Provocările exercitării profesiei de avocat în afara Bucureștiului

24 feb. 2020
Vizualizari: 1247

 

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu dna decan Ema Antonescu, decanul Baroului Prahova – bine v-am regăsit, dna decan!

Emanuela Antonescu: Bine ați venit!

Nicolae Cîrstea: Mă bucur pentru o discuție cu dumneavoastră despre avocatura din afara Bucureștiului, despre provocările pe care fiecare zi le aduce pentru activitatea dumneavoastră și a colegilor și mă bucur că ați avut deschiderea să le împărtășiți cu noi, cei de la Universul Juridic.

Emanuela Antonescu: Și eu vă mulțumesc că ați venit. Este, într-adevăr, o provocare avocatura în momentul de față, mai ales în județul Prahova, pentru că avem diverse probleme, atât cu instanțele, cu colegii care fac asistență juridică din oficiu… În fiecare zi, în fiecare moment apar probleme. Pe care încercăm, cu brio, să le rezolvăm…

Nicolae Cîrstea: Sper să și povestim puțin astăzi despre ele.

Emanuela Antonescu: Sper să fie și rezolvate unele dintre ele.

Nicolae Cîrstea: Anul 2019 a adus în profesia de avocat un număr destul de mare de colegi tineri. Sunt unele dintre barouri care au insistat destul de mult pe acest val al tinerilor avocați, de care este nevoie în profesia de avocat. Cum stați aici, în Baroul Prahova?

Emanuela Antonescu: Avem 11 avocați stagiari în momentul de față. Pot să spun că este foarte bine și insistăm în continuare, chiar să avem două sesiuni – asta este propunerea noastră și o să insistăm în ea. Este bine să intre avocați tineri în profesie; este nevoie, cel puțin în Baroul Prahova, unde până în 2019 am avut o fereastră de câțiva ani în care nu am avut tineri stagiari.

Nicolae Cîrstea: Și se simțea asta…

Emanuela Antonescu: S-a resimțit acest lucru și, dacă ne gândim la viitor și la faptul că cei tineri vor fi cei care ne vor susține la pensie, este nevoie de tineret și e nevoie de avocați în continuare.

Nicolae Cîrstea: Sunteți unul dintre barourile mari, pe de altă parte, adică sunt un număr consistent de avocați în Baroul Prahova. Au reușit cei tineri să se integreze, să-și găsească maestru…?

Emanuela Antonescu: Au reușit. Dacă sunt 11 stagiari, au reușit să-și găsească maeștri… Acum, pe ședința de consiliu de mâine o să avem un transfer… un tânăr stagiar din Baroul București în Baroul Prahova. Deci e bine că mai vin și de la Baroul București spre Baroul Prahova, și nu invers. De regulă dau examenul la Baroul București și rămân în Baroul București. Așa că e un moment de bucurie.

Nicolae Cîrstea: Cum colaborați cu celelalte instituții din zona judiciară – curtea de apel, tribunal…?

Emanuela Antonescu: Avem o colaborare fructuoasă, aș putea spune. Am făcut niște seminarii împreună cu Tribunalul Prahova, există o deschidere în a colabora și a apropia cele două profesii. Practic, am terminat toți aceeași facultate, deci ar trebui să existe o colaborare și o deschidere, cu atât mai mult cu cât avocatul este membru activ în actul de justiție.

Nicolae Cîrstea: Există această zonă a specializării, în special în avocatura bucureșteană. Reușesc colegii dumneavoastră să se specializeze într-un barou în afara Bucureștiului?

Emanuela Antonescu: Pot să spun că mai greu. Sunt avocați care se specializează, merg pe alimente, pe comercial… sunt penaliști de marcă în Baroul Prahova, dar sunt și avocați care încearcă să acopere toată plaja profesiei de avocat și toate domeniile respective – și Civilul, și Penalul, să facă puțin din toate. E totuși destul de dificil…

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Nicolae Cîrstea: Bănuiesc că sunt destul de mulți colegi care au un sprijin important în aceste oficii, să zic, care sunt asigurate de către statul român. A fost o bătălie la nivelul profesiei de avocat întotdeauna, pentru ca sumele restante sau curente să fie plătite la timp… Nu știu cum stați în ultima perioadă aici, la Prahova.

Emanuela Antonescu: În ultima perioadă stăm relativ bine, mai puțin la urmărirea penală, unde se refuză plata mandatelor europene de către parchetul curții, dar sper că vom rezolva în cel mai scurt timp această deficiență. Am fost între barourile semnatare ale acelui protest de anul trecut, din februarie.

Nicolae Cîrstea: Sunt efecte în profesie, ale acelor întâlniri care au existat la Ministerul Justiției?

Emanuela Antonescu: Da. Odată s-au majorat onorariile din oficiu, deci colegii care intră în oficii pot să fie mulțumiți, pentru că sunt sumele mult mai mari. Acum, comparativ cu februarie 2019, poate că s-ar mai impune să se mai umble la aceste sume. Dar depinde și de bugetul Ministerului Justiției, al Parchetului…

Nicolae Cîrstea: Întâlniți situații, în activitatea dumneavoastră și a colegilor, în care sumele sunt înjumătățite sau ajustate de către magistrați?

Emanuela Antonescu: Am întâlnit, au fost nu puține cazuri în care s-au redus onorariile. Din păcate, colegii nu prea spun când se întâmplă astfel de lucruri. Când spun, încercăm să remediem aceste probleme și să le rezolvăm; la nivel instituțional, am făcut sesizări la curtea de apel în momentul în care am avut o problemă, recent, similară cu cea de la Hunedoara, am făcut alte sesizări, pe alte aspecte, și la Judecătoria Câmpina… Există o comunicare și se încearcă rezolvarea acestor probleme… în măsura posibilităților. Deci unde am avut astfel de incidente am reușit să le rezolvăm, în câteva zile.

Nicolae Cîrstea: Care sunt chestiunile cele mai stringente care-i apasă pe avocații prahoveni?

Emanuela Antonescu: E greu de spus.

Nicolae Cîrstea: Înseamnă că nu este numai una.

Emanuela Antonescu: Sunt foarte multe probleme. Ca să amintesc una dintre ele – pe grupul de WhatsApp al Baroului Prahova un coleg spunea, ieri, de o problemă apărută la registratură. Dacă trimiți stagiarul sau trimiți un salariat al biroului cu acțiune, nu ți-o primește că trebuie procură specială autentică pentru depunere. Or, nu mi se pare un lucru normal. Practic, în activitatea de zi cu zi suntem avocați și noi ne ducem la notar ca să dăm o procură?! Suntem avocați, totuși.

Nicolae Cîrstea: Există la nivel național o oarecare supărare din partea avocaților cu privire la nerespectarea orelor la care sunt convocați în instanță. Nu știu cum stați dumneavoastră pe plan local.

Emanuela Antonescu: Pe plan local, convocarea este undeva la ora 8:30 pentru toate dosarele. Și când terminăm, terminăm; nu se știe. Am încercat și o să mai încercăm să facem o delimitare, să se facă o separare pe ore… dar asta ține de disponibilitatea instanței și de modul în care își organizează instanța dosarele.

Nicolae Cîrstea: Partea de dosar electronic…?

Emanuela Antonescu: A reușit problema, a ajuns și la Prahova într-un final și încercăm să ne bucurăm de ea, că se decongestionează activitatea în arhivă și o să fie foarte ușor pentru noi.

Nicolae Cîrstea: La unul din celelalte barouri care au implementate de mai mult sau mai puțin timp această facilitate este o colaborare între barou și instanță cu privire la scanarea acestor dosare…

Emanuela Antonescu: Și la noi a fost aceeași colaborare în momentul în care s-a introdus dosarul electronic pe Prahova și eu zic că funcționează.

Nicolae Cîrstea: La nivel de pregătire profesională, cum sunt colegii, care sunt proiectele, ce ați făcut – știu că dumneavoastră aveți deja câțiva ani de când sunteți decan – în trecut, ce aveți în vedere pentru viitor?

Emanuela Antonescu: Am organizat conferințe de pregătire profesională continuă; avem în plan data de 4 aprilie să organizăm o pregătire profesională cu o astfel de conferință; am intitulat-o „Avocatura – prezent și viitor”, gândindu-mă la impactul noilor tehnologii asupra profesiei de avocat. Consider că este bine ca avocații din Baroul Prahova să cunoască acest impact al noilor tehnologii asupra profesiei de avocat.

Nicolae Cîrstea: Noi o simțim, cu toții, în viața de zi cu zi și…

Emanuela Antonescu: Tocmai că le simțim cu toții în viața de zi cu zi, este mai bine să fie mai cunoscute aceste noi tehnologii.

Nicolae Cîrstea: Știu că sunt, practic, mai multe barouri care au organizat, sunt deja o serie de speakeri care se specializează – dacă puteți să ne dezvăluiți câteva nume care au acceptat să fie prezenți…

Emanuela Antonescu: Or să fie prezenți la conferință Iordan Antonio, prodecanul Baroului Brăila, care este specializat în acest domeniu…

Nicolae Cîrstea: Dumnealui a și investit într-o soluție pentru profesia de avocat și, practic, este…

Emanuela Antonescu: … aproape de aceste noi tehnologii, exact. Din câte știu, este cu Easy Law.

Nicolae Cîrstea: Exact.

Emanuela Antonescu: O să mai fie prezent dl av. Tudor Colțan…

Nicolae Cîrstea: Tudor face parte din echipa Legal Tech, care a câștigat anul trecut acest mare concurs la nivel european internațional, practic, la New York. Și Tudor s-a specializat în zona asta, a noilor tehnologii.

Emanuela Antonescu: Și, iarăși, probabil va fi prezent dl Alin Popescu, cu prezentarea pe care a avut-o la Baroul București în ceea ce privește … Pe mine, personal, m-a impresionat prezentarea pe care a făcut-o dl Alin Popescu.

Nicolae Cîrstea: Alin fiind fondatorul Avocatnet.ro, practic cred că a fost primul site, în anul 2000 sau 2001, pe această zonă, juridică, care a performat în România. Este, practic, unul dintre cele mai puternice site-uri din România în acest moment.

Emanuela Antonescu: Așa este.

Nicolae Cîrstea: Dna decan, vă mulțumesc pentru această discuție. Sperăm ca și Universul Juridic să se implice în activitatea dumneavoastră, în activitatea colegilor, să putem veni în întâmpinarea lor și cu soluții în această zonă, a online-ului, și pe zona de organizare, de care până la urmă să se bucure corpul profesional al Baroului Prahova.

Emanuela Antonescu: Și eu vă mulțumesc și sperăm într-o colaborare, pentru că este bine-venită o deschidere spre tot ce este nou și tot ce se publică în domeniul juridic. Este bine să cunoaștem, să fim în permanență informați.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumim foarte mult.

Provocările exercitării profesiei de avocat în afara Bucureștiului was last modified: februarie 24th, 2020 by Emanuela Antonescu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice