Protocolul nr. 15 la Convenția europeană a drepturilor omului a intrat în vigoare la 1 august 2021

2 aug. 2021
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
5.544 views

Potrivit site-ului oficial (www.echr.coe.int), Curtea Europeană a Drepturilor Omului informează că a intrat în vigoare Protocolul nr. 15 la Convenția europeană a drepturilor omului, la data de 1 august 2021.

Astfel, Protocolul nr. 15 modifică Preambulul Convenției, ce include acum o trimitere la principiul subsidiarității și la marja de apreciere a doctrinei, și mai aduce o modificare importantă, anume: termenul de 6 luni (de la epuizarea căilor interne de atac) în care cetățenii pot sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului se reduce la 4 luni, începând cu 1 februarie 2022.

Totodată, se elimină condiția privind „prejudiciul important” ce se impunea în cazul în care o cauză, ce nu a fost examinată în mod corespunzător de o instanță națională, este adusă în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, astfel că aceasta nu va mai analiza și criteriul prejudiciului important în analiza admisibilității cererii.

În plus, Protocolul prevede că părțile unui proces nu mai pot obiecta în cazul declinării competenței de către una dintre Camere în favoarea Marii Camere.

Nu în ultimul rând, candidații propuși pentru un post de judecător la CtEDO trebuie să aibă mai puțin de 65 de ani la data la care este solicitată lista de 3 judecători de către Adunarea Parlamentară.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Comisia Europeană. UE și statele membre vor contribui cu 1,7 miliarde de euro la Parteneriatul mondial pentru educație

Protocolul nr. 15 la Convenția europeană a drepturilor omului a intrat în vigoare la 1 august 2021 was last modified: august 2nd, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter