Protestele magistraţilor

19 dec. 2017
Vizualizari: 2026

Magistrații din mai multe instanțe au protestat ieri împotriva modificărilor legilor justiției.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat marți, referindu-se la protestele magistraților, că aceștia pot protesta ca cetățeni, dar din punct de vedere al funcțiilor pe care le ocupă, trebuie să respecte legile speciale și Constituția, precizând că va exprima un punct de vedere mai clar după ce se va documenta”, scrie News.ro.

„Aceasta este lecția anticorupție la nivel european a magistraturii din România – a fost reacția procurorului general Augustin Lazăr, cu privire la protestele judecătorilor și procurorilor în cazul modificărilor la legile justiției”, notează Agerpres.

Procurorul general a subliniat faptul că magistrații se manifestă „foarte decent” și că „nu au făcut nimic ofensator”.

„«Se manifestă foarte conștienți de valorile culturii juridice europene. Nu au făcut nimic ofensator, ba dimpotrivă, au arătat că nu le este indiferent faptul că independența justiției române poate fi afectată și, în aceste condiții, magistrații au luat o atitudine care, la nivel european, cu precizie înseamnă o lecție anticorupție», a afirmat șeful Ministerului Public”, mai scrie Agerpres.

„Magistrații de la Judecătoria Sibiu vor protesta zilnic câte o oră până în 22 decembrie, urmând să-și suspende activitatea în intervalul 11.30-12.30”, notează News.ro.

În Parlament, au continuat dezbaterile pe modificările legilor justiției propuse de magistrați și parlamentari.

„Hotărârile Secțiilor pot fi atacate cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, fără parcurgerea procedurii prealabile, au decis luni parlamentarii Comisiei speciale pentru legile justiției”, scrie azi Agerpres.

„În prezent, «hotărârile Secțiilor pot fi atacate la Plenul Consiliului Superior al Magistraturii». «Hotărârile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, ca instanță de judecată, sunt definitive și irevocabile»”, mai notează Agerpres.

De asemenea, Agerpres scrie că: „Parlamentarii au mai adoptat un amendament care a aparținut senatorului PSD, Șerban Nicolae, conform căruia informațiile care privesc statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară, organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, cooperarea instituțională între instanțe și parchete, pe de o parte, și orice altă autoritate publică, pe de altă parte, precum și procedurile judiciare, constituie informații de interes public, cu excepția celor pentru care legea prevede caracterul nepublic”.

Un alt amendament – înaintat de AMR și UNJR și preluat de PSD și ALDE – îi privește pe procurori.

„Procurorii sunt independenți în dispunerea soluțiilor, în condițiile prevăzute de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, prevede un amendament adoptat luni, de parlamentarii Comisiei speciale pentru legile justiției”, scrie Agerpres.

„Conform unui alt amendament adoptat de comisie, la Legea nr. 304/2004 vizează că «soluțiile adoptate de un procuror să poată fi infirmate de procurorul ierarhic superior, dacă acesta le apreciază ca fiind nelegale sau netemeinice»”, mai notează Agerpres.

News.ro scrie astăzi despre numirea șefilor Parchetului General, DNA și DIICOT, potrivit modificărilor discutate în Parlament.

„Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor justiției a adoptat, luni, un amendament la legea privind statutul magistraților care prevede că președintele României poate refuza, motivat, o singură dată numirea șefilor Parchetului General, DNA și DIICOT”, arată News.ro.

În finalul Revistei, consemnăm o informație importantă pentru angajatori.

„Termenul de transmitere a actelor adiționale la contractele de muncă în Revisal urmează să fie prelungit, în mod excepțional, până la data de 31 martie 2018, potrivit unei propuneri de H.G. prezentată de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, în ședința de Guvern de joi”, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Protestele magistraților was last modified: decembrie 19th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: