[UPDATE: Precizările CSM] Protocol privind organizarea cooperării între SRI şi CSM pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii

8 mai 2018
Vizualizari: 995

Update 8 mai 2018: Precizările CSM în legătură cu Protocolul privind organizarea cooperării între SRI și CSM

Potrivit unui comunicat din data de 7 mai 2018, CSM a făcut o serie de precizări în legătură cu desecretizarea „Protocolului privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informații și Consiliul Superior al Magistraturii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii”, încheiat în anul 2012.

Astfel, conform mențiunilor din respectivul comunicat, Consiliul Superior al Magistraturii a inițiat atât procedura de denunțare a protocolului, în luna martie a anului 2017, cât și de desecretizare a acestuia, iar în îndeplinirea obiectivului de transparentizare a activității sale a dispus, de îndată ce a fost posibil, publicarea conținutului său.

CSM susține faptul că în mod consecvent politicii instituționale consacrate de măsurile luate în perioada exercitării mandatului său, Consiliul asigură întreaga societate că, exclusiv prin intermediul mecanismelor procedurale existente, declanșate din propria sa inițiativă, vor fi evaluate toate situațiile susceptibile de a fi generat eventuale abateri de la prevederile legii.

De asemenea, Consiliul reafirmă că își va exercita toate prerogativele constituționale și legale în îndeplinirea rolului său de garant al independenței justiției, urmând să aducă la cunoștința publicului propriile concluzii, după derularea cu obiectivitate a procedurilor, în respectul drepturilor tuturor persoanelor vizate.

Sursa informației


Protocol privind organizarea cooperării între SRI și CSM pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii

Potrivit unui comunicat al CSM din data de 4 mai 2018, Consiliul a dat publicității Protocolul privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informații și Consiliul Superior al Magistraturii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii.

Conform prevederilor acestui protocol referitoare la scop, părțile cooperează, potrivit competențelor și atribuțiilor prevăzute de lege în scopul asigurării independenței și înfăptuirii justiției, precum și al cunoașterii, prevenirii și contracarării vulnerabilităților și factorilor de risc care pot afecta starea de legalitate, menținerea ordinii de drept, precum și climatul de exercitare neîngrădită a drepturilor, libertăților și îndatoririlor fundamentale ale cetățenilor, ca valori de securitate națională, potrivit principiilor și normelor democratice statornicite prin Constituție.

Cooperarea se realizează în temeiul legii și ale Protocol, cu respectarea strictă a atribuțiilor și competențelor părților, prin:

– valorificarea eficientă a posibilităților pentru identificarea anticipată și înlăturarea în timp util a unor fapte care ar putea afecta înfăptuirea justiției sau realizarea securității naționale;
informarea reciprocă cu datele și informațiile pe care fiecare parte le deține și care sunt utile în vederea îndeplinirii atribuțiilor specifice celeilalte părți;
analizarea unor proiecte de acte normative referitoare la obiectul de activitate al părților;
schimbul de materiale documentare, de lucrări și date utile celeilalte părți, pentru elaborarea unor materiale de specialitate.

De asemenea se precizează în prevederile procurorilor, în cauze complexe, cooperarea efectivă se realizează pe baza unor planuri comune, aprobate de conducerile celor două instituții, cu precizarea sarcinilor ce revin fiecărei părți.

În plus, se amintește faptul că în baza datelor și informațiilor transmise de Serviciul Român de Informații, Consiliul Superior al Magistraturii va efectua verificări proprii, potrivit legii.

Astfel, transmiterea de date și informații de către părți se realizează cu respectarea legislației în vigoare privind protecția informațiilor clasificate și numai cu aprobarea conducerilor părților. În cazul în care una din părți intenționează valorificarea informațiilor, potrivit competențelor proprii, este obligatorie obținerea acordului prealabil al părții care a obținut datele și informațiile. În realizarea activităților de cooperare, date fiind particularitățile specifice acestora, se vor respecta eventuale limite sau interdicții precizate de părți, justificate de:

– periclitarea îndeplinirii atribuțiilor legale ale părților;
– apărarea securității naționale sau protejarea interesului național;
– afectarea drepturilor și libertăților unor terțe persoane;
– deconspirarea tehnicilor speciale de investigare sau a surselor de informații protejate de lege.

În situații de excepție, datele și informațiile transmise de Serviciul Român de Informații pot fi introduse în dosarele de cercetare ale Consiliului Superior al Magistraturii.

Documentele clasificate transmise între părți, în aplicarea prezentului Protocol, vor fi returnate emitentului în termen de 30 de zile, fără a păstra copii sau extrase ale acestora, realizate prin scanarea sau multiplicarea totală sau parțială a documentelor, potrivit legislației în vigoare.

Părțile se obligă ca, într-un termen rezonabil, să își comunice reciproc rezultatele obținute în baza informărilor primite de la cealaltă parte. Mai mult, părțile își pot adresa reciproc invitații în vederea participării la sesiuni științifice, simpozioane și seminarii organizate pe probleme de interes comun. Anual, părțile vor realiza analiza modului de desfășurare a cooperării dintre acestea.

Protocolul este încheiat pe durată nedeterminată și poate fi modificat sau completat cu acordul părților, prin acte adiționale, care vor face parte integrantă din acesta.

Sursa informației

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
[UPDATE: Precizările CSM] Protocol privind organizarea cooperării între SRI și CSM pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii was last modified: mai 8th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: