Punct de vedere al Plenului CSM referitor la proiectul de lege vizând salarizarea unică, în domeniul justiţiei

27 apr. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 452

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit comunicatului CSM din data de 26 aprilie 2017, CSM a publicat Punctul de vedere al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii referitor la proiectul de lege vizând salarizarea unică a personalului plătit din fonduri publice.

Astfel, în contextul promovării unui proiect de lege vizând salarizarea unică a personalului plătit din fonduri publice care cuprinde și reglementări privind domeniul justiției, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii consideră utile și necesare următoarele precizări:

Inteligența artificială în materie penală

Independența financiară a magistraților este o garanție a independenței acestora, astfel că orice proiect de lege în domeniu trebuie să urmărească prioritar respectarea acestei garanții.

Consiliul reamintește că în Decizia nr. 20/2000 Curtea Constituțională a statuat că judecătorii sunt independenți și se supun numai legii, norme pe care instanța de contencios constituțional le-a calificat ca neavând un caracter declarativ, ci de norme constituționale obligatorii pentru Parlament, care are îndatorirea de a legifera instituirea unor mecanisme corespunzătoare de asigurare a independenței judecătorilor, fără de care nu se poate concepe existența statului de drept, prevăzută de art. 1 alin. (3) din Constituție.

De asemenea, Consiliul subliniază jurisprudența Curții Constituționale – Deciziile nr. 886/2006 și 8/2010 – prin care s-a reținut identitatea statutului constituțional al procurorilor și judecătorilor.

În aplicarea acestui principiu, legiuitorul a stabilit norme identice aplicabile funcțiilor de procuror și judecător în ceea ce privește admiterea în magistratură, formarea profesională, numirea în
funcție, accesul procurorilor în funcția de judecător și al judecătorilor în funcția de procuror, îndatoririle, incompatibilitățile și răspunderea juridică a judecătorilor și procurorilor.

În asemenea condiții, adoptarea unor norme legale care să prevadă o salarizare diferențiată a judecătorilor și procurorilor este de natură a aduce atingere statutului constituțional ai procurorilor și creează premisele încălcării principiului egalității în drepturi prevăzut de art. 16 alin. (1) din Constituție, prin tratamentul discriminator aplicat magistraților.

Punct de vedere al Plenului CSM referitor la proiectul de lege vizând salarizarea unică, în domeniul justiției was last modified: aprilie 27th, 2017 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter