Protestele magistraţilor

21 mai 2018
Vizualizari: 922

Adjunctul directorului Serviciului de Informații Externe (SIE), Vasilică Sarcă, a fost înaintat în grad și trecut în rezervă printr-un decret semnat azi de către președintele Klaus Iohannis.

„«Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 21 mai a.c., decretul privind înaintarea în gradul de general – cu patru stele, la trecerea în rezervă, a domnului general-locotenent – cu trei stele Sarcă Costache Vasilică din Serviciul de Informații Externe», anunță Administrația Prezidențială, citată de Cotidianul.

Cotidianul mai notează că: „Vasilică Sarcă, în vârstă de 60 de ani, lucra la SIE din 1990 și deținea funcția de adjunct al directorului Serviciului din 18 noiembrie 2005. În prezent, în fruntea SIE, se mai află Silviu Predoiu, de asemenea adjunct al directorului, care asigură șefia interimară a instituției din 2016, de când Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat”.

Modificarea legilor justiției a scos, din nou, magistrații în stradă.

„Aproximativ 100 de procurori și judecători au protestat în tăcere, sâmbătă după-amiază, pe treptele Curții de Apel din Capitală, solicitând suspendarea dezbaterilor pe tema modificărilor legilor justiției și a Codurilor penale, până la obținerea unui aviz de la Comisia de la Veneția. Ei critică faptul că le-au fost ignorate semnalele cu privire la modul în care modificările legilor ar putea afecta sistemul judiciar”, notează News.ro.

Procurorii din Brașov au cerut ministrului justiției suspendarea oricăror decizii din partea Curții Constituționale sau din partea celorlalți factori implicați în procesul legislativ cu privire la legile justiției, până la emiterea avizului Comisiei de la Veneția, precum și sesizarea acestei comisii cu privire la proiectele de modificare a Codurilor penale și suspendarea oricăror dezbateri până la emiterea avizului consultativ al acesteia.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, le răspunde, sâmbătă, procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, „între altele, că nu poate fi sesizată Comisia de la Veneția asupra legislației penale, «în lipsa dezbaterilor, a discutării propunerilor legislative, așadar în lipsa unor proiecte», și le transmite magistraților brașoveni că cunoașterea legii constituie premiza necesară pentru corecta interpretare și aplicare a acesteia”, scrie News.ro.

„Chiar și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov trebuie să cunoască și să respecte legea”, spune ministrul Toader, mai notează News.ro.

Dosarele unor politicieni cunoscuți se apropie de pronunțarea unor sentințe finale.

Elena Udrea a anunțat, vineri, că a decis, împreună cu avocații ei, să solicite repunerea pe rol a dosarului „Gala Bute”, aflat în pronunțare la ÎCCJ, având în vedere noile informații făcute publice de fostul președinte Traian Băsescu în legătură cu această cauză.

„Ca urmare a noilor informații pe care le-am aflat cu toții din declarațiile președintelui Traian Băsescu, informații provenind din Note SRI, care schimbă radical situația din dosarul «Gala Bute», aflat azi în pronunțare la ÎCCJ, am decis, împreună cu avocații, să solicit repunerea cauzei pe rol. Dacă mi-ar fi fost admise cererile repetate, atât în etapa de fond, cât și în cea de apel, de a fi aduse ca probe Notele SRI, despre care știam încă din perioada în care eram ministru, din care reieșea clar că nu am avut nicio implicare în relațiile ilegale de afaceri dintre «denunțătorii» din dosar, inculpați ori doar martori, astăzi nu eram în situația de a fi condamnată fără nicio probă și de a fi nevoită să cer protecție internațională față de abuzurile care mi s-au întâmplat în România. Dar judecătorii ÎCCJ au preferat să îmi respingă probele și să mă condamne doar pe susținerile procurorilor DNA și pe declarațiile ilogice ale unora dintre cei implicați în dosar. Care, evident, au fost toți răsplătiți cu pedepse mici și cu suspendare”, a scris Elena Udrea pe contul său de Facebook, scrie Agerpres.

Fostul președinte Traian Băsescu a prezentat, săptămâna trecută, un document al Serviciului Român de Informații, strict secret, despre care spune că i-a parvenit în toamna anului trecut și care vizează dosarul „Gala Bute”.

„Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție vor anunța, pe 31 mai, sentința în dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiță este judecat alături de foști șefi din poliție și parchete. Procurorii DNA au cerut, luni, condamnarea lui Sebastian Ghiță la închisoare cu executare în acest dosar. La termenul de luni, reprezentantul DNA a precizat în fața judecătorilor că dosarul este unul de referință pentru corupția și legăturile dintre sistemul judiciar și lumea politică. «Se impune ca pedepsele cu închisoare să fie executate în regim de detenție efectivă. Această cauză este una de referință despre corupția și legăturile dintre sistemul judiciar și cel politic», a susținut procurorul”, scrie azi Agerpres.

În finalul Revistei, scriem despre Festivalul Afterhills, care se va desfășura în perioada 31 mai – 3 iunie, la 6 kilometri de centrul Iașiului, acolo unde a început omologarea celui mai mare Dreamcatcher (plasă de vise) din lume, acesta având un diametru de nouă metri, față de recordul actual de 7,42 metri, stabilit în Rusia. Conform anunțului organizatorilor, festivalul va promova arta în toate formele sale, din program făcând parte: workshop-uri, instalații de artă modernă și neconvențională, activități distractive și educaționale pentru cei mari, dar și pentru cei mici.

„Pe 14 mai, pe site-ul festivalului, organizatorii evenimentului, însoțiți de echipa artiștilor vizuali ieșeni și de martorii oficiali, au parcurs toate etapele de măsurare și cântărire, conform standardelor Guinness World Records. Dreamcatcher-ul construit are diametrul de 9 metri, față de recordul actual de 7,42 metri diametru, stabilit în Rusia. Structura Dreamcatcher-ului, conform organizatorilor, este realizată din răchită, împletită sub formă tubulară, pe deasupra design-ul fiind conceput din sfoară de iută, mărgele tradiționale realizate din lut. Motivul decorațiunii interioare – pânza de păianjen – a preluat din elementele tradiționale întâlnite pe porțile românești și în ornamentica folclorică. Triunghiurile interioare sunt, în fapt, flori, petale, care formează o geometrie a armoniei și simetriei, iar fiecare mărgea realizată din lut, de către un artist plastic, conform meșteșugului tradițional, reprezintă, fiecare în parte, un vis frumos și bun”, se arată într-un comunicat al organizatorilor, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Protestele magistraților was last modified: mai 21st, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: