Proteste la Belgrad

28 ian. 2019
Vizualizari: 677

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis joi, 24 ianuarie a.c., o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în legătură cu ordonanța de urgență privind contestația în anulare, pe care Guvernul a adus-o în atenția opiniei publice.

„«Prim-vicepreședintele Timmermans a exprimat îngrijorări și a cerut clarificări referitor la câteva aspecte» în această scrisoare. […] «Comisia Europeană urmărește îndeaproape discuțiile despre o posibilă ordonanță de urgență în urma celor două decizii ale Curții Constituționale. Comisia a luat notă deja de decizia CCR privind completurile de 5 judecători în ultimul raport MCV. Vă reamintesc că președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, s-a exprimat extrem de clar în legătură cu posibilitatea unei amnistii în timpul recentei sale vizite la București. Așa cum Comisia Europeană a spus în repetate rânduri, e esențial ca România să revină pe calea corectă în lupta anticorupție, să asigure independența justiției și să evite alți pași înapoi»”, a mai spus Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, scrie News.ro.

Îngrijorările oficialului european, exprimate în scrisoarea trimisă, au precedat o declarație a premierului Dăncilă din ședința de vineri a Guvernului.

„Premierul Viorica Dăncilă a afirmat vineri, la începutul ședinței de Guvern, că este o «campanie de dezinformare împotriva țării noastre» și că, în întâlnirile avute cu oficiali europeni, a dat asigurări că respectarea drepturilor cetățenilor, apărarea statului de drept și asigurarea independenței justiției «sunt în centrul preocupărilor» Guvernului”, mai scrie News.ro.

„Forumul Judecătorilor a publicat o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) potrivit căreia, «chiar presupunând că desemnarea unui judecător raportor într-un complet de 5 judecători nu a fost efectuată aleatoriu, neexistând alte dovezi ale lipsei de imparțialitate, nu rezultă încălcarea exigențelor art. 6 din Convenție»”, după cum arată News.ro.

Ministrul Toader a postat ulterior, pe Facebook: „Simple precizări referitoare la Hotărârea CEDO din 2015”.

„Acesta a explicat că «nu este vorba, așadar, despre un caz singular/specific, precum în cauza soluționată de CEDO, care a analizat, în acel context factual, desemnarea unui judecător raportor într-un complet de 5 judecători»”, relatează News.ro.

„Nu este vorba nici despre vreo controversă doctrinară ori divergență jurisprudențială în privința desemnării judecătorilor completurilor de 5 judecători, ci de o încălcare a legii, cu caracter de continuitate, constatată printr-o decizie general obligatorie a CCR. Această decizie nu poate fi lipsită de efecte juridice, întrucât nu o permite Constituția României și pentru că, așa cum CEDO reține, și repetăm, «este de datoria statelor membre ale Convenției să asigure o bună administrare a justiției»”, a scris ministrul Toader, pe Facebook, după cum arată News.ro.

Agerpres scrie despre o nouă numire în Guvernul Dăncilă.

„Adriana Cotel a fost numită în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, printr-o decizie a prim-ministrului Viorica Dăncilă. […] Anterior, Adriana Cotel a deținut funcția de președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM)”, arată Agerpres.

O altă temă, care rămâne în atenția presei din România, este legată de creșterea indicelui ROBOR.

„Avocatul Gheorghe Piperea consideră că noua creștere a ROBOR, de vineri, și a monedei euro este un joc practicat de BNR pentru a forța Guvernul să renunțe la «taxa pe lăcomie», iar Mugur Isărescu ar ținti un nou mandat de guvernator”, scrie Cotidianul.

După operațiunea „Iceberg”, ANAF a anunțat demararea unei alte operațiuni – „Tomis”, reprezentând o acțiune amplă de monitorizare și control a punctelor vamale Constanța Port și Constanța Sud Agigea.

„Operațiunea «Tomis» vizează nu numai verificarea operațiunilor de import, ci și tranzacțiile ulterioare, respectiv livrarea, utilizarea, consumul pe teritoriul național și livrarea intracomunitară și exportul mărfurilor”, se arată într-un comunicat de presă al ANAF, scrie Ziarul Financiar.

Presa europeană, dar și cea din România, scrie despre protestele de la Belgrad.

„Mai multe mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad, împotriva președintelui sârb Aleksandar Vucic pentru a opta sâmbăta consecutivă, relatează DPA”, citată de DCNews.

„«Președintele Vucic trebuie să-și înainteze demisia pentru ca Serbia să poată fi din nou un stat constituțional», a spus în fața mulțimii Zoran Ivosevic, un fost judecător în principala instanță juridică a țării. Ivosevic l-a mai acuzat pe Vucic că abuzează de separația puterilor în stat și că decide în mod autocratic cine este sau nu vinovat în conflictele juridice”, mai scrie DCNews.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Proteste la Belgrad was last modified: ianuarie 28th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: