vinde investitorilor de retail, aceasta își poate îndeplini obligația de furnizare a documentului cu informațiile esențiale prin punerea dispoziție a hiperlinkului către pagina din site-ul creatorului de PRIIP, dacă se întrunesc condițiile prevăzute la art. 14 alin. (5) lit. c) din Regulamenul (UE) nr. 1.286/2014 și dacă documentul anterior menționat este redactat în limba română.

În ceea ce privește angajații creatorilor și persoanelor care vând PRIIP, conform art. 7, aceștia dispun de canale de comunicare securizate puse la dispoziție de ASF, care sunt sigure și asigură confidențialitatea, pentru primirea raportărilor privind încălcările efective sau potențiale ale prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.286/2014 și pentru activitățile desfășurate, inclusiv a măsurilor adoptate urmare a acestor încălcări.

Astfel, raportarea încălcărilor efective sau potențiale se poate realiza cel puțin în următoarele moduri:

a) raportarea scrisă a încălcărilor, în format electronic sau pe suport hârtie;

b) raportarea orală a încălcărilor prin intermediul liniilor telefonice, indiferent dacă este înregistrată sau neînregistrată;

c) întâlnirea cu angajați specializațiai ASF, dacă este cazul.

În procesul de gestionare de către ASF a raportărilor anterior menționate, trebui asigurate următoarele:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

a) un nivel adecvat de protecție a acelor angajați ai creatorilor de PRIIP, precum și a angajaților persoanelor care oferă consultanță cu privire la un PRIIP sau care vând un PRIIP care raportează încălcările comise în cadrul respectivelor entități, cel puțin referitor la acte de răzbunare, de discriminare și la alte tipuri de tratament inechitabil;

b) protecția identității, atât a persoanei care raportează încălcările cu privire la Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014, cât și cu privire la persoana fizică prezumată a fi responsabilă de o încălcare, în toate etapele procedurii, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 679/2016, cu excepția cazului în care legislația națională impune dezvăluirea identității sale, în contextul unor investigații suplimentare sau al unor proceduri judiciare ulterioare.

În vederea îndeplinirii cerinței constituirii unui canal specific, independent și autonom, creatorii de PRIIP, dar și persoanele care oferă consultanță ori care vând PRIIP, trebuie să înființeze și să administreze o adresă de poștă electronică, la care au acces toți angajații acestora, și prin intermediul căreia se pot transmite intern raportări de încălcări ale Regulamentul (UE) nr. 1.286/2014.

Conform art. 8, nerespectarea dispozițiilor respectivului regulament se sancționează conform art. 267 din Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare.

Punerea în aplicare a unor prevederi ale Regulamentului (UE) nr. 1.286/2014 privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (Regulament ASF nr. 12/2018) was last modified: noiembrie 5th, 2018 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.