Protocoale, în baza Strategiei Naţionale Anticorupţie

26 oct. 2018
Vizualizari: 686

Deschidem Revista din această seară cu numirea unui nou ministru la Cercetare. Premierul Viorica Dăncilă l-a propus astăzi, pentru preluarea mandatului de ministru al Cercetării, pe Nicolae Hurduc, decanul Facultății de Inginerie chimică și Protecția mediului de la Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași.

„Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru numirea lui Nicolae Hurduc în funcția de ministru al Cercetării și Inovării. Hurduc a fost propus joi pentru a prelua acest mandat, după ce, la sfârșitul lunii august, Nicolae Burnete a demisionat din funcție”, arată Mediafax.

Și tot astăzi, statul român a reușit, după 14 ani, să ajungă la un acord cu KazMunayGas International.

„KazMunayGas International (KMGI) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), deținută de Ministerul Energiei, au semnat contractul de asociere prin care se înființează Fondul de investiții în energie kazah-român, conform prevederilor Memorandumului de Înțelegere dintre statul român și KMGI (fostul Grup Rompetrol), din 2013. Fondul preconizează un nivel investițional de aproximativ 1 miliard de dolari, pe o durată de 7 ani. Contribuția KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contribuția statului român în valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitată de către KMGI. Structura acționariatului fondului de investiții, ce va derula proiecte în domeniul energiei, este: KMGI – 80% și statul român – 20%”, relatează Cotidianul.

Principala temă dezbătută de presa de azi rămâne propunerea de revocare a procurorului general. Președintele țării își exprimă susținerea pentru procurorul general.

„Președintele Klaus Iohannis apreciază activitatea procurorului general și consideră că cererea ministrului justiției de revocare a acestuia este complet neadecvată și de natură să genereze neîncredere în sistem și îngrijorare în rândul partenerilor noștri europeni. Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendențios și denotă intenția acestuia de a subordona politic procurorii, precizează Administrația prezidențială. Președintele îi cere din nou demisia lui Tudorel Toader”, scrie News.ro.

Peste 1.000 de judecători și procurori susțin solicitarea transmisă ieri, de Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, ministrului justiției, Tudorel Toader, de a renunța la procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

„Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor solicită ministrului justiției, Tudorel Toader, «să abandoneze imediat» procedura de revocare a procurorului general al României, Augustin Lazăr. «O astfel de procedură, care ocolește, practic, garantul independenței justiției, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, al cărui rol este unul pur decorativ și care nesocotește dreptul la apărare al procurorului supus revocării, a fost profund criticată de Comisia de la Veneția, GRECO și Comisia Europeană, și pune în pericol parcursul României în Uniunea Europeană și în Consiliul Europei și însăși existența democratică a statului român, nemaivorbind de semnalul negativ și descurajant transmis unei părți importante a corpului magistraților», spun reprezentanții celor două asociații”, notează News.ro.

Parchetul General încearcă să răspundă acuzațiilor ministrului Toader.

„Parchetul General afirmă, vineri, că Planul de acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale Anticorupție «stabilește, fără echivoc, încheierea unor protocoale» între mai multe instituții, printre care PÎCCJ, DNA și SRI. Strategia a fost aprobată prin H.G. nr. 231 din data de 30 martie 2005. […] Potrivit Parchetului General, prin H.G. nr. 231 din data de 30 martie 2005 privind «Aprobarea Strategiei naționale anticorupție pe perioada 2005-2007 și a Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale anticorupție pe perioada 2005-2007», s-a prevăzut că, «în vederea creșterii operativității și eficienței în activitatea de urmărire penală, va fi consolidat controlul efectiv și nemijlocit al procurorului asupra activităților de investigare și cercetare penală efectuate de poliția judiciară. De asemenea, se vor pune la punct proceduri care să permită sesizarea de îndată a procurorului de către structurile informative și de investigație, prin transmiterea oricăror informații și suport probator referitoare la săvârșirea unor acte sau fapte de corupție sau crimă organizată»”, arată News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre o grevă care ar putea afecta transportul în București.

„Sindicatele de la Metrou ar putea intra în grevă generală, în perioada 10-15 noiembrie, în cazul în care negocierile privind noul contract colectiv de muncă vor eșua, a anunțat vineri liderul sindicatului, Ion Rădoi. Contractul colectiv de muncă expiră pe 27 octombrie. Sindicaliștii cer majorarea salariului cu 42% și îmbunătățirea condițiilor de muncă, în timp ce oferta administrației a fost, conform celei mai recente note privind negocierile prezentate de sindicaliști, pentru o creștere salarială de 8%”, arată Mediafax.

Seară frumoasă!

Protocoale, în baza Strategiei Naționale Anticorupție was last modified: octombrie 26th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: