Punct terminus în dosarul retrocedărilor de la Nadăş

9 iun. 2017
Vizualizari: 1035

Deschidem Revista de astăzi cu un caz de care cu siguranță vă reamintiți, fiind destul de mediatizat: situația locuitorilor din satului arădean Nadăș, a cărui extravilan era revendicat în totalitate de familia Colțeu. Procesul s-a încheiat, ÎCCJ dând o decizie definitivă.

„Familia Colțeu, care deținea aproape întreg extravilanul satului arădean Nadăș, respectiv 8.762 de hectare de păduri și terenuri pe care le-a obținut printr-un certificat de moștenitor ce s-a dovedit a fi fost falsificat, a pierdut definitiv averea, potrivit unei soluții emise, joi, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Localnicii din Nadăș s-au luptat mai bine de zece ani în instanțe pentru a dovedi că familia Colțeu nu este moștenitoarea de drept a proprietăților”, scrie News.ro.

Oare câte dintre revendicările din România au la baza lor documente false? Să fie oare cazul de la Nadăș singular?

„Magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au admis, joi, cererea de eliberare condiționată formulată de Dan Voiculescu. Decizia nu este definitivă”, ne anunță azi, Agerpres.

Alți politicieni de top intră în atenția justiției.

„Omul de afaceri Ioan Niculae, fostul ministrul al economiei, Adriean Videanu, și Viorel Palașcă, fost secretar de stat în același minister, au fost trimiși în judecată de DIICOT într-un dosar privind delapidarea Romgaz”, mai scrie Agerpres.

Astăzi Guvernul ar fi trebuit să ia în discuție modificarea codurilor.

News.ro notează: „Premierul Sorin Grindeanu a anunțat, vineri, la începutul ședinței Executivului, că de pe ordinea de zi a fost retras proiectul de lege privind modificările la Codurile penal și de procedură penală, motivând că trebuie refăcut după decizia CCR în cazul abuzului în serviciu”.

Tot azi, ministrul justiției a anunțat că pragul  în cazul abuzului în serviciu va fi stabilit odată cu modificările codurilor.

„Ministerul justiției va promova un proiect de lege „unitar” pentru punerea de acord a Codului penal și a Codului de procedură penală cu deciziile Curții Constituționale a României (CCR), a anunțat, vineri, ministrul justiției, Tudorel Toader, invocând recenta hotărâre a CCR privind pragul în cazul abuzului în serviciu”, scrie Agerpres.

„Deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, cum spune Constituția, erga omnes și pe viitor, adică de la data publicării în Monitorul Oficial. Proiectul de lege pe care l-am transmis la Guvern vizează punerea de acord a Codului penal, Codului de procedură penală cu deciziile pronunțate de către Curtea Constituțională. A apărut de dată recentă o nouă decizie și pare firesc să promovăm un proiect de lege unitar, mai ales că, privind aceeași instituție juridică, au fost pronunțate două decizii ale Curții Constituționale, motiv pentru care v-am propus retragerea de pe ordinea de zi, așteptăm publicarea deciziei în Monitorul Oficial și motivarea acesteia, pentru că, la momentul prezent, avem doar un comunicat”, a declarat ministrul Toader, la începutul ședinței de Guvern de azi, mai precizează Agerpres.

„Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în ședință, că nu sunt întrunite condițiile pentru sesizarea Curții Constituționale în legătură cu legea salarizării”, scrie  News.ro.

News.ro mai amintește faptul că: „Procurorul general Augustin Lazăr a adresat, joi, scrisori președintelui Klaus Iohannis, președintei ÎCCJ și Avocatului Poporului pentru a sesiza CCR în legătură cu Legea salarizării, considerând că diferențele de salarizare între procurori și judecători sunt neconstituționale, având în vedere că, în conformitate cu deciziile Curții, „procurorii au, ca și judecătorii, statut constituțional de magistrați”.

În Parlament, Liviu Dragnea, liderul PSD, a anunțat că în curând va intra în dezbatere o inițiativă legislativă privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, în condițiile în care proiectul a fost lucrat în Parlament și este absolut firesc să fie depus de parlamentari.

„Am finalizat aseară anexa care cuprinde companiile care vor fi incluse în acest fond, săptămâna viitoare va fi depusă inițiativa legislativă. L-am lucrat aici și din moment ce l-am lucrat aici îl depunem aici”, a precizat Liviu Dragnea, întrebat sub ce formă și când va fi înființat Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții”, notează News.ro.

Retorica antiromânească a autorităților maghiare îngrijorează Bucureștiul.

„Ministerul Afacerilor Externe își manifestă dezamăgirea față de constanta atitudine de provocare a oficialilor ungari față de autoritățile române, față de poporul român și față de istoria sa și își exprimă îngrijorarea față de retorica autorităților de la Budapesta care lansează în spațiul public mesaje care par a pune sub semnul întrebării ordinea juridică clădită în Europa după războaiele mondiale”, a declarat, într-un răspuns la solicitarea News.ro, purtătorul de cuvânt al MAE, Paul Ciocoiu.

Președintele României a avut ieri o nouă întrevedere cu oficialitățile americane.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Președintele României, Klaus Iohannis, a avut joi, în cadrul vizitei pe care o întreprinde în Statele Unite ale Americii, întrevederi la Congresul SUA cu Președintele pro-tempore al Senatului SUA, Orrin Hatch, și alți membri marcanți ai Senatului SUA‎ (Senatorii Ron Johnson și Ben Cardin), precum și cu membri ai Camerei Reprezentanților (Robert Aderholt, Tim Walberg, Jackie Walorski, Devin Nunes, Col Paul Cook, Mike Rogers, Dana Rohrabacher,‎ George Holding și Jim Banks), în cea mai mare parte membri ai Grupului de Prietenie („Caucus-ul’’) pentru România din Congresul american,‎ împreună cu co-presedintele Grupului, Michael Turner”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, citat de Cotidianul.

Moscova se pregătește de o confruntare cu Statul Islamic.

Organizația teroristă Stat Islamic plănuiește să destabilizeze situația din sudul Rusiei și din Asia Centrală, a declarat vineri președintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu liderii statelor din Organizația pentru Cooperare de la Shanghai”, informează site-ul agenției Tass, citat de Mediafax.

În finalul revistei vă facem o invitație la un concert inedit susținut de violonistul Alexandru Tomescu, despre care ați putut citi și în revista Legal Point.

„Violonistul Alexandru Tomescu, Omar Massa și Sînziana Mircea vor concerta vineri seara, în Parcul „Coloanei fără Sfârșit”, în cadrul Turneului Internațional Stradivarius, acesta fiind ultimul concert din seria celor susținute în mai multe orașe din țară”, ne anunță Agerpres.

Dacă locuiți în Târgu-Jiu sau sunteți în trecere prin acest oraș nu ratați un concert deosebit susținut de un artist de talie mondială, Alexandru Tomescu.

Seară frumoasă!

Punct terminus în dosarul retrocedărilor de la Nadăș was last modified: iunie 9th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: