Provocările noului Guvern

30 ian. 2018
Vizualizari: 1814

România are de ieri un nou Guvern.

„Guvernul Dăncilă a primit votul de încredere în Parlament, după ce 282 de parlamentari au votat «pentru», 136 «împotrivă» și o abținere”, relatează Mediafax.

„Premierul desemnat, Viorica-Vasilica Dăncilă, a declarat luni, în discursul din Parlament, că va renunța săptămâna aceasta la Formularul 600 și apoi la altele. Din punct de vedere politic, Dăncilă a ținut să spulbere speculațiile legate de subordonarea sa față de Liviu Dragnea și a anunțat că singura entitate față de care va răspunde guvernul său va fi cea parlamentară”, mai scrie Mediafax.

După învestire, a urmat și o primă reuniune a noului Executiv.

„Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut miniștrilor, luni seară, în prima întâlnire în această nouă formulă a Guvernului, să prezinte în fiecare lună un raport privind stadiul implementării programului de guvernare pentru fiecare minister, avertizându-i că va fi «foarte exigentă» în privința îndeplinirii măsurilor din program. De asemenea, ea i-a solicitat ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, să prezinte – până marți – soluția pentru rezolvarea problemei privind Formularul 600”, relatează News.ro.

Pe agenda noului Guvern stă și Legea pensiilor.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat luni, la audierea din Parlament, că legea pensiilor ar putea fi adoptată în această sesiune parlamentară, precizând că a discutat pe această temă cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Olguța Vasilescu susține că noua lege a pensiilor va atrage după sine și o reorganizare în cadrul Casei de Pensii.

„«Sper ca Legea pensiilor să fie aplicată din această sesiune. Eu am avut deja o sesiune preliminară cu ministrul Eugen Teodorovici, și i-am spus că vor fi costuri suplimentare față de ceea ce este la ora actuală pe bugetul de pensii, și mi-a răspuns că sarcina sa, ca ministru de Finanțe, este să găsească bani. E foarte bine dacă este așa, pentru că astfel vom avea o legislație foarte bună», a declarat, luni, ministrul Muncii”, scrie Cotidianul.

O altă temă, pentru noul Executiv, este și taxa de mediu.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, susține că noua taxă de mediu nu este gata și că termenul de luna martie pentru elaborarea unei noi taxe ar putea fi decalat.

Forma finală a taxei trebuie să aibă un singur scop, pentru că și eu, și Guvernul României, și cred că fiecare dintre noi ne dorim să trăim într-un mediu curat, într-un mediu sănătos, dar nu numai noi, acum, ci și generațiile viitoare, și suntem responsabili pentru acest lucru. (…) Nu este o taxă și nu o să fie o taxă de primă înmatriculare sau o taxă care să-i penalizeze pe toți cei care își cumpără o mașină second-hand, va fi o taxă, să spunem între ghilimele, numai în vederea poluării”, a declarat, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, scrie Mediafax.

România reală are mult mai multe probleme însă, decât cele prezentate drept obiective imediate ale echipei guvernamentale la audieri.

Una dintre ele este și criza de sânge din spitale, despre care Cotidianul prezintă o amplă analiză a subiectului.

„De ani buni, criza de sânge în spitale a devenit permanentă. Dacă înainte era vorba de anumite perioade din an, sărbătorile de Crăciun, cele de Paște ori lunile de vacanță, iulie și august, când frigiderele centrelor de recoltare erau goale, acum, situația este mult mai gravă. Mai puțin de 2% dintre români donează sânge, iar lipsa de donatori a provocat o nouă criză”, relatează jurnaliștii de la Cotidianul.

Noul Guvern urmează să clarifice și acuzațiile Comisiei Europene în legătură cu noile legi ale justiției, elaborate de Parlament. Președintele PSD, Liviu Dragnea, acuză Reprezentanța Comisiei Europene în România că a transmis la Bruxelles informații false.

„«Minciună dusă picătură cu picătură și de aici, din țară, și de la Bruxelles, și de către europarlamentari, dar și de către funcționarii de acolo», a spus, la Antena 3, Liviu Dragnea. Liderul PSD a spus că speră că, atunci când va merge la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis va discuta cu Jean Claude Junker despre «modul în care se iau informații din România»”, relatează News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre o expoziție de fotografie „România în stradă: Vrem justiție, nu corupție”, a cărei vernisaj are loc azi, la orele 18.00, în Parlamentul European (ASP Distribution Center Area 3D), eveniment organizat de europarlamentarul român, Monica Macovei, și de eurodeputatul Sven Giegold.

„De un an de zile, românii ies în stradă pentru a spune «nu» corupției, pentru a apăra justiția și statul de drept. De un an de zile, românii sunt uniți și își apără valorile. În aceste luni, protestele românilor au fost elogiate în presa internațională, despre România s-a vorbit frumos, așa cum se vorbește despre o țară care luptă pentru democrație. Imaginea extraordinară, pe care protestele din România au creat-o pe plan internațional, este a unei țări vibrante și a unui popor care nu doarme, ci veghează la bunul mers al țării, un popor atent și preocupat de viitorul lui. Aceasta este imaginea pe care dorim să o transmitem în Parlamentul European și, de aceea, am propus Parlamentului organizarea unei expoziții de fotografii cu protestele din România, din ultimul an. Co-organizator este deputatul Sven Giegold (Verzii)”, spunea Monica Macovei, scrie DC News.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Provocările noului Guvern was last modified: ianuarie 30th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: