Protestul Consiliului de Mediere față de interpretarea CCR a art. 67 din Legea nr. 192/2016

23 iun. 2016
Vizualizari: 1933

Despre

  • Există o limită temporală de aplicabilitate a medierii în materie penală
  • Până la citirea actului de sesizare a instanței cu privire la infracțiunile pentru care poate interveni împăcarea
  • Consiliul de Mediere va înainta un nou protest instituțiilor europene relevante

Consiliul de Mediere din România își exprimă protestul față de interpretarea dată de Curtea Constituționala a României dispozițiilor art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, interpretare vădit contradictorie cu recomandările europene în domeniu și care restrânge drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, în loc să le protejeze.

În data de 15.06.2016, CCR a admis excepția de neconstituționalitate privind dispozițiile art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, în interpretarea dată prin Decizia nr. 9 din 17 aprilie 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, apreciind că aceste prevederi sunt constituționale în măsura în care încheierea unui acord de mediere cu privire la infracțiunile pentru care poate interveni împăcarea produce efecte numai dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanței.

Motivarea acestei decizii nu a fost încă publicată. Din minuta acesteia, rezultă că, în rezolvarea excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 67 din Legea nr. 192/2006, CCR își însușește teza statuată în Decizia ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penala nr. 9/2015 potrivit căreia încheierea unui acord de mediere este o cauză sui-generis care înlătura răspunderea penală, distinctă de împăcare. Însă CCR apreciază mai departe că există o limită temporală de aplicabilitate a medierii în materie penală, și anume până la citirea actului de sesizare a instanței cu privire la infracțiunile pentru care poate interveni împăcarea.

Atât timp cât încheierea unui acord de mediere este o cauză sui-generis care înlătura răspunderea penală, distinctă de împăcare, reglementată printr-o normă specială, derogatorie față de dreptul comun în materia penală, iar în norma specială (Legea nr. 192/2016) și în dreptul comun nu se instituie niciun termen de aplicabilitate a medierii ca o cauză de înlăturare a răspunderii penale, decizia CCR de a stabili o limită temporală vine să adauge la lege acolo unde legea nu distinge, încălcând principiul fundamental de drept „ubi lex non distinguit nec nos distinguere debemus”, dar și recomandările europene în domeniu. În același timp, prin aceasta decizie, CCR restrânge un drept fundamental al cetățenilor, în loc să le protejeze accesul la o opțiune flexibilă și cuprinzătoare, axată pe rezolvarea problemei și pe implicarea parților.

Medierea este singura procedură care oferă toată garanțiile respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, inclusiv prezumția de nevinovăție; dacă în cadrul unui proces la instanța de judecată sau în cadrul altor proceduri derulate de organele statului, drepturile fundamentale pot suferi limitări, în cadrul procedurii de mediere părțile își păstrează integral toate drepturile și libertățile; mai mult, au garanția confidențialității 100%.

Imediat după publicarea motivării Deciziei CCR menționate, Consiliul de Mediere va înainta un nou protest instituțiilor europene relevante cu privire la modalitatea în care autoritățile române înțeleg să aplice în legislația și practica națională recomandările și normele legale emise în materia medierii la nivel european.

Sursa informației

Protestul Consiliului de Mediere față de interpretarea CCR a art. 67 din Legea nr. 192/2016 was last modified: iunie 22nd, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: